Εκπαίδευση και νεολαία
Όχι στην εκδικητική απόλυση του Δ. Αντωνίου

1/4, Συγκέντρωση στην Πρυτανεία ενάντια στην απόλυση του Δ. Αντωνίου. Φωτό: ΣΕΚ στις Σχολές

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ. Τη Δευτέρα 1/4 προχώρησαν σε συγκέντρωση στο κεντρικό κτήριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια, ενώ νέα συγκέντρωση καλούν στο ίδιο μέρος την Παρασκευή 5/4 στις 9πμ. 

Ο Δ. Αντωνίου είναι 19 χρόνια συμβασιούχος εργαζόμενος στο ΕΚΠΑ και εκλεγμένος στο κεντρικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απολύεται εκδικητικά με αφορμή την κινητοποίηση που οργάνωσαν σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στο απεργοσπαστικό μέτρο της τηλεξεταστικής στις 12 Φλεβάρη, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθούσε να κάμψει το κίνημα των καταλήψεων που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Την Παρασκευή 29/3, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι σωματείων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέλη ΔΕΠ, συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι. Όλες/οι δήλωσαν την συμπαράστασή τους και κάλεσαν σε κοινό αγώνα μέχρι να παρθεί πίσω η απόλυση, ενώ καταγγέλθηκαν πλήθος συνδικαλιστικών - πολιτικών διώξεων. Τη συνέντευξη άνοιξε ο Δημήτρης Αντωνίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: 

«Στις 12/2, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης έκανε μια συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στις τηλεξετάσεις, που είναι στην ουσία ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων. Ήμασταν μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και πολλούς ακόμα φορείς. 

Σε ένα συρτάρι

Το ίδιο απόγευμα ήδη η Πρυτανεία είχε διατάξει ΕΔΕ. Στις 13/2, ο Πρύτανης μου ανακοινώνει αναστολή της σύμβασής μου και των καθηκόντων μου. Λίγες μέρες μετά στις 19/2 βγαίνει και η εισαγγελική παραγγελία. Ο εισαγγελέας περιμένει το πόρισμα της ΕΔΕ για να αρχίσει να εξετάζει κι αυτός από την πλευρά του την ποινική πλευρά. Από τις 19/2 μέχρι 16/3, επικρατεί μια απόλυτη σιωπή… Εν μέσω αυτής της σιωπής στις 26/3 ο Πρύτανης μου ανακοινώνει ότι μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά… Αφήνει όμως στον αέρα το ζήτημα της σύμβασής μου που λήγει την Κυριακή 31/3. Ενώ δεν έχω πάρει καμία απάντηση για το εάν πάω στη δουλειά από τη Δευτέρα 1/4, μαθαίνω ότι οι υπόλοιπες συμβάσεις των συναδέλφων μου ανανεώνονται (έστω και τελευταία στιγμή), ενώ η δική μου κρατείται σε ένα συρτάρι. 

Η κατηγορία που υπαινίσσεται εις βάρος μου η Πρυτανική Αρχή στην τελευταία σύγκλητο είναι “δυσφήμιση του πανεπιστημίου”. Με κατηγορούν για δυσφήμιση αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια δεν φροντίζουν καμία υποδομή, κόβουν τις χρηματοδοτήσεις, δεν κάνουν προσλήψεις, μετατρέπουν τη γνώση σε εμπόρευμα, διαλύουν τα δημόσια πανεπιστήμια και πάνε να ιδρύσουν στην πλάτη μας τα ιδιωτικά.

Κατηγορούμαστε για δυσφήμιση εμείς που εργαζόμαστε καθημερινά στο δημόσιο πανεπιστήμιο με μισθούς της πλάκας, σε άθλιες συνθήκες. Το πανεπιστήμιο δυσφημείται καθημερινά από το ίδιο το κράτος διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια. 

Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο γιατί έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, της Παιδείας συμπεριλαμβανομένης. Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή την κατεύθυνση αν δεν κατασταλούν τις φωνές που αντιδρούν μέσα σε αυτό. Σε αυτό το άγριο καπιταλιστικό μοντέλο που εμφανίζεται στον τομέα της Παιδείας, δεν υπάρχει καθόλου χώρος για παραγωγή πολιτικού λόγου, ζυμώσεων και διαμαρτυρία. Η πειθάρχηση γίνεται βασικά παράγοντας για να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο… Μας λένε να το βουλώσουμε, να πειθαρχήσουμε, να κάτσουμε ήσυχοι. Τους απαντάμε ότι δεν θα μας τσακίσουν, δεν θα το βουλώσουμε».