Εργατικό κίνημα
Των “Τεμπών” και στα Νοσοκομεία

29/1, Συγκέντρωση στο Αττικό Νοσοκομείο. Φωτό: ΣΕΚ Περιστερίου

«Των Τεμπών» γίνεται στα νοσοκομεία, όχι μόνο σε επίπεδο διάλυσης της δημόσιας Υγείας, αλλά και στον ξεσηκωμό των υγειονομικών και του κόσμου για την υπεράσπιση του ΕΣΥ. Καθημερινά πλέον βγαίνουν θυελλώδεις κινητοποιήσεις και απεργίες ανά νοσοκομείο. 

Ταυτόχρονα πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των πανυγειονομικών κινητοποιήσεων. Συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για τα δώρα στις 4/2, 24ωρη απεργία στις 18/2 και συγκέντρωση στις 12μ στο Υπουργείο Εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του προγράμματος ΔΥΠΑ, συμμετοχή στη γενική απεργία στις 28/2 στον έναν χρόνο από τα Τέμπη και 24ωρη απεργία στις 19/3 με το “καραβάνι της Υγείας” που θα διαδηλώσει από την πλατεία Μαβίλη προς το Υπουργείο Υγείας. 

Με την εκτίμηση ότι η σύγκρουση με την κυβέρνηση γιγαντώνεται και ανοίγουν νέες δυνατότητες για να ξηλωθούν οι Γεωργιάδηδες και οι Μητσοτάκηδες, το Συντονιστικό Νοσοκομείων προτείνει η γενική απεργία στις 28/2 να γίνει 48ωρη απεργία στην Υγεία, απεργώντας και στις 27/2.

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην αναμενόμενη επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη έγινε στις 29/1 στο νοσοκομείο Αττικό. Όπως μας μεταφέρει η Θένια Ασλανίδη, γιατρός του νοσοκομείου και μέλος του σχήματος “Γαλέρα”: «Φαινόταν από τις προηγούμενες ημέρες ότι θα έχει επιτυχία η συγκέντρωση κι έτσι έγινε. Εκείνη την ημέρα στο προαύλιο που είχε έρθει και η αστυνομία είχε κατέβει μαζικά προσωπικό από όλα τα τμήματα και τις ειδικότητες, ενώ είχαν έρθει και συμπαραστάτες από τις γύρω περιοχές. Τελικά στη θέση του Άδωνι ήρθε ο υφυπουργός Θεμιστοκλέους -πολύ τρομαγμένος-, ενώ ο κόσμος φώναζε συνθήματα, τους έλεγε δολοφόνους και κλέφτες και να φύγουν. Η οργή πραγματικά ξεχειλίζει. Στο Αττικό, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η κατάρρευση βγάζει μάτι. Στις τελευταίες εφημερίες το πρόβλημα ξεκινάει με το πού φτάσει ο ασθενής, καθώς έρχονται τα ΕΚΑΒ και δεν μπορούν να ξεφορτώσουν τους ασθενείς γιατί δεν υπάρχει ούτε φορείο. Ακόμα και βαριά περιστατικά παραμένουν στο φορείο του ΕΚΑΒ και δεν μπορούν να μετακινηθούν άμεσα προς τα μέσα. Κι αυτό γιατί πολύ απλά τα φορεία μας έχουν γίνει ράντζα. Ένας στους δύο ασθενείς θα μπει με ράντζο.

Το νέο εφημεριακό καθεστώς απλά γιγαντώνει αυτό το πρόβλημα. Φτάνουμε εκεί γιατί έχει διαλυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί έκλεισαν νοσοκομεία στα χρόνια των μνημονίων και γιατί η υποστελέχωση έχει πιάσει ταβάνι. Αυτές είναι επικίνδυνες καταστάσεις. Όταν λέμε ότι είναι κυβέρνηση δολοφόνων είναι κυριολεκτικό. Και δεν έχουμε μεταξύ μας οι υγειονομικοί αυτή την εικόνα. Την έχει όλος ο κόσμος που δεν βλέπει ανεξάρτητα τα προβλήματα είτε είναι η Υγεία, τα Τέμπη ή η ακρίβεια. Είναι μεγάλη η αλλαγή το τελευταίο διάστημα στους ασθενείς και τους συνοδούς που βλέπουν αυτή την κατάντια και μας παροτρύνουν πλέον να απεργούμε. Εγώ δεν το έχω ξαναζήσει αυτό, να σε σταματάνε οι ασθενείς μέσα στον πανικό που επικρατεί και να μιλούν για σύγκρουση με την κυβέρνηση».

Στα νησιά

Στις 29/1 μαζική κινητοποίηση με συνθήματα και πανό πραγματοποιήθηκε και στην Αμοργό για τις ελλείψεις του τοπικού κέντρου Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Τη σκυτάλη παίρνει ο νομός Σάμου που μετά την πρωτοφανή σε μαζικότητα κινητοποίηση στα τέλη του περασμένου Αυγούστου για την υπεράσπιση του νοσοκομείου προχωράει σε γενική 24ωρη απεργία σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους την Τετάρτη 12/2. Μετά την επιτυχημένη σύσκεψη που κάλεσε ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου της Σάμου με συμμετοχή 24 φορέων, στην πανσαμιακή απεργία συμμετέχει μετά από ομόφωνη απόφαση και το Εργατικό Κέντρο. Η πορεία στη Σάμο θα ξεκινήσει στις 10.30πμ από το νοσοκομείο για να καταλήξει στην πλατεία Πυθαγόρα όπου θα γίνει η συγκέντρωση, ενώ στην Ικαρία το απεργιακό ραντεβού είναι στις 11πμ στον Εύδηλο.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Έλενα Βενιζελου την Πέμπτη 30/1, καταγγέλλοντας ότι κυβέρνηση και διοίκηση «διαλύουν το μοναδικό γυναικολογικό μαιευτήριο της Ελλάδας με σκοπό το επί της ουσίας κλείσιμο του και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας των γυναικών! Έγκλημα προμελετημένο αποτελεί η θηριώδης περικοπή κατά ένα εκατομμύριο ευρώ του προϋπολογισμού του νοσοκομείου το 2025». Την επόμενη μέρα, 31/1, μεγάλη συμμετοχή είχε η απεργιακή συγκέντρωση των ιατρών στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο, την οποία στήριξαν εργαζόμενοι /ες απο όλες τις ειδικότητες, με κάλυψη από την ΕΙΝΑΠ, με κεντρικά ζητήματα το νέο εφημεριακό καθεστώς και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 4/2. Όπως καταγγέλλει η ΕΝΙΘ, στη γενική εφημερία της Παιδιατρικής του νοσοκομείου στις 31/1 έπεσε γυψοσανίδα και υπήρξε διαρροή νερού σε θάλαμο που νοσηλεύονται τρίχρονα παιδιά με γρίπη. «Άλλο ένα εξοργιστικό περιστατικό που αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση των υποδομών και των συνθηκών νοσηλείας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας! Σε μια περίοδο με έντονη νοσηρότητα και μεγάλη επίπτωση γρίπης και άλλων λοιμωδών νοσημάτων. Σε μια εφημερία που η προσέλευση στα επείγοντα της παιδιατρικής είναι μεγάλη και υπάρχει χωροταξικό πρόβλημα με τη νοσηλεία των παιδιών λόγω πληρότητας θαλάμων. Οι εφημερεύοντες στην Παιδιατρική του Ιπποκράτειου γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού συμβάντος, που από τύχη και μόνο, δεν προκάλεσε τον τραυματισμό νοσηλευόμενων παιδιών και των γονιών τους!», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΕΝΙΘ. Την ίδια ημέρα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγία Όλγα, την οποία είχε καλέσει “προληπτικά” το σωματείο σε περίπτωση που εμφανιζόταν στην κοπή πίτας της διοίκησης κάποιος “καλεσμένος” της από το Υπουργείο Υγείας.

Στάση εργασίας 10πμ-3μμ και συγκέντρωση στις 11πμ στη Β’ ΥΠΕ θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ Δαφνί στις 5/2 για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Βαρτζόπουλου. Ο Νεκτάριος Χάινταρ, ειδικευόμενος ψυχίατρος και μέλος ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων, μίλησε για αυτή τη μάχη στη σύσκεψη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης: «Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί πλέον ονομάζεται Πολυδύναμο Νοσηλευτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο του Βαρτζόπουλου. Πέρα από το όνομα που χτυπάει καμπανάκι γιατί θυμίζει πώς ονόμασαν πιο παλιά δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας αφού τις υποβάθμισαν, το ζήτημα είναι ότι φορτώνουν το νοσοκομείο με τέτοιο όγκο δουλειάς με αποτέλεσμα να είναι έτοιμο να καταρρεύσει. 

Αυτή τη στιγμή ξανανοίγει -μετά την πρώτη σύγκρουση με τον νόμο Βαρτζόπουλου το καλοκαίρι- η συζήτηση στο νοσοκομείο για κινητοποιήσεις διαρκείας. Οργανώνουμε για την επιτυχία της στάσης εργασίας και της κινητοποίησης στις 5/2 και συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα με γενική συνέλευση, όπου από τη μεριά μας θα δώσουμε τη μάχη για να βγει απόφαση απεργιακής κλιμάκωσης και 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη».

Μάνος Νικολάου


Κ.Υ. Αμαρουσίου

Με προφορική ανακοίνωση της υπεύθυνης του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου προσπαθούν να αποτελειώσουν τη λειτουργία του. Παγώνουν και ξεπαγώνουν τη δυνατότητα να κλείσουν οι ασθενείς μας πρωινά και απογευματινά ραντεβού. Διακόπτουν αιφνιδίως την επαφή με τον "προσωπικό" του γιατρό, οδηγώντας τους στον ιδιωτικό τομέα. Ξαφνικά καλούμαστε να εφημερεύσουμε χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς προσωπικό ειδικοτήτων -λείπουν καρδιολόγοι, ενώ οι παθολόγοι είμαστε μόνο 7 στο βαθμό διευθυντές και διευθύντριες, δηλαδή λίγο πριν τη σύνταξη. 

Χωρίς αντιδραστήρια τροπονίνης και D-dimmers, εξετάσεις απαραίτητες για τη διάγνωση καρδιολογικών συμβαμάτων. Σε έναν χώρο χωρίς εξεταστήριο, χωρίς κουζίνα και χώρο ανάπαυσης, χωρίς θέρμανση στα γραφεία των ιατρών, με εξεταστήριο ένα διάδρομο με παραβάν όπου όποιος κατεβαίνει τη σκάλα έχει άμεση εποπτεία του αρρώστου που εξετάζουμε! Ξαφνικά καλούμαστε να εφημερεύσουμε 12ωρα ωράρια και με τις χειρότερες συνθήκες. 12ωρα γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να μην δικαιούμαστε ρεπό καθώς δεν επαρκεί ο αριθμός μας για να καλύψει την καθημερινή λειτουργία. Στην περίπτωση εκτάκτου περιστατικού στην εκπνοή του ωραρίου η απάντηση ήταν ότι θα παραμένουμε οι ίδιες και οι ίδιοι απλήρωτοι και μετά από 14 για παράδειγμα ώρες δουλειάς θα ερχόμαστε την επομένη να συνεχίσουμε. Εμείς οι ιατροί θα έπρεπε 3 φορές την εβδομάδα να λειτουργούμε το τακτικό ιατρείο κι όχι να εφημερεύουμε εκτάκτως και κατά το δοκούν των υπευθύνων μας στα επείγοντα. Αυτό διαλύει την τακτική λειτουργία της πρωτοβάθμιας. .

Αυτές οι αλλαγές αφορούν και στο Κ.Υ Καλλιθέας. Αυτός δεν είναι σχεδιασμός που λογοδοτεί στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά στη διάλυσή της. Χρειαζόμαστε προσωπικό κι αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Να ξανανοίξουν τα κλειστά ΙΚΑ και τα νοσοκομεία. Να οργανώσουμε εκ νέου την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας με τακτική κι εφημεριακή κάλυψη, με ιατρεία εξειδικευμένα και ειδικότητες που θα ασκούν προληπτική ιατρική, σε όλο τον πληθυσμό και σε τακτική βάση. 

Καλούμε σε συνέλευση του Κ.Υ. την Τετάρτη 5/2. Καλούμε σε συντονισμό τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους του ΙΚΑ Καλλιθέας και τους ασθενείς μας για να υπερασπιστούμε τη δημόσια δωρεάν Υγεία κι ενωμένες κι ενωμένοι να την αναβαθμίσουμε. 

Ελένη Παπαγρηγοράκη, 
γιατρός παθολόγος Κ.Υ. Αμαρουσίου