Εργατικό κίνημα
Απεργίες στα πλοία και στα σχολεία

Πανεργατική απεργία 9/11. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Ναυτικοί

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες στις 8 και 9 Φεβρουαρίου με απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8/2 στις 11πμ στο λιμάνι απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Μπαίνουν για ακόμα μια φορά στον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις, για εργασιακά δικαιώματα στη δουλειά, ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης. Ταυτόχρονα, παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέο Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών.

«Από την περίοδο της πανδημίας, οι ναυτεργάτες δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα, ενώ οι εφοπλιστές έβγαλαν τα μεγαλύτερα κέρδη», δηλώνει στην ΕΑ ο Αποστόλης Μπανάσιος, ταμίας του ΔΣ της ΠΕΝΕΝ. «Όποιος αρρωσταίνει και είναι εκτός δουλειάς για μέρες, δεν αντικαθίσταται. Δουλεύουμε για πολύ λίγα λεφτά, ενώ με την τελευταία σύμβαση έχει ανοίξει και το ζήτημα του ρεπό, που πλέον το λένε διανυκτέρευση και δίνει τη δυνατότητα ο καθένας να το ερμηνεύει όπως θέλει. Για παράδειγμα, αν το πλοίο κάνει διανυκτέρευση σε ένα νησί, ο ναυτεργάτης που είναι Αθηναίος δεν πάει στο σπίτι του. Η ηγεσία της ΠΝΟ πρέπει επιτέλους να χτυπήσει το χέρι της στο τραπέζι και να αλλάξει τη Σύμβαση. 24 ώρες το καλοκαίρι και 48 ώρες το χειμώνα που έχουμε ρεπό, να μην είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε συνέχεια τις μηχανές του πλοίου. Επίσης, αλλάζουν τον ΚΙΝΔ εις βάρος των Ναυτικών, βάζοντάς μας πολλές παγίδες και τα σωματεία αντιδρούν. 

Οι αυξήσεις στους μισθούς είναι από τα κεντρικά ζητήματα της απεργίας μας. Όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 12% και οι αυξήσεις μας για την τριετία 2020-2022 είναι 3%, σημαίνει μείωση των εισοδημάτων μας. Άρα οι αυξήσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού. Υπάρχει αγωνιστικότητα από τους Ναυτεργάτες για να αντιμετωπίσουν την πρόθεση των εφοπλιστών να μην κάτσουν στο τραπέζι για να διαπραγματευτούν. Την απεργία μας στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αλλά και άλλα εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες».

Για «θανάσιμο πλήγμα στις ΣΣΕ και στα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών» κάνει λόγο η ΠΕΝΕΝ σχετικά με τον νέο ΚΙΝΔ, ο οποίος εξυπηρετεί «τη στρατηγική κυβέρνησης- εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των Ναυτιλιακών επιχειρήσεων». Μέσα από τις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο, η Σύμβαση Ναυτολόγησης, τα δικαιώματα των Ναυτεργατών και οι όροι εργασίας θα ρυθμίζονται πλέον σύμφωνα με τη Διεθνή Ναυτική Σύμβαση (MLC 2006), με τον κίνδυνο αυτά να εφαρμοστούν σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Η MLC προβλέπει 72 ώρες δουλειά τη βδομάδα, μισό μισθό στα ποντοπόρα σε σχέση με την κλαδική σύμβαση και άδειες 2,5 μέρες τον μήνα αντί για 8. 

Μπίζνες

Λύνει τα χέρια των ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι πλέον δεν θα χρειάζεται να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση. Μόνο την τελευταία πενταετία η αξία του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 92%, φτάνοντας κοντά στα 159 δισ. δολάρια. Οι μπίζνες των ελλήνων εφοπλιστών είναι ιερότερες και από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους οποίους συμμετέχει ένθερμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως διαβάζουμε στο reportersunited.gr «Η κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων μετά τις κυρώσεις προκύπτει από το γεγονός ότι στις 10 ευρωπαϊκές εταιρείες με τις μεγαλύτερες μεταφορές από τα ρωσικά λιμάνια, οι 8 είναι ελληνικές». Μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο ελληνικός στόλος μετέφερε 135,8 τόνους ρώσικα καύσιμα και βγαίνει πρωταθλητής σε παγκόσμιο επίπεδο με την αμέσως επόμενη χώρα, την Κίνα, να μεταφέρει μόλις 53,8 τόνους.

Χωρίς τους ναυτεργάτες όμως κανένας στόλος δεν μπορεί να κινηθεί. Με τις απεργίες τους έχουν τη δύναμη να πάρουν κάτω από τον έλεγχό τους τα πλοία των εφοπλιστών για να καθορίσουν και τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και ότι όλος αυτός ο στόλος θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς την καταστροφή της. Γι' αυτό η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών θα πρέπει να νικήσει και να έχει τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης του Πειραιά και όχι μόνο. Η κήρυξη μιας παμπειραϊκής απεργίας από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε στήριξη στους ναυτεργάτες θα είναι καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση.


Εκπαιδευτικοί
“Να κλιμακώσουμε όπως οι καλλιτέχνες”

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί στις 15 Φλεβάρη αντιδρώντας στα σχέδια της Κεραμέως και της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην εφαρμογή της αξιολόγησης και την επαναφορά των επιθεωρητών μέσα στις τάξεις. Οι συνελεύσεις των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν παντού πρωτοφανή μαζικότητα, αποφασιστικότητα για απεργιακή κλιμάκωση και αναβαθμισμένη συζήτηση. Η ΟΛΜΕ καλεί σε συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 11/2, ενώ η ΔΟΕ στις 13/2. 

Η Κεραμέως παίζει το τελευταίο της χαρτί για να προλάβει πριν τις εκλογές να δείξει ότι κατάφερε να περάσει, ακόμα και κουτσά στραβά, την αξιολόγηση που εδώ και χρόνια η αντίσταση των εκπαιδευτικών έχει σταματήσει ξανά και ξανά. Ρισκάρει όμως να ξεσηκώσει απεργιακό πανεκπαιδευτικό κίνημα και να καταγράψει ακόμα ένα φιάσκο στο ενεργητικό της.

«Στη συνέλευσή μας συμμετείχαν κοντά στα 100 άτομα», μας μεταφέρει ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων και μέλος του δικτύου “η Τάξη μας” που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις. «Υπήρχαν συνάδελφοι που έλεγαν ότι δεν μας φτάνει μόνο μία 24ωρη απεργία. Όταν στο ΣΕΗ ανοίγει τόσο έντονα το ζήτημα της απεργίας διαρκείας, χρειάζεται κι εμείς να πάμε προς τα εκεί. Χρειάζεται να παλέψουμε αυτή την προοπτική από αυτόν τον γύρο συνελεύσεων και να εξασφαλίσουμε ότι θα απεργήσουμε μαζί με τα νοσοκομεία και στις 22/2. Επίσης, να βγουν σε κάθε συνέλευση απεργιακές επιτροπές με συναδέλφους που θα μπουν μπροστά για να οργανώσουν ότι το σχολείο τους θα κλείσει στην 24ωρη απεργία στις 15/2. 

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο δίνει δήθεν εθελοντικό χαρακτήρα στην αξιολόγηση. Λέει στους νεοδιόριστους ότι αν θες να μονιμοποιηθείς, πρέπει να καλέσεις εσύ τον αξιολογητή σου. Ψάχνουν τον αδύναμο κρίκο σε έναν κόσμο που έχει βασανιστεί δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε αυτή τη μεθόδευση με ατομική απεύθυνση, όπως με υπογραφές νεοδιόριστων. Χρειάζεται να θυμίσουμε την εμπειρία του 1998 με τον Αρσένη να προσπαθεί να κάνει το ίδιο κόλπο με την κατάργηση της επετηρίδας, όποιος ήθελε να διοριστεί έπρεπε να περάσει “εθελοντικά” από διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Η αντιμετώπιση ήταν απεργία και απεργιακές φρουρές έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Και ο διαγωνισμός έγινε με ΜΑΤ και δακρυγόνα και εν τέλει ακυρώθηκε. Το 2002 αναγκάστηκε ο Ευθυμίου να διορίσει όλους τους αναπληρωτές και από το 2003 μέχρι το 2010 οι συνάδελφοι διορίζονταν με την ορκομωσία τους».

Συμμετοχή

Οι εκπαιδευτικοί του δικτύου “η Τάξη μας” διακινούν προκήρυξη στα σχολεία για να οργανώσουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνελεύσεις και την απεργία στις 15/2, η οποία επισημαίνει: «Τα σχολεία δεν θα γυρίσουν πίσω στα χρόνια του αυταρχισμού και του συντηρητισμού! Όχι απλά δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλουν εκβιαστικά στους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους/ισσες την «ομηρία» της αξιολόγησης με προκλητικές υποσχέσεις για μονιμοποίηση και μισθολογικά bonus(!), αλλά θα δώσουμε τη μάχη για να μπλοκάρουμε ολοκληρωτικά τη διάλυση του δημόσιου και ελεύθερου σχολείου (αξιολόγηση σχολικής μονάδας, μέντορες – συντονιστές, ατομική αξιολόγηση, PISA) και για να επιβάλλουμε τα αιτήματα του κλάδου για μαζικούς διορισμούς, μονιμοποιήσεις όλων των αναπληρωτ(ρι)ιών και αυξήσεις στους μισθούς μας! 

Είναι μια μάχη που μας αφορά όλους και όλες. Η μαζικότητα των συνελεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει είναι πρωτοφανής, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η οργή των εκπαιδευτικών είναι αυτή που ανάγκασε την ηγεσία της ΔΟΕ να προχωρήσει στην κήρυξη της απεργίας και να βάλει την πίεση και στην ΟΛΜΕ για συντονισμό. Η επιτυχία της 24ωρης απεργίας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για απεργιακή σύγκρουση διαρκείας. Ως κλάδος έχουμε σαν εμπειρία ότι με αγώνες και απεργίες διαρκείας μπορούμε να νικάμε.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα περίμενε ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο το εργατικό κίνημα θα πήγαινε πίσω από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Είναι βαθιά γελασμένη γιατί η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οργισμένο κίνημα εργατ(ρι)ών και νεολαίας ενάντια στην πολιτική της που θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Είναι πολιορκημένη από ένα τεράστιο κίνημα απεργιών κόντρα στις επιθέσεις της». 

• Την Τετάρτη 8/2 στη 1.30μμ, οι Σύλλογοι Εκπ/κών Π.Ε. της Β' Αθήνας -Αμαρουσίου, “Γ. Σεφέρης” και “Περικλής” καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε. Β' Αθήνας αντιδρώντας στην εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Συνελεύσεις

Α'βάθμιας
 
ΣΕΠΕ Γλυφάδα-3Β, Πέμπτη 9/2, 7μμ, 3ο Δημοτικό Γλυφάδας
ΣΕΠΕ Θουκυδίδης, Πέμπτη 9/2, 7μμ, 6ο Δημοτικό Αργυρούπολης  
ΣΕΠΕ Ξάνθης, Πέμπτη 9/2, 6μμ, 
3ο Δημοτικό Ξάνθης
 
Β'βάθμιας 
 
ΕΛΜΕ Χανίων, Τετάρτη 8/2, 7μμ, 1ο ΕΠΑΛ Χανίων 
Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, Τετάρτη 8/2, 2μμ, Θράκης 30
Α' ΕΛΜΕ Αθήνας, Τετάρτη 8/2, 1.30μμ 8ο Νικοπόλεως
ΕΛΜΕ Πειραιά, Πέμπτη 9/2, 2μμ, Συγκρότημα Τζαβέλα 
Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Πέμπτη 9/2, Γκράβα
ΕΛΜΕ Εύβοιας, εκλογοαπολογιστική 20/2, 7μμ, 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Εκλογές για ΔΣ 21/2