Εργατικό κίνημα
Η κυβέρνηση επιδοτεί την κερδοσκοπία στα φάρμακα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα έχει διογκωθεί, ταλαιπωρώντας χιλιάδες ανθρώπους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ καθώς διανύουμε μία περίοδο έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων. Χιλιάδες εργαζόμενοι και φτωχοί αδυνατούν να βρουν στα φαρμακεία απλά φάρμακα ευρείας χρήσης όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αναλγητικά, εισπνεόμενα, σκευάσματα που είναι απαραίτητα για τις αγωγές τους αλλά και παιδιατρικά! Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ), παρατηρούνται ελλείψεις σε 232 σκευάσματα, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν σε 186 και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182. 

Αρχικά αποτελεί τεράστια αντίφαση το γεγονός ότι η κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών σπάει ρεκόρ ενώ ο κόσμος αγωνιά αν θα βρει τα απαραίτητα φάρμακα. Για το 2022 οι πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στις 60 μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως ανήλθαν στο θηριώδες ποσό των 1,5 τρισ. δολ. Βασικός μοχλός ανάπτυξης της κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών ήταν η Covid-19 και τα έσοδα από τα εμβόλια. Ενδεικτικά η Pfizer για το σύνολο του 2022 αναμένει πως τα έσοδα των εμβολίων θα διαμορφωθούν στα 34 δισ. δολάρια, ενώ για το Paxlovid, το χάπι κατά του κορονοϊού, η Pfizer αναμένει έσοδα 22 δισ. δολαρίων στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η εγχώρια αγορά του φαρμάκου καταγράφει επίσης μία μετεωρική άνοδο. Την τελευταία 10ετία, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα έχει σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγή του (κατά 84% σε σύγκριση με το 2010), φθάνοντας το 7% του ΑΕΠ. Οι εγχώριες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 35% ενώ οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 180%.

Γιατί λοιπόν σήμερα που η έρευνα, η τεχνολογία και οι παραγωγικές δυνατότητες της βιομηχανίας φαρμάκου σημειώνουν καθημερινά άλματα, να αντιμετωπίζουμε μία επιδείνωση στις ελλείψεις στα φάρμακα στην Ελλάδα και στην ΕΕ;

Την απάντηση στο ερώτημα δεν μπορούν να δώσουν ούτε οι υπεκφυγές ότι δήθεν δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε οι γελοίες δικαιολογίες του μεταφασίστα Υπουργού Υγείας Πλεύρη που κουνάει το δάχτυλο στους γονείς και στους γιατρούς. Είναι εξοργιστικό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προαναγγέλλει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε μία περίοδο ακρίβειας σαν μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων.

 Η παραγωγή και η διανομή του φαρμάκου εντάσσονται στην συνολική αρχιτεκτονική του καπιταλιστικού συστήματος που αντιμετωπίζει το φάρμακο και την υγεία, ως εμπορεύματα, τα οποία μετατρέπονται με αυτόν τον τρόπο σε αντικείμενα κερδοσκοπίας. Μία από τις αιτίες που επιδεινώνουν τις ελλείψεις των φαρμάκων είναι οι περιβόητες “παράλληλες εξαγωγές”, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στους εμπόρους να εξάγουν φάρμακα με μεγάλη διαφορά τιμής σε άλλες χώρες της Ε.Ε. 

Άλμα

Σύμφωνα με την Ημερησία (https://www.

imerisia.gr/oikonomia/22188_alma-exagogon-se-gallia-kai-germania-poia-proionta-briskontai-stin-koryfi, Άλμα εξαγωγών σε Γαλλία και Γερμανία - Ποια προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή): “Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές κατά το α' εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών συσκευασμένων φαρμάκων, η οποία έφθασε τα 519 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 61% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2020, καταλαμβάνοντας μερίδιο της τάξης του 52% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας προς τη Γαλλία. Στο 18,2% ανήλθε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία κατά το α' εξάμηνο του 2021. Η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε τον Μάιο όταν με «όχημα» τα φάρμακα οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν σε αξία τα 240 εκατ. ευρώ."

Με σφραγίδα Βρυξελλών νομιμοποιείται η κερδοσκοπία με το φάρμακο και οι επώδυνες ελλείψεις. Από αυτήν την διαδικασία ωφελούμενοι βγαίνουν οι πλουσιότερες χώρες της Βόρειας Ευρώπης που εισάγουν από φθηνότερες χώρες, οι πολυεθνικές του φαρμάκου και φυσικά οι έλληνες φαρμακέμποροι που εκτοξεύουν τους τζίρους τους.

Καταστροφική αποδεικνύεται η επιλογή των φαρμακοβιομηχάνων να επενδύσουν σε πιο ακριβά «καινοτόμα» φάρμακα αντί για φάρμακα χαμηλότερης τιμής. Αρκεί μία ματιά στην λίστα των 10 πιο εμπορικών φαρμάκων για το 2021, που συντάσσει ετησίως το Fierce Pharma. Στην 1η και 3η θέση βρίσκονται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία των φαρμακευτικών προϊόντων με πωλήσεις ύψους 36,8 δισ. δολάρια και το εμβόλιο Covid-19 της Moderna αντίστοιχα με πωλήσεις 17,7 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική της που προωθεί την διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας αποθρασύνει τα αφεντικά στον κλάδο του φαρμάκου ενώ τους εξασφαλίζει μία σειρά απο φοροελαφρύνσεις, όπως η επιστροφή του clawback και rebate με ταυτόχρονες ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ουσιαστικά πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα παρακρατηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν θα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Πραγματική λύση για να πάψουν τέτοιου τύπου ελλείψεις είναι η δημόσια, ποιοτική και δωρεάν υγεία και φαρμακευτική αγωγή για όλες και όλους. Η πλήρης απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για να έχουν όλοι τα απαραίτητα φάρμακα. Ο κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή αλλά και στην έρευνα νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση όλων των γνωστών ασθενειών. Επανασύσταση και στελέχωση του ΕΟΦ και κρατικοποίηση των ιδιωτικών φαρμακοβιομηχανιών με μοναδικό κριτήριο τον πλήρη επιστημονικό έλεγχο των φαρμάκων για την προστασία των ασθενών. 

Οι αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, ενάντια στην διάλυση της δημόσιας υγείας, δείχνουν το δρόμο. Για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών, για να τελειώνουμε μ' αυτό το σύστημα που κερδίζει με την αρρώστια και τον πόνο των φτωχών ανθρώπων.