Η Αριστερά
Διάλογος ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ενωτική Κίνηση

Η εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο Στούντιο στις 19 Δεκέμβρη 2022. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στιγμιότυπο από την Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα τέλη Γενάρη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την περασμένη βδομάδα η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε να απευθύνει Ανοιχτό Κάλεσμα στις «δυνάμεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» Όπως αναφέρει το κείμενο του καλέσματος:

«Εκτιμάμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μια τέτοια πολιτική και εκλογική συνεργασία, παρά τις όποιες διαφορές σε εκτιμήσεις και αντιπαραθέσεις που δεν βοηθάνε σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει δώσει σοβαρές μάχες από κοινού τα τελευταία χρόνια, ενώ με τις δημόσιες τοποθετήσεις της η μεγάλη πλειοψηφία των οργανώσεων της έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας από δυνάμεις που κινούνται μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης του σημερινού συστήματος…»

Στη συνέχεια το Κάλεσμα εκτιμάει ότι «μπορούν να υπάρξουν κοινές θέσεις για ορισμένα κρίσιμα θέματα και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις για την από κοινού πολιτική εμφάνισή μας και ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε βασικά σημεία του αναγκαίου προγράμματος». Για παράδειγμα: «η πάλη για την άμεση βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού, τη ριζική αύξηση των μισθών και των συντάξεων και την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών απαιτεί πολιτική σύγκρουσης με τις βασικές επιλογές του συστήματος, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τις επιταγές της ΕΕ, αγώνα για εθνικοποιήσεις των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, χωρίς αποζημίωση με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο».

 Και καταλήγει:

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει ανοιχτό και δημόσιο κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που συμφωνούν με τις παραπάνω βασικές κατευθύνσεις, και αρνούνται την πορεία ενσωμάτωσης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε λογικές διαχείρισης του καπιταλισμού, να συμπορευτούν στις επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες.

Στο βαθμό που υπάρχει η επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα συζητηθούν όλοι οι όροι της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας στη βάση μιας ισότιμης σχέσης, με ανοιχτές διαδικασίες, με σεβασμό σε κάθε δύναμη που συμμετέχει».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα γίνει μια πρώτη συνάντηση με οργανώσεις που συμμετέχουν στην Ενωτική Κίνηση της Αντικαπιταλιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στα τέλη αυτής της βδομάδας. 


Οι δυνάμεις της Ενωτικής Κίνησης της Αντικαπιταλιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς συζητάνε και συντονίζουν την παρέμβασή τους στο κίνημα και τις μεγάλες μάχες που ξεδιπλώνονται. 

Αυτή η διάθεση εκφράστηκε με παρεμβάσεις οργανώσεων που συμμετέχουν σ’ αυτήν, στην ανοιχτή συνέλευση που οργάνωσε την περασμένη βδομάδα η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη. Αλλά και στην ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη. «Ενωτικά και ανατρεπτικά» μαζί με τα συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, μπορούμε να κάνουμε την 8 Μάρτη πανεργατική απεργία ενάντια στο σεξισμό της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, τη 18 Μάρτη σταθμό στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο ξεδίπλωμα της αντίστασης των εργαζόμενων και της νεολαίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ενωτική τους παρέμβαση στην κλιμάκωσή της σ’ αυτή την «καυτή» προεκλογική περίοδο είναι απαραίτητη. Από αυτή την άποψη είναι ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα του κοινού κατεβάσματος της ΑΤΕ και της ΜΑΧΗ στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου του ΕΚΑ. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην Ενωτική Κίνηση διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. 

Επόμενα βήματα

Παράλληλα, η Ενωτική Κίνηση της Αντικαπιταλιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς συζητάει και τα επόμενα βήματά της. Τις προηγούμενες βδομάδες ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος εκδηλώσεων που είχε ξεκινήσει μετά τη μεγάλη συγκέντρωση στο Στούντιο στα μέσα Δεκέμβρη. Οι εκδηλώσεις σε Πάτρα, Χανιά, Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκαν κι από μεγάλη συμμετοχή αλλά και πλούσια συζήτηση ακόμα και αντιπαραθέσεις. 

Η Ενωτική Κίνηση ετοιμάζει ένα νέο γύρο εκδηλώσεων σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και σε άλλες πόλεις (πχ Θράκη). Εκδηλώσεις που αποκτάνε περισσότερη επικαιρότητα και κρισιμότητα καθώς ο πολιτικός χρόνος «πυκνώνει», τα αδιέξοδα της κυβέρνησης μεγαλώνουν κι είναι ανοιχτό πότε θα κηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Ο δρόμος μπροστά είναι η συνεργασία και ενωτική παρέμβαση χωρίς αποκλεισμούς, προς όλες τις δυνάμεις και τους/τις αγωνιστές/στριες της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς για τις μάχες και τις εκλογές. Υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές/τριες που έχουν πρωταγωνιστήσει στους αγώνες και θέλουν να χτίσουν μια ισχυρή εργατική, αριστερή αντιπολίτευση σε οποιονδήποτε διαχειριστή του ελληνικού καπιταλισμού προκύψει το επόμενο διάστημα. Που παλεύουν για την ανεξαρτησία αυτού του ρεύματος, ενάντια στην προσαρμογή προς «ρεαλιστικές» λύσεις εκλογικής συνεργασίας με δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) και από λογικές περιχαράκωσης. 

Η Ενωτική Κίνηση της Αντικαπιταλιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς άνοιξε τη συζήτηση για την κοινή παρέμβαση όλων των δυνάμεων αυτού του χώρου. Θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκοντας μια ισότιμη, συνεργασία με ανοιχτό και συντροφικό διάλογο και δημόσιες διαδικασίες που θα διευκολύνουν τη συσπείρωση του κόσμου του αγώνα.

Λέανδρος Μπόλαρης


“Όχι επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ από το παράθυρο”

Ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις, για πιθανή συνεργασία της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά με το ΜέΡΑ25 στις ερχόμενες εκλογές, αυτή η προοπτική δεν βρίσκει σύμφωνους μια σειρά αγωνιστές που εκφράζουν δημόσια τις αντιρρήσεις του. Ο Χρ. Παπαδόπουλος, ηγετικό στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος που συμμετέχει στη ΛΑΕ-ΑΑ επισημαίνει σε ένα κείμενο με τίτλο Οι επερχόμενες εκλογές και η μαχόμενη Αριστερά που δημοσιεύτηκε στις 5/2: 

«Το ΜΕΡΑ25 μέχρι σήμερα δηλώνει ότι επιδιώκει ‘τον ειλικρινή και ουσιαστικό προγραμματικό διάλογο με κάθε κόμμα που αυτοαποκαλείται προοδευτικό’. Με αυτό τον τρόπο αποδέχεται τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχηματισμό, θέτοντας την ανάγκη προγραμματικής συμφωνίας, πριν τις εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή αυτό δεν γίνεται.

Το αντιδεξιό ‘προοδευτικό’ μέτωπο ακόμα και με όρους και προϋποθέσεις είναι μέτωπο που οδηγεί στην ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ  και στη νέα διακυβέρνησή του με άθικτο το μνημονιακό καθεστώς που δημιούργησε ο ίδιος  μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν και διαχειρίστηκαν τα τρία μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους.

Γι’ αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που πιέζεται και μόνο με την ανατροπή τους μπορεί να προχωρήσει η χώρα μας.

Οδηγεί στην επιστροφή και υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από το παράθυρο από όσους έφυγαν από την πόρτα».

Αντίθετα, ο Χρ. Παπαδόπουλος προκρίνει «εκλογική συνεργασία με δυνάμεις της Αριστερής Πρωτοβουλίας που επιθυμούν την εκλογική συνεργασία και με άλλες δυνάμεις εκτός Αριστερής Πρωτοβουλίας, μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία και ανένταχτους αγωνιστές που συμφωνούν σε αυτή την ανάγκη.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε, στους λίγους μήνες που απομένουν ως τις εκλογές, ευρύτερο μέτωπο εκλογικής συνεργασίας που θα συσπειρώσει δυνάμεις και ανένταχτους/ες, αγωνιστές/

στριες πέραν του χώρου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Χιλιάδες αγωνιστές/τριες σε όλη τη χώρα θα δουν θετικά μια τέτοια συνεργασία που θα έχει και συνέχεια μετά τις εκλογές.

Είναι όλοι/όλες, αυτοί/ές που συμμετέχουν στις ενωτικές εκδηλώσεις και παραμένουν ανένταχτοι ,διότι δεν συμφωνούν με μοναχικές ή παράλληλες διαδρομές στο χώρο της μαχόμενης Αριστεράς».