Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
H δίκη της Χ.Α.: Οργανωμένο τάγμα εφόδου δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα

15/9/2018, Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Άλλη μια κατάθεση – κόλαφος για τη Χρυσή Αυγή ήρθε στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, την 25η και 26η συνεδρίαση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης (10 και 13 Φλεβάρη). Κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας Δημήτρης Χατζησταμάτης, ο λεγόμενος «διαμεσολαβητής», επειδή μόλις είδε την ομάδα των χρυσαυγιτών να ετοιμάζεται να επιτεθεί στην παρέα του Παύλου Φύσσα επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Ο Δ. Χατζησταμάτης, εξωτερικός φρουρός στις φυλακές Κορυδαλλού, είχε πάει στο Κοράλλι για να δει τον αγώνα, και δίνει μια πολύ καθαρή εικόνα από την πρώτη στιγμή που ο ίδιος επιχείρησε να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Κατ' αρχάς από την πρώτη στιγμή του είναι σαφές ότι πρόκειται για χρυσαυγίτες: «Επί της Π. Μελά ήταν 3-4 άτομα, τα οποία φαίνονταν της ΧΑ και ήταν σε κάποια ένταση». Ο μάρτυρας πηγαίνει στην παρέα του Φύσσα για να τους προειδοποιήσει να φύγουν, καθώς κατά τη γνώμη του κινδύνευαν από τα μέλη της ΧΑ. Όταν τα θύματα τού εξήγησαν ότι θέλουν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και δεν μπορούν, ο μάρτυρας έκανε την προσπάθεια να απευθυνθεί στους χρυσαυγίτες. Την ομάδα αυτή περιγράφει ως επιθετική. «Είχαν μια υπερένταση, απ' ό,τι κατάλαβα από τη στάση του σώματος. Ένας ήταν μόνιμα σε ένα τηλέφωνο και φώναζε». 

Ο μάρτυρας μίλησε στον Γιάννη Άγγο, που τον γνώριζε από τη γειτονιά και κατέθεσε ότι μάλλον φορούσε μπλούζα ΧΑ. Γενικά, έδωσε την εικόνα της ομοιομορφίας του τάγματος: «Είχαν χαρακτηριστική εμφάνιση, μαύρη μπλούζα, έγραφαν Χρυσή Αυγή [...] ήταν ομοιόμορφοι». Κατέθεσε επίσης ότι οι χρυσαυγίτες, αντί για απάντηση στις προσπάθειές του, εξαπέλυσαν απειλές για την παρέα του Παύλου Φύσσα. Το γεγονός ότι η ομάδα όχι απλά δεν έκρυβε, αλλά φρόντιζε να φανεί ότι είναι ομάδα της Χρυσής Αυγής κι ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί, κάνει σκόνη τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι «μια καλά οργανωμένη δολοφονία δε θα γινόταν τόσο φανερά».

Επιπλέον ο μάρτυρας είπε ότι οι χρυσαυγίτες «είχαν στειλιάρια και κράνη», κάτι το οποίο έρχεται σε συμφωνία με τις καταθέσεις προηγούμενων μαρτύρων όπως ο Μ. Ξυπόλητος, φίλος του Παύλου Φύσσα, ή η Α. Λεγάτου, αστυνομικός της ΔΙΑΣ, καθώς και με τις διαβιβάσεις των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που έφτασαν στο Κοράλλι. Γενικά, αναφερόμενος στις κινήσεις του σε εκείνη τη φάση, ο μάρτυρας λέει χαρακτηριστικά «εμένα σκοπός μου ήταν να τους έχω σε απόσταση για να μην αρχίσει η εμπλοκή» δίνοντας την εικόνα που έχουν δώσει κι άλλοι μάρτυρες, ότι το χρυσαυγίτικο τάγμα ήταν έτοιμο για επίθεση. Τέλος, σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής το είπε καθαρά: «οι πάνω [σ.σ: χρυσαυγίτες] ήταν επιτιθέμενοι και οι κάτω [σ.σ: παρέα Φύσσα] αμυνόμενοι». Όταν ήρθαν οι ΔΙΑΣ, ο μάρτυρας θεώρησε, όπως είχαν θεωρήσει και τα θύματα σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, ότι το συμβάν έχει λήξει.

«Ξαφνικά ακούω έναν πολύ έντονο θόρυβο άνευ λόγου. Μας προσπερνάνε 10-15 άτομα φωνάζοντας και βρίζοντας και λένε 'νατοι' ή 'νατος'. Δεν υπήρξε λόγος γι' αυτή την ένταση». Έτσι περιγράφει ο μάρτυρας ότι επρόκειτο για μια απρόκλητη επίθεση. Μια τέτοια επίθεση και τόσο πολυπληθής, μόνο με παράγγελμα έναρξης ή με προηγούμενη συνεννόηση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί – κι αυτό δείχνει πόσο γελοία είναι η προσπάθεια της υπεράσπισης να δείξει ότι ίσως ήταν αποτέλεσμα πρόκληρης από την παρέα του Παύλου.

Ποδοβολητό

Τα στοιχεία στην περιγραφή του μάρτυρα ως προς το γιατί ήταν μια οργανωμένη επίθεση δεν σταματούν εκεί. Καθώς οι χρυσαυγίτες κυνηγούσαν τα θύματά τους ο μάρτυρας άκουσε ένα «ποδοβολητό». Το οποίο κατά τη γνώμη του «ήταν συντεταγμένο, είχε ρυθμό», πράγμα που έδειχνε ότι «σαν ομάδα ήταν δουλεμένη», κι όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει κι άλλο το «δουλεμένη», περιέγραψε καταστάσεις στις οποίες χρειάζεται εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι τέτοιο βάδισμα είναι «σχεδιασμένο». Όσο για το γιατί να προετοιμάσουν κάτι τέτοιο, είπε: «Εγώ πιστεύω ότι έγινε για ψυχολογικούς λόγους. Για να βοηθηθεί η ομάδα [των επιτιθέμενων]». 

Όταν δε, ρωτήθηκε για το αν θεωρεί το μαχαίρωμα μεμονωμένο ή συνδεδεμένο με την υπόλοιπη επίθεση, απάντησε «δεν πιστεύω να ήταν μεμονωμένο». Άλλωστε, επειδή περιέγραψε στο δικαστήριο μια ξαφνική αύξηση του αριθμού των χρυσαυγιτών, από 3-4 που ήταν όταν έκανε τη διαπραγμάτευση, σε 15 που τελικά ξεκίνησαν την επίθεση, εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του «πήγαν στοχευμένα για τους άλλους [σ.σ: την παρέα του Παύλου Φύσσα]». Τέλος, μίλησε για κλοιό, λέξη που έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλοι/ες μάρτυρες, εξηγώντας ότι η επιτιθέμενη ομάδα έσπασε, χωρίστηκε και περικύκλωσε τα θύματά της, πηγαίνοντας από τις δυο πλευρές της Τσαλδάρη.

Αμέσως μετά το μαχαίρωμα έφτασε κι ο μάρτυρας στο σημείο που ο Ρουπακιάς ολοκλήρωσε το δολοφονικό έργο του τάγματος εφόδου. Εκεί, είδε τα τραύματα του Παύλου Φύσσα και ζήτησε βοήθεια από τον διερχόμενο κόσμο, ρωτώντας αν υπήρχε κάποιος/α με γνώσεις πρώτων βοηθειών. Μια νοσηλεύτρια προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά σύμφωνα με την περιγραφή του μάρτυρα ο Παύλος έσβησε γρήγορα – άλλο ένα στοιχείο που κοντράρει την υπερασπιστική γραμμή ότι «φταίει που άργησε το ασθενοφόρο». 

Για τα τραύματα είπε ότι είδε δυο εκ των οποίων αυτό που ήταν κοντά στην καρδιά «ήταν ανοιχτό σαν τριαντάφυλλο». Όπως εξήγησε αυτό σήμαινε ότι δεν ήταν μια απλή τομή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ιατροδικαστική έκθεση. «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το μαχαίρι είχε προλάβει να γυρίσει.. είναι έτσι πιο αποτελεσματικό... και πιο θανατηφόρο», τόνισε.

Ο μάρτυρας δέχτηκε σκληρή επίθεση από την υπεράσπιση για τα όσα είπε. Βασική γραμμή της επίθεσης είναι ένα συνωμοσιολογικό αφήγημα ότι ήταν βαλτός και κατέθεσε πριν από όλους τους μάρτυρες ώστε να δώσει τον τόνο και να εισάγει στη δικογραφία έννοιες όπως το «συντεταγμένο ποδοβολητό» του τάγματος εφόδου και το γεγονός ότι ο Ρουπακιάς ήταν «εκπαιδευμένος» - στοιχεία που φυσικά το δικαστήριο θα δει με τα ίδια του τα μάτια στα αναγνωστέα έγγραφα σε βίντεο, φωτογραφίες, οδηγίες των ηγετών και πολλά ακόμα. 

Η υπεράσπιση επιτέθηκε πολλές φορές με τις φράσεις «με αυτά που λέτε/νομίζετε/θεωρείτε εμείς είμαστε στη φυλακή!» - πράγμα όμως που έχουν ακούσει όλοι/ες ανεξαιρέτως οι μάρτυρες, από τους φίλους του Παύλου μέχρι τους αστυνομικούς. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής Μ. Δαλιάνη τόνισε τελικά: «Ε ναι, με τις καταθέσεις 25 αυτοπτών μαρτύρων που περιγράφουν ένα και το αυτό περιστατικό στοιχειοθετήθηκε το γεγονός!».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είδαν ότι η μονότονη επανάληψη των ίδιων και των ίδιων ερωτήσεων δεν κατάφερνε να αλλάξει την κατάθεσή του σε κάτι ελαφρώς πιο βολικό. Πέρασαν στην αντεπίθεση: ζήτησαν την κράτησή του με την υπόνοια της ψευδομαρτυρίας (με σκοπό να δικαστεί με το αυτόφωρο σε περίπτωση που έχει όντως ψευδομαρτυρήσει), την εξέτασή του μαζί με σχεδόν όλους τους μάρτυρες αστυνομικούς που είχαν προηγηθεί, την εξέταση του φακέλου του από την υπηρεσία του για να διαπιστωθεί αν του έχει χρεωθεί πειθαρχικό (επειδή αμέσως μετά τη δολοφονία μετακινήθηκε για κάποια χρόνια σε άλλη υπηρεσία), τη διαβίβαση των πρακτικών από τη δίκη της ΧΑ στον Εισαγγελέα για να διωχθεί αυτεπάγγελτα για ψευδομαρτυρία κλπ. Το δικαστήριο απέρριψε το πρώτο αίτημα και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα.

Όμως η υπεράσπιση ανέδειξε κάτι πολύ κομβικό: τις αντιφάσεις του με τις καταθέσεις των αστυνομικών. Ο ίδιος λέει ότι οι αστυνομικοί ήταν συνεχώς πάνω στις μηχανές του ενώ οι ίδιοι λένε ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού είναι πεζοί – μάλιστα οι δυο (Δ. Μπάγιος, Α. Μπιάγκης) ισχυρίστηκαν ότι άργησαν γιατί στον ένα ...έπεσε το γκλοπ. Η πραγματικότητα είναι ότι την τεραστίων διαστάσεων αδράνειά τους προσπαθούν οι αστυνομικοί να καλύψουν λέγοντας ότι πήγαν πεζοί, μήπως και τσιμπολογήσουν μερικά δευτερόλεπτα από τα αμείληκτα στοιχεία στα αναγνωστέα (ώρες διαβιβάσεων, χρόνοι από τις κάμερες, χρόνοι από τα τηλεφωνήματα) που δεν ταιριάζουν στην αφήγησή τους ότι «δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν». 

Ο ίδιος ο Χατζησταμάτης κλήθηκε να εξηγήσει γιατί τον μετακίνησε η υπηρεσία του -που όπως είπε υπαγόταν στην αστυνομία- για τόσα χρόνια: «Έγινε μια δολοφονία και ήταν μπροστά αστυνομικά όργανα. Προφανώς σε μένα φορτώθηκαν τα κρίματα αυτής της νύχτας. Δε γίνεται... να είναι παρούσα η αστυνομία, δεν είναι τιμητικό. Το “παιχνίδι” ήταν να απαλλάξει την αστυνομία από τυχόν ευθύνες και λάθη».

Για την επόμενη συνεδρίαση το δικαστήριο έχει καλέσει τους μάρτυρες Δ. Βίντση (Άμεση Δράση) και Η. Κοντονικόλα (φίλος του Παύλου Φύσσα).

 

Επόμενες δικάσιμοι

Φλεβάρης: 15/2, 17/2, 20/2
Μάρτης: 3/3, 10/3, 15/3, 17/3, 22/3, 24/3, 29/3, 31/3