Παράταση της προσωρινής τετραήμερης εκεχειρίας στην Γάζα για δύο ακόμη μέρες μέχρι και τις 29/11, με συνέχιση της ανταλλαγής ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, συμφωνήθηκε την Δευτέρα 27/11. Μέχρι τότε οι απελευθερωμένοι από τις δύο πλευρές ήταν περίπου 50 και 150 αντίστοιχα.
Την Τρίτη 28/11 το Αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι το πρωί ισραηλινά τανκς έριξαν βόμβες καπνού κάνοντας μανούβρες στην πόλη της Γάζας. Το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, η Χαμάς κατήγγειλε ότι μαχητές της αντιμετώπισαν μια ισραηλινή παραβίαση της εκεχειρίας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενώ ο ισραηλινός υποστήριξε το αντίθετο ανακοινώνοντας ότι εξερράγησαν τρεις βόμβες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στρατιώτες του.
Όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί -ΟΗΕ, Π.Ο.Υ, Unicef, Διεθνής Αμνηστία κ.α- που βρέθηκαν την Γάζα, καταγράφουν την απίστευτη καταστροφή που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός. Μετά από 7 εβδομάδες ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 14.800 (6.150 παιδιά) ενώ 7.000 (περίπου 4.000 παιδιά) είναι οι αγνοούμενοι –με μεγάλο κομμάτι των υπόλοιπων απωλειών να είναι γυναίκες. 36.000 είναι οι τραυματίες ανάμεσά τους πολλοί ανάπηροι. Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς από τους 40.000 τόνους εκρηκτικών που έπεσαν σε 7 εβδομάδες –σχεδόν τρεις φορές η καταστροφική ισχύς της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα. 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό. Πρακτικά όλα τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα έχουν πλέον πάψει να λειτουργούν. Υπάρχει απόλυτη έλλειψη σε νερό, τροφή, καύσιμα, φάρμακα.
Η ομάδα του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την Γάζα ανακοίνωσε ότι είδε «πείνα, απελπισία και καταστροφή». Αλλά η ανθρωπιστική βοήθεια που είχε φτάσει μέχρι την Δευτέρα 27/11 ήταν 248 οχήματα όταν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, «θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά την ημέρα για τουλάχιστον δύο μήνες».
Η προσωρινή κατάπαυση στην Γάζα ήρθε να αναδείξει ακόμη περισσότερο ότι ο πόλεμος αυτός στην πραγματικότητα είναι μια επιχείρηση εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού.
Ο ισραηλινός στρατός ακόμη και στην διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας συνέχισε να επιχειρεί στην Δυτική Όχθη που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή δολοφονώντας δέκα Παλαιστίνιους (240 από την αρχή του πολέμου) και συλλαμβάνοντας δεκάδες άλλους με τους εποίκους να συνεχίζουν τις βιαιοπραγίες. Βομβάρδισε επίσης ξανά στο Νότιο Λίβανο. Πραγματοποίησε εφόδους στα σπίτια Παλαιστίνιων που αναμενόταν να απελευθερωθούν απειλώντας τους συγγενείς να μην προβούν σε καμιά πράξη πανηγυρισμού απειλώντας να ξανασυλλάβει τους απελευθερωθέντες… Παρόλα αυτά, 39 παιδιά από την Δυτική Όχθη που αφέθηκαν ελεύθερα από τις ισραηλινές φυλακές έγιναν δεκτά με μαζικούς πανηγυρισμούς στην Ραμάλα.
Χωρίς καμιά κατηγορία
Περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν, κρατούνταν χωρίς καμιά κατηγορία με ένα μεγάλο τους κομμάτι να αποτελείται από παιδιά και έφηβους. Δεκαεξάχρονη Παλαιστίνια από την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι φυλακισμένη από το 2021, από τα 14 της, αντί να καταλήξει σπίτι της κατέληξε στο νοσοκομείο θύμα ξυλοδαρμού από στρατιώτες. Άλλος κρατούμενος δολοφονήθηκε από ξύλο όταν ρώτησε έναν φύλακα αν συμφωνήθηκε εκεχειρία.
Ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων σε φυλακές ξεπερνάει τις 10.000 με πάνω από 3.000 να έχουν συλληφθεί τις επτά τελευταίες εβδομάδες. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι «τον τελευταίο μήνα υπάρχει σημαντική αύξηση της επ’ αόριστο κράτησης από το Ισραήλ χωρίς κατηγορία ή δίκη ενώ η οργάνωση Save the Children αποκάλυψε ότι το 86% των παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές ξυλοκοπούνται και το 42% τραυματίζεται στο σημείο της σύλληψης».
Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν ήταν καλά στην υγεία τους ανακοίνωσε το νοσοκομείο που τους υποδέχτηκε. Οι μοναδικές πληροφορίες από συγγενείς ήταν ότι έχασαν βάρος γιατί έτρωγαν κυρίως ρύζι και ψωμί και δεν είχαν συχνή πρόσβαση στην τουαλέτα. Λες και 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην Γάζα τρέφονται καλύτερα. Στους ομήρους υπάρχει πρακτικά απαγόρευση από το ισραηλινό κράτος να μιλήσουν στα ΜΜΕ -που προκλήθηκε μετά από τις θετικές περιγραφές απελευθερωμένων ομήρων για τις συνθήκες κράτησής τους πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Νετανιάχου έτρεξε για να ζητήσει την έγκριση προϋπολογισμού ύψους 7,3 δισ. δολαρίων με λεφτά που του παρέχουν αφειδώς οι ΗΠΑ και επανέλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί άμεσα με «πλήρη ισχύ».
Σύμφωνα με τους Financial Times: «Η ανακοίνωση για την παράταση -με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου- της αρχικής τετραήμερης παύσης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ήρθε αφού η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετώπισε αυξανόμενες εγχώριες και διεθνείς πιέσεις να δώσει περισσότερο χρόνο για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς και δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν την εκεχειρία να παρατείνεται περαιτέρω πέραν των δύο επιπλέον ημερών».
Σε αυτήν την κατεύθυνση μέσα στη βδομάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συζητήσει, πέρα από τα άμεσα, «το μέλλον της Γάζας και την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με περιφερειακούς εταίρους». Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz «η ασυμφωνία στις θέσεις του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Παλαιστινιακής Αρχής και των αραβικών χωρών σχετικά με το μέλλον της διακυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο θα επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες επίτευξης οριστικής κατάπαυσης του πυρός».
Λωρίδα της Γάζας
Η εφημερίδα επεσήμανε ότι ενώ οι ΗΠΑ προτείνουν να επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη διαχείριση της διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, το Ισραήλ απορρίπτει κάθε ρόλο της Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας. Και ότι αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι «το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με τον μελλοντικό της ρόλο στη Λωρίδα της Γάζας». Και το γεγονός ότι το πλάνο που παρουσίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι «για τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης δεν φαίνεται λογικό».
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή φανερώνει το άγχος τους για την ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση αλλά και την πίεση που δέχονται από το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Όμως ό,τι πλάνα και να έχουν το κράτος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για την Παλαιστίνη δεν περιλαμβάνουν την αυτοδιάθεση του Παλαιστινιακού λαού για να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του. Και σκοντάφτουν επειδή ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει να πετύχει στο σχέδιό του να τσακίσει την παλαιστινιακή αντίσταση στην Γάζα.
Γι’ αυτό, όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και η Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο-Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη «είναι κρίσιμο να συνεχίσει με την ίδια ορμή το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στο πλευρό της Αντίστασης.
Παλεύουμε ενάντια στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι συνένοχη στις σφαγές στη Γάζα. Οι ισραηλινοί πιλότοι που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, σχολεία και άμαχους στη Γάζα σκοτώνοντας μικρά παιδιά, εκπαιδεύονται εδώ σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία. Απαιτούμε να διακοπεί κάθε στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική συνεργασία με το κράτος - τρομοκράτη. Να κλείσουν οι αμερικάνικες βάσεις στη Σούδα, την Ελευσίνα και παντού, να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες. Παλεύουμε ενάντια στην ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό που συστηματικά εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, διεκδικούμε να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.
Παλεύουμε για μια Ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο! Για ένα ενιαίο, δημοκρατικό κράτος που θα ζουν ειρηνικά Άραβες και Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και άθεοι, με δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων που διώχτηκαν από τη γη τους από το 1948 και μετά. Όπως υποστήριζε αρχικά το απελευθερωτικό παλαιστινιακό κίνημα και οι οργανώσεις του. Η προοπτική της “λύσης” των δύο κρατών στα σύνορα του ‘67, ήταν ένας συμβιβασμός που οδήγησε στις συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του ’90. Αυτές οι συμφωνίες υπονομεύτηκαν από Ισραήλ και τις ΗΠΑ και αντί για ειρήνη ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το σιωνιστικό καθεστώς απαρτχάιντ. Σήμερα αυτήν την πρόταση επαναφέρουν “πυροσβεστικά” ο Μπάιντεν, ο Μητσοτάκης και όσοι υπερασπίζουν το “δικαίωμα στην αυτοάμυνα” του Ισραήλ, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τον έλεγχό τους. Η Αριστερά και το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη χρειάζεται να πρωτοστατήσουν στην πάλη για τη διάλυση του ισραηλινού απαρτχάιντ, του μαντρόσκυλου του ιμπεριαλισμού στη Μ. Ανατολή.
Η συνέχιση της ενωμένης Παλαιστινιακής Αντίστασης, η ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης και ο ξεσηκωμός του “αραβικού πεζοδρόμιου” ενάντια στα διεφθαρμένα καθεστώτα της περιοχής, θα φέρουν τη νίκη για τον παλαιστινιακό λαό».