Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Αλληλεγγύη από Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/1 η ημερίδα που οργάνωσε η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης, με δύο συζητήσεις: η πρώτη για την αντίσταση και τις προοπτικές της στην Παλαιστίνη και η δεύτερη για το διεθνές δίκαιο και το κίνημα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, φοιτητές, αλληλέγγυος κόσμος στην Παλαιστίνη.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Μπάμπης Κουρουνδής εκ μέρους της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, ενώ χαιρετισμό απηύθηνε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Φούντας, καταδικάζοντας τα εγκλήματα του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ και ζητώντας την ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης για να καταφέρει η Παλαιστινιακή Αντίσταση να αποκτήσει το δικό της ανεξάρτητο κράτος.

Στην πρώτη συζήτηση συμμετείχαν ο Νικόλας Κοσματόπουλος (Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού), ο Γιάχια Ασκέρ (Παλαιστίνιος, μέλος Παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης) και η Φωτεινή Τσιμπιρίδου (Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΠΑΜΑΚ). 

Ο Νικόλας Κοσματόπουλος από τη Βηρυτό όπου διδάσκει, έδωσε την πραγματική εικόνα μετά τις συμφωνίες εκεχειρίας του κράτους του Ισραήλ με Χαμάς και Λίβανο, επισημαίνοντας ότι στο Λίβανο έχουν συμβεί επταπλάσιας έκτασης και έντασης καταστροφές από την υπογραφή της συμφωνίας πριν δύο μήνες. Τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα, έχει ανοίξει ένα ρήγμα στο “τείχος” ανάμεσα στον παγκόσμιο Νότο και τον δυτικό κόσμο, ενοποιώντας τις αντιστάσεις, ακριβώς επειδή σηκώνει έναν τεράστιο καθρέφτη προς όλους μας και μας καλεί σε δράση.

Ο Γιάχια έκανε μια ιστορική αναδρομή στα δεινά του Παλαιστινιακού λαού ογδόντα χρόνια τώρα, τονίζοντας ότι ακόμα και σήμερα, μετά την εκεχειρία, το κράτος του Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τους Παλαιστίνιους.

Η  Φωτεινή Τσιμπιρίδου αναφέρθηκε στις διαστάσεις της Παλαιστινιακής αντίστασης και στο sumud, την ανθεκτικότητα και τη μαχητικότητα που έχουν ως αρχή οι Παλαιστίνιοι/ες, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα ζητήματα διαθεματικότητας των κινημάτων με παράδειγμα τις φεμινιστικές συλλογικότητες για την Παλαιστίνη στις ΗΠΑ.

Παρέμβαση στη συζήτηση που ακολούθησε έκανε ο Ευκλείδης Μακρόγλου, μέλος ΔΣ του ΔΣΘ με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες σήμερα και στη μάχη που συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη, για μια ελεύθερη Παλαιστίνη “από τον Ιορδάνη ως τη Μεσόγειο”, όπως μήνες τώρα φωνάζουν εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την υφήλιο.

Στο κλείσιμό τους, οι ομιλητές και η ομιλήτρια συμφώνησαν ότι αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική πλέον, αναδεικνύοντας την ανάγκη να “αλλάξει η ατζέντα” της συζήτησης στην Αριστερά αλλά και στο διεθνές κίνημα, με τον Ν. Κοσματόπουλο να προσθέτει ότι το σύνθημα των “δύο κρατών” έχει αποδειχθεί πολιτικά, ιστορικά και ηθικά λάθος.

Στη δεύτερη συζήτηση συμμετείχαν ο Κώστας Παπαδάκης (πρ. δημοτικός σύμβουλος Δ. Αθηναίων, δικηγόρος), η Σόφι Χάντερ (παλαιστίνια δικηγόρος, μέλος Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας) και η Λαμπρινή Θωμά (δημοσιογράφος, The Press Project).

Ο Κώστας Παπαδάκης στην εισήγησή του τόνισε ότι το Ισραήλ σκοτώνει αλλά δεν νικάει, αντιθέτως χάνει σε όλα τα επίπεδα: όχι μόνο με τις καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς στις οποίες έκανε αναλυτική αναφορά, αλλά και στη σημαντική υποχώρηση της προπαγάνδας που εξισώνει το κίνημα αλληλεγγύης με τον αντισημιτισμό, κάτι που είχε θεριέψει την επαύριο της 7ης Οκτώβρη 2023. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, στην πολλαπλή καταπίεση που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός και στο αίτημα της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων, ζητήματα που πρέπει να αναδείξουν οι δικηγόροι που μάχονται στο πλευρό της Παλαιστίνης.

Η Σόφι Χάντερ αναφέρθηκε κι αυτή στην μεγάλη ήττα του κράτους του Ισραήλ και την πολιτική κρίση της κυβέρνησης Νετανιάχου, που είχε ως καταλύτη και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που έφτασε να απλώνεται σε 150 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Η Παλαιστινιακή αντίσταση βγαίνει ενωμένη από την εκεχειρία, και έτσι πρέπει να συνεχίσει.

Τέλος, η Λαμπρινή Θωμά έκανε ειδική αναφορά στους 200 νεκρούς δημοσιογράφους αυτής της γενοκτονίας, αλλά και στους υγιειονομικούς που δολοφονούνται γιατί είναι οι άνθρωποι εκείνοι που μπορούν να δώσουν την πληροφορία ώστε να φτάσουμε στις καταδίκες του Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο έχει γίνει 15 μήνες τώρα κουρελόχαρτο, οι διεθνείς οργανισμοί αναγκάστηκαν να κάνουν τα ελάχιστα προκειμένου να διαφυλάξουν το ρόλο τους. 

Έγινε πλούσια συζήτηση, με συγκινητικές παρεμβάσεις από μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας στη Θεσσαλονίκη που εκδήλωσαν τις ευχαριστίες τους και κάλεσαν σε δυνάμωμα του αγώνα – τίποτε δεν τελείωσε μέχρι τη λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Ευκλείδης Μακρόγλου