Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε χώρους δουλειάς και σπουδών

ΕΣΗΕΑ

Με μεγάλη συμμετοχή, πλούσια συζήτηση και αποφάσεις για δράση ξεκίνησαν σε χώρους εργασίας, σωματεία και σχολές οι εκδηλώσεις που οργανώνει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη με συμμετοχή αγωνιστών/τριών από  την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 21/11 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ομιλητές ήταν ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία, ο Γιάννης Σηφακάκης από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και ο Γιώργος Τσιάρας από την Εφημερίδα των Συντακτών ενώ την συζήτηση συντόνισε η Φύλλια Πολίτη, δημοσιογράφος.

«Από τις πρώτες ώρες αυτός ο πόλεμος βασίστηκε σε fake news» είπε ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η προπαγάνδα Ισραήλ, Αμερικής και Ευρώπης «αγκάλιασε» το Ισραήλ -με τη στήριξη αυτή τη φορά και μιας μερίδας του Ελληνικού Τύπου. «Η έκκλησή μου σε κάθε δημοσιογράφο είναι να ψάξει να βρει πού είναι η αλήθεια», είπε, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν μέχρι την τελική νίκη. «Εμείς οι Παλαιστίνιοι έχουμε μάθει ότι πάντα η αλήθεια μας είναι προς αμφισβήτηση» πρόσθεσε άλλος Παλαιστίνιος αγωνιστής που πήρε το λόγο στη συζήτηση περιγράφοντας τη μεροληψία στα κυρίαρχα ΜΜΕ. 

«Το ισραηλινό στρατηγικό αδιέξοδο βαθαίνει με κάθε τακτική νίκη του», είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσιάρας από την Εφημερίδα των Συντακτών, «και πολύ περισσότερο με κάθε εκατόμβη αθώων θυμάτων. Αυτή είναι η επιτυχία της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Όσους αθώους κι αν σκοτώσει ο Νετανιάχου και ο στρατός του, το ξεχασμένο Παλαιστινιακό ζήτημα δε μπορεί να “ξανακρυφτεί κάτω από το χαλί”».

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις τον λόγο πήραν για ερωτήσεις και παρεμβάσεις, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, το In.gr, το Ντοκουμέντο και άλλα μέσα ενημέρωσης ενώ το παρών έδωσε και αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Αυτό που ένωνε τις περισσότερες παρεμβάσεις ήταν η οργή για τον τρόπο που παρουσιάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης την κατάσταση στη Γάζα καθώς και το γεγονός ότι παρά το ότι δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό στην Γάζα, η σιωπή των δημοσιογραφικών ενώσεων στη χώρα είναι εκκωφαντική. Τονίστηκε η ανάγκη να οργανωθούν δράσεις στον χώρο των ΜΜΕ και σε συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Παροικία, και να γίνει παρέμβαση στην επικείμενη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ καθώς και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ΕΡΤ και σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Μαζική ήταν και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΑΑΔΕ, στο κτίριο της ΓΔΗΛΕΔ την Πέμπτη 23/11. Παρότι η Διοίκηση προσπάθησε μέχρι και την τελευταία στιγμή να την απαγορεύσει, περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι/ες συμμετείχαν για τουλάχιστον δύο ώρες σε μια πολύ δυναμική συζήτηση με εισηγητές τον Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος και τον Γιάννη Σηφακάκη, από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο - Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. 

Στρατηγική ήττα

Ο Γιάννης Σηφακάκης ξεκίνησε μιλώντας για τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό του Ισραήλ και για το πόσο ενοχλεί το δυνατό κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη -κάτι που φάνηκε και από την προσπάθεια να εμποδιστεί η εκδήλωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς φτάσαμε στις υποσχέσεις για εκεχειρία από πλευράς Νετανιάχου, χάρη και στην πίεση των κινητοποιήσεων παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν είναι ανίκητο. «’Οσες σφαγές και να κάνουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει, και η πραγματικότητα είναι ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μία στρατηγική ήττα» ανέφερε.  

«Οι δυτικές κυβερνήσεις και το κράτος του Ισραήλ προκαλούν βαφτίζοντας “τρομοκρατία” και “αντισημιτισμό” το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα αλληλεγγύης και τον ξεσηκωμό του αραβικού πεζοδρομίου. Δεν είναι αντισημιτισμός, αντισημίτες είναι οι φασίστες, η Λεπέν, ο Όρμπαν, όλοι αυτοί που είναι με το μέρος του ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ και των σιωνιστών. Οι εξελίξεις ανοίγουν το ζήτημα για την επόμενη μέρα, για μια Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο. Η λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα δεν είναι τα “δύο κράτη”. Είναι ένα δημοκρατικό κοσμικό κράτος όπου θα ζουν αδελφωμένοι Άραβες, Εβραίοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι -όπως ζούσαν αιώνες επί αιώνων» τόνισε καταλήγοντας. 

ΦΛΣ

 

Με φόντο την Παλαιστινιακή σημαία στο τεράστιο πανό του Φοιτητικού Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/11 με μαζική συμμετοχή φοιτητών/τριών και πανεπιστημιακών, η εκδήλωση στην ΦΛΣ, στο αίθριο της Φιλοσοφικής.

 «Στην Γάζα δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας φούρνος» είπε ο Οσάμα αλ Ραμάχι, από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος περιγράφοντας την εικόνα καταστροφής που επικρατεί σήμερα στη Γάζα αλλά και την καθημερινή άγρια καταπίεση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες. Μίλησε για τη φρίκη της κατοχής, τους ανελέητους βομβαρδισμούς, τις συνεχείς καταστροφές, αλλά και τα ψέματα του Ισραήλ για να δικαιολογεί τις δολοφονίες αμάχων. Απέναντι σε όλα αυτά, είπε, υπάρχουν εκατομμύρια που βγαίνουν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, και αυτό δείχνει τη συμπαράσταση στον αγώνα για την ελεύθερη Παλαιστίνη -και είναι η μεγαλύτερη ελπίδα.

«Η ομιλία μου θα μπορούσε να έχει τίτλο “100 χρόνια ταπείνωσης και προδοσίας”» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαγανάκης, καθηγητής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Στην ιστορική του αναδρομή εξιστόρησε τα γεγονότα στην Παλαιστίνη από το 1915-16 και τις συμφωνίες του Μπάλφουρ έναν χρόνο μετά, στην καταστολή της εξέγερσης του 1936, στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, στον πόλεμο των έξι ημερών, τις σφαγές του βασιλιά της Ιορδανίας το ‘70 και των Φαλαγγιτών στον Λίβανο το 1982. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η υπόθεση ενός παλαιστινιακού κράτους ήταν πάντοτε ναρκοθετημένη από την πλευρά των σιωνιστών και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, και ότι η λύση των δύο κρατών αποτελεί ουσιαστικά «νεκρό γράμμα» χωρίς προοπτική.

Στη διαρκή επέκταση των ισραηλινών εποικισμών αναφέρθηκε η Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια Ιστορίας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Όπως τόνισε, αυτή η πολιτική αναιρούσε κάθε προσπάθεια να υπάρξει οποιαδήποτε δυνατότητα για Παλαιστινιακό κράτος, και καθώς συνδέθηκε με την άνοδο της ακροδεξιάς κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αναφέρθηκε ακόμα στην εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος από τους σιωνιστές και στο πώς οι δυτικές κυβερνήσεις «παίζοντας το χαρτί» του αντισημιτισμού προσπαθούν να απαγορεύσουν ακόμα και τις διαδηλώσεις στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ζωντανή με πολλές ερωτήσεις. Η διαφορά αντισιωνισμού-αντισημιτισμού, η υποκρισία όσων μιλούν για το «πολιτισμένο» Ισραήλ απέναντι στη «βαρβαρότητα του Ισλάμ» αλλά και το πόσο μπορεί να συμβαδίζει η ιδέα υπεράσπισης ενός κράτους με την πάλη της αριστεράς πέρα από σύνορα και κράτη -όλα τέθηκαν στην κουβέντα, ξεκαθαρίζοντας τις απόψεις που συμπαραστέκονται στην Παλαιστινιακή αντίσταση. Έγιναν ακόμα προτάσεις για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η δράση της νεολαίας μέσα στα πανεπιστήμια το επόμενο διάστημα.

Πάντειο

 

Η συνέχεια δόθηκε στο Πάντειο πανεπιστήμιο, όπου με τη συμμετοχή φοιτητών/τριών, μεταπτυχιακών και καθηγητών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την Πέμπτη 23/11 με ομιλητές τους Οσάμα Αλ Ραμάχι από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος, τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και τον Γιώργο Πίττα από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Η Δέσποινα Παπαδοπούλου εστίασε στο τι σημαίνει το ισραηλινό ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και στην εξωτερική πολιτική αλλά και στο εσωτερικό:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη συστηματική γενοκτονία του κατεχόμενου λαού της Παλαιστίνης που έχει την αφετηρία της στην καταστροφή του 1947, η οποία σήμερα συνεχίζεται με τεράστιες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές με έμφαση στα παιδιά, σε υποδομές και ολική αποδιάρθρωση κάθε μορφής δομή που υπήρχε και λειτουργούσε με κόπο στη λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη» τόνισε. 

«Σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είναι γνωστό έχει ενισχύσει το αμερικάνικο ναυτικό με την φρεγάτα Ψαρά στα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στις αρμάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Φυσικά, και η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται σαν κέντρο ανεφοδιασμού του αμερικάνικου στρατού… 

Εξοπλιστικές δαπάνες

Εδώ θέλω να θίξω μια πλευρά που δεν εντάσσεται εύκολα στην καθημερινή συζήτηση για το παλαιστινιακό. Πρόκειται για το κρίσιμο θέμα της επιλογής πολιτικών και κατανομής δαπανών από την ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προβλέπονται κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού και δημοσίων επενδύσεων 5.708 δις ευρώ με τις εξοπλιστικές αγορές στα 2,4%. Ο προϋπολογισμός για το 2022 ήταν 6,466 δις. Ενδεικτικά και μόνο, το 2009, αν το θεωρήσουμε ως το “τελευταίο έτος πριν την ύφεση και τα μνημόνια”, ο προϋπολογισμός για την Άμυνα ήταν 4,3 δις και οι εξοπλιστικές αποπληρωμές ακόμη 2,2 δις. Βλέπουμε ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς παρόλες τις κρίσεις και την ύφεση δεν συρρικνώνονται, σε αντίθεση με τις δαπάνες για την παιδεία οι οποίες βλέπουν δραστικές μειώσεις την τελευταία δεκαετία».

Στην πλούσια συζήτηση, με πολλές παρεμβάσεις, που ακολούθησε, τον λόγο πήρε ο Αποστόλης Τσάνο εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων/ισσών της Παντείου. «Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και ΔΣ, συμμετέχουμε στους αγώνες για αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού που αντιστέκεται στη γενοκτονία του ισραηλινού σιωνιστικού καθεστώτος διεκδικώντας ελευθερία και ανεξαρτησία. Έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας οι Παλαιστίνιοι και ο αγώνας τους μας διδάσκει, δίνει δύναμη και κουράγιο στη νεολαία και στους δικούς μας αγώνες» τόνισε. 

ΑΑΔΕ

 

Καλλιθέα

 

ΠΑΔΑ

 

Φωνές για την Παλαιστίνη


ΣΥΣΚΕΨΗ της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Κυριακή 3/12, 11πμ, 
Πολυχώρος Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5)

Εκδηλώσεις σε σχολές

Νομική, 1/12, 1.30μμ, Φουαγιέ Νέο Κτίριο
Ομιλητές: Μιρέι Ελ Σαγιέντ Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, Νίκος Στραβελάκης πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ, Πέτρος Κωνσταντίου Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο
 
ΠΑΔΑ, 7/12, 12.30μμ, σκαλάκια κεντρικού διαδρόμου έξω από το Κ8
Ομιλητές: Αντάν Σεχάντε Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας – καθηγητής ΣΕΤ, Σωτήρης Καραλής λέκτορας στη σχολή Μηχανικών, Γιάννης Σηφακάκης Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο

Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Τετάρτη 29/11, 9πμ, Συνέλευση Ενιαίου Συλλόγου Υπουργείου Πολιτισμού (κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ) 
Πέμπτη 30/11, 12μ, Απεργία Νοσοκομείων (Υπουργείο Υγείας)
Σάββατο 2/12, 12μ, Συγκέντρωση πικετοφορία στην Καλλιθέα (πλατεία Κύπρου)
Σάββατο 2/12, 8μμ, Αναγνώσεις κειμένων και απαγγελίες ποιημάτων, Εφήμερο (Μεθώνης 58)