Χρειάστηκαν μόλις τρεις μέρες για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση μισού εκατομμυρίου Παλαιστινίων στην αποκλεισμένη επί μήνες βόρεια Γάζα μετά το άνοιγμα του διαδρόμου Νετζαρίμ και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από αυτόν. Την εβδομάδα που μας πέρασε, μετά από μια ακόμη καθυστέρηση που επιχείρησε το Ισραήλ, άνοιξε και το πέρασμα στην Ράφα για να περάσουν Παλαιστίνιοι τραυματίες προς την Αίγυπτο ενώ συνεχίζονται οι ανταλλαγές ισραηλινών ομήρων με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο πλαίσιο της εύθραυστης εκεχειρίας που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στην Γάζα.
Οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στον τόπο τους πετώντας στα σκουπίδια όλα τα ισραηλινά σχέδια που προέβλεπαν οι διάδρομοι να παραμείνουν κλειστοί και οι Παλαιστίνιοι να μην μπορούν να γυρίσουν στην βόρεια Γάζα -κάνοντας τους σιωνιστές να αφρίζουν. Και το κάνουν κόντρα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Όχι μόνο γιατί βρίσκουν σπίτια, υποδομές, τα πάντα κατεστραμμένα, αλλά γιατί κάθε μέρα βρίσκουν δεκάδες ανθρώπους, τους δικούς τους ανθρώπους, θαμμένους κάτω από τα ερείπια. Γι΄ αυτό το λόγο παρά την εκεχειρία ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στην Γάζα συνεχίζει να ανεβαίνει με δραματικούς ρυθμούς. Από 46.913 τη μέρα έναρξης της εκεχειρίας έχουν φτάσει σήμερα τις 47.518. με την κυβέρνηση της Χαμάς στην Γάζα να ανακοινώνει ότι αυτό θα συνεχίζει να συμβαίνει καθώς οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 14.000.
H επανάληψη των δηλώσεων εκ μέρους του Τραμπ ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα αναγκαστούν να πάρουν Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την Γάζα ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου την Τρίτη 4/2 στην Ουάσιγκτον αποτελεί ωμή πρόκληση.
Συγκέντρωση στη Ράφα
Οι Παλαιστίνιοι δείχνουν στην πράξη ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον -κατεστραμμένο- τόπο τους αλλά να τον ξαναχτίσουν. Και σε αυτόν τον σκοπό δεν είναι μόνοι τους. Χιλιάδες Αιγύπτιοι, παρά τις απαγορεύσεις του καθεστώτος Σίσι, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων στη Ράφα κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού».
Τρεις μέρες νωρίτερα, όπως αναφέρουν οι «Επαναστάτες Σοσιαλιστές» από την Αίγυπτο, «10 συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις -δημοσιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, οδοντιάτρων, υποκριτικής, κινηματογραφικών επαγγελμάτων, κτηνιάτρων, εμπορικών επαγγελμάτων- σε κοινή τους ανακοίνωση κατήγγειλαν τον Τραμπ και δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κοινές δράσεις: Αποστολή αντιπροσωπείας στο πέρασμα της Ράφα, πραγματοποίηση εκδηλώσεων, απαίτηση από όλα τα αιγυπτιακά ΜΜΕ να έχουν μόνιμο μπάνερ με σύνθημα “Ναι στην ανοικοδόμηση- Όχι στον εκτοπισμό- Eπιστροφή-Λευτεριά στην Παλαιστίνη”, κρέμασμα παλαιστινιακών σημαιών και πανό στα γραφεία των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς ότι όλους αυτούς τους μήνες στα μπουντρούμια του Σίσι κρατούνται Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι απλά και μόνο επειδή σήκωσαν μια παλαιστινιακή σημαία. Το καθεστώς Σίσι τρέμει την φωτιά που μπορεί να ανάψει στο εσωτερικό του αν η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη ενωθεί στο δρόμο με την οργή ενάντια στη λιτότητα που ήδη εκφράζεται με συνεχιζόμενες απεργίες στην Αίγυπτο.
Γι’ αυτό και σε κοινή τους ανακοίνωση από το Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο επανέλαβαν την απόρριψη «οποιασδήποτε απόπειρας να τεθούν σε κίνδυνο τα αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων, είτε μέσω εποικιστικών δραστηριοτήτων, είτε εκδιώξεων, είτε προσάρτησης γης, είτε μέσω της εγκατάλειψης εδαφών από τους ιδιοκτήτες τους υπό οποιαδήποτε μορφή ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δικαιολογίες».
Υπό αυτές τις συνθήκες αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον Τραμπ είναι να πείσει τον Νετανιάχου να σταματήσει τους «τσαμπουκάδες» χωρίς στρατηγική και να διαμορφώσουν από κοινού ένα ασφυκτικό πλαίσιο που σε βάθος χρόνου και σε συνεργασία με τα αραβικά καθεστώτα θα στραγγαλίσει τον παλαιστινιακό λαό. Με πρώτο βήμα, την επιβολή των δικών τους όρων στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να επανεκινήσουν αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον και μετά στο Κατάρ σχετικά με τις επόμενες φάσεις της εκεχειρίας.
Σχέδια
Όπως αναφέρουν οι Financial Times: «Πολλοί ερμηνεύουν τα εμπρηστικά σχόλια του Τραμπ ως το εναρκτήριο παιχνίδι μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης για το μέλλον των παλαιστινιακών εδαφών -και όχι μόνο. Ο Τραμπ δεν κρύβει την επιθυμία του να συνδέσει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα με μια ευρύτερη συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας… Η προτιμώμενη επιλογή για το Ισραήλ και τους Αμερικανούς συμμάχους του (στη μεταπολεμική Γάζα), όσο απίθανη και αν είναι, είναι η Χαμάς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση, να δεχτεί οικειοθελώς να καταθέσει τα όπλα και να κατευθυνθεί στην εξορία. Πιο αληθοφανή, ωστόσο, είναι διάφορα σχέδια που έχουν προωθηθεί από τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός διεθνώς υποστηριζόμενου μεταβατικού οργάνου που θα υποστηρίζεται από την Παλαιστινιακή Αρχή και θα επαναφέρει τον πολιτικό έλεγχο του θύλακα...»
Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και τα μηνύματα που έστειλε ο Νετανιάχου πριν φύγει για Ουάσιγκτον για τη συνάντηση όπου θα εξεταστούν στρατηγικά ζητήματα, όπως η «εξάλειψη της Χαμάς» αλλά και ο «φάκελος εξομάλυνσης» μεταξύ Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ να είναι αυτός ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντηθεί μαζί του «αντανακλά τη δύναμη της συμμαχίας που οδήγησε στις Συμφωνίες του Αβραάμ υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ... Μπορούμε σήμερα να την αλλάξουμε ακόμη περισσότερο προς το καλύτερο, να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρήνης και να επιτύχουμε μια άνευ προηγουμένου εποχή ευημερίας και ειρήνης μέσω της δύναμης».
“Μέσω της δύναμης”
Η ευημερία και η ειρήνη «μέσω της δύναμης» περνάει μέσα από τους εκβιασμούς ώστε η «ανοικοδόμηση» της Γάζας από τα αραβικά καθεστώτα να σημάνει την αυτοδιάλυση των οργανώσεων και των κομμάτων της Παλαιστινιακής Αντίστασης και τον έλεγχο της Γάζας από δικά τους υποχείρια. Περνάει μέσα από τους εκβιασμούς του μπλοκαρίσματος της ανθρωπιστικής και υγειονομικής βοήθειας -με τον ισραηλινό πρεσβευτή στον ΟΗΕ να ανακοινώνει προχθές ότι το Ισραήλ διακόπτει κάθε επαφή με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έχοντας μάλιστα την υποστήριξη της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Περνάει από τις κλιμακούμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων στη Τζενίν, στην Τουλκαρέμ και σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη με στόχο την τρομοκράτηση του παλαιστινιακού λαού, τη συνέχιση των εποικισμών και τη δημιουργία τετελεσμένων. Αλλά και από τις «έγγραφες διαβεβαιώσεις» σύμφωνα με τους Financial Times, και του Μπάιντεν και του Τραμπ προς τον Νετανιάχου ότι μπορεί να επιστρέψει σε επιχειρήσεις στην Γάζα «αν η Χαμάς καταπατήσει τους όρους της συμφωνίας», δηλαδή αν δεν υπακούσει στην αυτοδιάλυσή της.
Η «ευημερία και η ειρήνη» του Τραμπ και του Νετανιάχου στην Γάζα και συνολικότερα στην Παλαιστίνη περνάει μέσα από την άρνηση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, την άρνηση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του, για το ποια κυβέρνηση θέλει να έχει. Θέλει τους Παλαιστίνιους εγκλωβισμένους μέσα στα ερείπια, πεινασμένους, αποκλεισμένους κι εξαρτημένους από τη δυτική «βοήθεια» να αποδέχονται κάθε όρο που θα θέτουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και όποια πολιτική ηγεσία ανδρεικέλων θελήσουν να τους επιβάλλουν, με την απειλή της εθνοκάθαρσης μόνιμη πάνω από τα κεφάλια τους.
Εμπόδιο
Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη πρέπει να μπει εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια υπερασπιζόμενο το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και να συγκρουστεί με τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τα σχέδια ΗΠΑ-Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτούς τους εκβιασμούς εξαιτίας της αγαστής της συνεργασίας και με το κράτος του Ισραήλ και με τις ΗΠΑ.
Την Δευτέρα 3/2 ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης πήγε στο Τελ Αβίβ όπου συναντήθηκε με τον υπ.Εξ του Ισραήλ Κοέν. Σε ανάρτησή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβάσαμε ότι, για ακόμη μια φορά, «οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ». Δεν χωράει αμφιβολία ότι με αυτή την οπτική θα πάει ο Γεραπετρίτης να συναντήσει τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής στην Δυτική Όχθη.
Ακόμη περισσότερο προκλητική είναι η στάση του υπουργού Άμυνας Δένδια. Αφού δικαιολογήθηκε για το φιάσκο της περσινής «ανθρωπιστικής βοήθειας» που θα έφθανε στην Γάζα από την Ελλάδα μέσω Κύπρου στο «τεχνητό λιμάνι» των ΗΠΑ (ρίχνοντάς τα «στην σφοδρή κακοκαιρία»), ο Δένδιας δήλωσε: «Προσφερόμαστε να συνεισφέρουμε στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο. Αυτή είναι η περιοχή μας... Έχουμε περιορισμένους πόρους, αλλά είμαστε εκεί…Έδωσα εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό μας να έχει τέσσερα πλοία έτοιμα να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα…»
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς… Ότι την «περιορισμένων πόρων ανθρωπιστική βοήθεια» θα μεταφέρουν τέσσερα πλοία και μάλιστα πολεμικά; Ότι αυτά θα σουλατσάρουν στα παράλια της Γάζας και του Λίβανου, που άλλωστε είναι «περιοχή μας»;
Πίσω από τα περί «ανθρωπιστικής βοήθειας» το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει πραγματικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει τον ρόλο του δερβέναγα χωμένη σε κάθε βρώμικο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ από την Ερυθρά μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο κερδίζοντας «πόντους» στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς της με την Τουρκία που πρόσφατα αναβάθμισε τον ρόλο της στη Συρία.