Διεθνή
Ήττα Ερντογάν στις τοπικές εκλογές

Μεγάλο χαστούκι για τον Ερντογάν και ολόκληρο το μπλοκ εξουσίας του ήταν τα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία την περασμένη Κυριακή. Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τις περσινές προεδρικές εκλογές, όταν ο Ερντογάν ανανέωσε τη θητεία του για πέντε ακόμη χρόνια. Τότε, η αντιπολίτευση είχε φτάσει στην πηγή χωρίς να πιει νερό. Πέρασε στον δεύτερο γύρο με 45% έναντι 49% του Ερντογάν και τελικά ηττήθηκε. Τα κυρίαρχα συμπεράσματα τότε ήταν ότι αφού ο Ερντογάν πέρασε και αυτή τη δοκιμασία, θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο το καθεστώς του και η ηττημένη αντιπολίτευση θα διαλυθεί. 

Τώρα το κόμμα του Ερντογάν, AKP, βγαίνει χαμένο στις εκλογές, η αντιπολίτευση κέρδισε τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις (Ιστανμπούλ, Άγκυρα, Σμύρνη, Προύσα, Αττάλεια) και πολλές περισσότερες. Ο Ερντογάν καυχιόταν ότι από τότε που κέρδισε ο ίδιος τη δημαρχία της Πόλης (το 1994) δεν έχει χάσει εκλογές και τελικά συνέβη. Η πτώση του AKP (περίπου στο 32%) συνοδεύτηκε από πτώση και του φασιστικού MHP (από 10% σε 6,6% μέσα σε εννιά μήνες), με το οποίο συγκυβερνά ο Ερντογάν.

Το αδελφό κόμμα του ΣΕΚ στην Τουρκία, DSIP, σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η ήττα του Ερντογάν θα έχει σημαντικές συνέπειες. Η αποδέσμευση από το AKP επιταχύνθηκε στην Ανατολία. Η αποδέσμευση των φτωχών από το AKP επιταχύνθηκε. Το AKP μετατρέπεται σε συρρικνούμενο κόμμα των εσωτερικών επαρχιών της χώρας και έχασε σχεδόν όλα τα μητροπολιτικά κέντρα, όλα τα κέντρα της οικονομίας και σχεδόν όλες τις περιφέρειες όπου η εργατική τάξη είναι πλειοψηφία».

Η ήττα του Ερντογάν, λέει το DSIP είναι αποτέλεσμα της οργής που συσσωρεύεται για χρόνια. «Οργή ενάντια στη φτώχεια, οργή ενάντια στις απαγορεύσεις και τις φυλακίσεις, τις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, οργή ενάντια στη διαφθορά, ενάντια στο μισογυνισμό και το ρατσισμό, αλλά και μια καινούργια οργή που δυναμώνει. Οργή ενάντια στα στραβά μάτια που κάνει η κυβέρνηση απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα. Το κυβερνών μπλοκ έχει κάνει τον κόσμο να φτύνει αίμα για χρόνια. Χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν απειλή για να ανοίγει το δρόμο για όλων των ειδών τους ρατσιστές, σαρώνει τις ελευθερίες σαν οδοστρωτήρας και αφήνει τον κόσμο πεινασμένο και άνεργο αποφασίζοντας με διατάγματα. Εφαρμόζει πολιτικές που παίρνουν από τους φτωχούς και δίνουν στους πλούσιους. Έχει εξαπολύσει μια εκδικητική επίθεση ενάντια στους συνταξιούχους».

Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι πανηγυρίζουν την ήττα του Ερντογάν αλλά όχι τη νίκη του αντιπολιτευόμενου CHP: «Οι υποψήφιοι του CHP που σάρωσαν στο Αφιόν Kαραχισάρ και στο Μπολού είναι και οι δυο ρατσιστές αντι-Κούρδοι και αντι-Άραβες. Το CHP βγήκε νικητής από τις εκλογές, αυξάνοντας τις ψήφους του πέρα από το αναμενόμενο, όχι γιατί κατάφερε να εκφράσει την κοινωνική οργή, αλλά γιατί η συμμαχία της Αριστεράς με τους Κούρδους δεν κατάφερε να γίνει αυτή η έκφραση της οργής. Είναι τόσο σκοτεινό το καθεστώς που στήνει το μπλοκ του Ερντογάν με το MHP, ώστε ένα κόμμα με υποψήφιους εργολάβους, πρώην φασίστες και δεξιούς να φαντάζει ελπίδα για μια σειρά κομμάτια της κοινωνίας. Όμως το CHP δεν μπορεί να είναι ελπίδα για τους φτωχούς, τους εργάτες, τους μετανάστες, τις γυναίκες και όσους στέκουν αλληλέγγυοι με τη Γάζα.

Στηρίξαμε τη συμμαχία της Αριστεράς με τους Κούρδους (DEM) στις 31 Μάρτη για να χτίσουμε έναν ενιαίο αγώνα ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας, του ρατσισμού και του πολέμου. Στρατιώτες και μπάτσοι στάλθηκαν από διαφορετικές επαρχίες ως “μεταφερόμενοι ψηφοφόροι” για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Η επιτυχία του DEM στις κουρδικές πόλεις, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις, τις πιέσεις και τις αντιδημοκρατικές συνθήκες είναι μεγάλο μήνυμα». Στην ανακοίνωσή του το DSIP ασκεί κριτική στην ηγεσία του DEM και άλλες δυνάμεις που έσπρωξαν τον κόσμο να ψηφίσει CHP στα δυτικά της χώρας με σύνθημα «Στηρίζω DEM, ψηφίζω CHP». Το DEM κέρδισε 81 δημαρχίες, ξαναπαίρνοντας στα χέρια του και τις πόλεις που είχε κερδίσει το 2019 αλλά του αφαιρέθηκαν από την παρέμβαση του κράτους και τη φυλάκιση των σημαντικότερων στελεχών του.