Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια απ’ τα Σχολεία

29/1, Συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

31/1, Συγκέντρωση στο Περιστέρι. Φωτό: ΣΕΚ Περιστερίου

 

H μεγάλη επίθεση ιδιωτικοποίησης με την εκχώρηση 22 δημόσιων σχολείων στο Ίδρυμα Ωνάση, η οργή για την κυβερνητική συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη και η ώθηση που έδωσαν τα μεγάλα συλλαλητήρια της Κυριακής 26/1 έχουν κάνει τα σχολεία να βράζουν. 

Οι καταλήψεις συνεχίστηκαν σε μια σειρά σχολεία, όλη την περασμένη εβδομάδα, ενώ καθημερινές είναι οι κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις και οι συσκέψεις συντονισμού.

Την Τετάρτη 29/1, ημέρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για τα Ωνάσεια, εκπαιδευτικοί, μαθητές/ριες και γονείς προχώρησαν σε κατά τόπους κινητοποιήσεις το πρωί και σε συγκέντρωση το απόγευμα στη Βουλή. Διαδήλωση έγινε και στην Ξάνθη. Στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ. Παράλληλα με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έγινε κινητοποίηση και στο Δημαρχείο του Περάματος.

Την Παρασκευή 31/1 οι δρόμοι του Πειραιά γέμισαν με μαθητές/ριες που έβαλαν στο κέντρο της κινητοποίησης το έγκλημα στα Τέμπη. «Δεν έχω οξυγόνο – Αυτό είναι που κάνει το κράτος δολοφόνο» ήταν ένα από τα συνθήματα με το οποίο διαδήλωσαν εκατοντάδες νέοι/ες από τα σχολεία της περιοχής. Την ίδια ώρα γινόταν συγκέντρωση από σωματεία εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις. Στάση εργασίας είχαν κηρύξει η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Το απόγευμα της Παρασκευής, η μάχη μεταφέρθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου στο Περιστέρι όπου μαθητές/ριες, γονείς κι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ενάντια στη μετατροπή του 5ου Γυμνασίου και 5ου ΓΕΛ Περιστερίου σε Ωνάσεια σχολεία.

Ενδιάμεσα, ο κόσμος που παλεύει ενάντια στο ξεπούλημα των σχολείων συζήτησε και προγραμμάτισε τη δράση του για την επόμενη εβδομάδα. Τέτοιες συσκέψεις έγιναν την Πέμπτη 30/1 στην Κυψέλη, το Σάββατο 1/2 στον Κολωνό κ.α. Στην Κυψέλη στις δράσεις που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται η παρουσία γονέων και μαθητών/ριών στη γενική συνέλευση της Γ’ ΕΛΜΕ, η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 4/2, συναυλία στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη την Πέμπτη 6/2 και παρέμβαση στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 8/2, στις 12μ στο ξενοδοχείο Αμαλία. Ο συντονισμός της Κυψέλης θα ξανασυνεδριάσει τη Δευτέρα 10/10 στη 1:30μμ. Σύσκεψη συντονισμού καλούσε το απόγευμα της Τρίτης 4/2 και ο ΣΕΠΕ «Αθηνά».

Την Παρασκευή 7/2 στις 12μ στα Προπύλαια θα πραγματοποιηθεί μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες προγραμματίζονται νέες τοπικές κινητοποιήσεις. Από τη Δευτέρα 3/2 ξεκίνησε γύρος γενικών συνελεύσεων στις ΕΛΜΕ εν όψει της Συνέλευσης Προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 8/2. To Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» προτείνει απεργιακή κλιμάκωση με άμεση κήρυξη 24ωρης απεργίας και νέα 48ωρη στις 27 και 28 Φλεβάρη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 6/2 στη 1:30μμ, οι τοπικοί Σύλλογοι Δασκάλων, Καθηγητών και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Ρέντη, καλούν σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου τα οποία δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. «Ένα είναι σίγουρο! Με ψέματα και κουκουλώματα δεν θα γλυτώσουν από την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας. Με απεργίες, καταλήψεις και τοπικούς συντονισμούς όλων των φορέων της εκπαίδευσης μπορούμε να σταματήσουμε την υποχρηματοδότηση των σχολείων και όλα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης τους. Ο Πιερρακάκης μπορεί να ψήφισε στη Βουλή το νόμο για τα Ωνάσεια σχολεία, βρίσκει όμως απέναντί του ένα κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα» υπογραμμίζει η Ανταρσία στην Κοκκινιά στο κάλεσμά της.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Πέραμα
Είμαστε όλοι και όλες αντίθετοι

Στο Πέραμα όπως και σε όλη την Ελλάδα δίνουμε τη μάχη για να μην πάρει το Ίδρυμα Ωνάση κανένα σχολείο. 

Η παράδοση των σχολείων στο Ωνάση θα πετάξει τα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό έξω από αυτά μέσα σε μια νύχτα. Η σύμβαση του δημοσίου με το Ωνάση έχει όρους που είναι απαράδεκτοι και σε πλήρη αντίθεση με τη λειτουργία των σχολείων και θα δημιουργήσει ένα κράτος εν κράτει καθεστώς. Τα παιδιά θα μπαίνουν με εξετάσεις που θα βάζει το ίδιο το ίδρυμα Ωνάση και αυτό θα καθορίζει πλέον την ύλη, τα μαθήματα, όλη τη λειτουργία του σχολείου.

Θα έχει τη δυνατότητα, ακόμα και σε παιδιά που φοιτούν στο Ωνάσειο, εάν κρίνει ότι η αποδοτικότητά τους ή η συμπεριφορά τους εντός ή εκτός του Ωνασείου δεν είναι η πρέπουσα, να τα διώχνουν από το σχολείο. Και τα παιδιά αυτά, όπως και αυτά που ήταν στο σχολείο της γειτονιάς πριν μετατραπεί σε Ωνάσειο, δεν θα έχουν πλέον σχολείο να πάνε, γιατί τα γειτονικά σχολεία είναι ήδη γεμάτα.

Μιλάμε για την πρώτη ιστορικά καθαρή ιδιωτικοποίηση δημόσιου σχολείου. Μιλάμε για τον βίαιο διωγμό μαθητών, καθηγητών και βοηθητικού προσωπικού. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που λέει ότι φέρνει το ίδρυμα. 

Από τότε που το μάθαμε, από τη Δευτέρα 20/1 που ξημέρωσε μια αποφράδα μέρα για την εκπαίδευση, τα παιδιά βρίσκονται σε αποχή και σε κατάληψη από την Πέμπτη και δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη με πορείες, με συνελεύσεις με τους γονείς κλπ. 

Παρά την ψήφισή του νόμου στη Βουλή εμείς συνεχίζουμε μέχρι να καταργηθεί και να το πάρουν πίσω. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για εμάς. Αυτή τη στιγμή στο Πέραμα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ασχολείται με αυτό το θέμα και να μην είναι αντίθετος. Δεν έχει πιάσει κανένα παραμύθι που προσπαθούν να μας πουλήσουν. 

Μαρία Γεωργούδη,
εκπαιδευτικός 1ο Γυμνάσιο Περάματος

Τα παιδιά της γειτονιάς δεν θα έχουμε σχολείο πια. Όλα τα γειτονικά σχολεία είναι γεμάτα. Οι τάξεις ήδη έχουν πολλά παιδιά και δεν γίνεται σωστά το μάθημα. Θα βάλουν κι άλλες εξετάσεις και οι γονείς μας θα αναγκάζονται να δίνουν παραπάνω λεφτά στα φροντιστήρια. Ήδη πολλά φροντιστήρια έχουν βγάλει προγράμματα προετοιμασίας για τα Ωνάσεια. 

Είναι χρέος του κράτους να μας παρέχει τη σωστή εκπαίδευση κι όχι των ιδιωτών. Εκεί πρέπει να πάνε τα λεφτά κι όχι για φρεγάτες και για βοήθεια στο Ισραήλ. Να τα δίνουν για τα σχολεία μας. Δεν έχουμε ανάγκη κανέναν Ωνάση. Στην τελική δεν ρωτήθηκε κανείς μας. Με το έτσι θέλω το αποφάσισαν.

Κώστας,
μαθητής 5ο ΓΕΛ Περιστερίου
ΕΞΩ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Όχι στην ιδιωτικοποίηση και τον αυταρχισμό
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
 

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση για το έγκλημα των Τεμπών αποδεικνύει ότι η οργή ενάντια στην κυβέρνηση θεριεύει. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν την Κυριακή 26/1 ενάντια σε μια κυβέρνηση που με τις ιδιωτικοποιήσεις μετέτρεψε τα τρένα σε φονικές παγίδες και κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα και τους μηχανισμούς διαπλοκής ανάμεσα σε κράτος και καπιταλιστές. 

Η οργή ενάντια στην κυβέρνηση παίρνει τέτοια διάσταση γιατί ταυτόχρονα βλέπουμε τι σημαίνει να μένει χωρίς οξυγόνο η δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση με τον Γεωργιάδη μπροστά διαλύει τα νοσοκομεία και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ. Σε κάθε νοσοκομείο οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται ενάντια στην θανατερή πολιτική της.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στην δημόσια εκπαίδευση. Ξεπουλά 22 δημόσια σχολεία στο ίδρυμα Ωνάση. Σε περιοχές υποβαθμισμένες, όπως το Πέραμα, ο Κολωνός, το Μενίδι, το Περιστέρι αλλά και στο κέντρο στην Κυψέλη, στην Ξάνθη, στο Ηράκλειο και αλλού πετάει τους μαθητές της γειτονιάς έξω για να αναλάβουν τα σχολεία επιτροπές από το ίδρυμα Ωνάση. Οι μαθητές θα μπαίνουν μέσω ειδικών εξετάσεων. Υψώνονται μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί καθώς τα υπόλοιπα παιδιά θα στοιβάζονται σε διαλυμένα σχολεία που ήδη λειτουργούν με υπερπληθυσμό και πολυάριθμα τμήματα. 

Είναι επίθεση και στους εκπαιδευτικούς που χάνουν τις οργανικές τους θέσεις και θα ψάχνουν να βρουν σε ποιο σχολείο θα διδάξουν. Σε αυτά τα σχολεία θα εφαρμόζεται το διεθνές απολυτήριο το Baccalaureat όπως ισχύει σε κάποια ιδιωτικά με την δυνατότητα οι απόφοιτοι να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Κατηγοριοποίηση και σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων μεγαλώνοντας τα κόσκινα για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών. Για να υλοποιηθούν αυτά ο διευθυντής θα μετατραπεί σε CEO του σχολείου για να επιβάλλει την αξιολόγηση, τις υπερωρίες, τις τιμωρίες και ταυτόχρονα να αναζητά χορηγίες παρακάμπτοντας τον σύλλογο διδασκόντων. Το σχολείο που ονειρεύονται είναι ταξικό και για λίγους.

 Η κυβέρνηση έτρεξε να το ψηφίσει αλλά ήδη οι αντιδράσεις παίρνουν διαστάσεις σε κάθε γειτονιά. Καταλήψεις έχουν ξεσπάσει σε πολλά από αυτά τα σχολεία και ήδη λειτουργούν τοπικοί συντονισμοί στις γειτονιές από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και σωματεία. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πρέπει να καλέσουν άμεσα απεργία και να μην περιοριστούν σε συμβολικές κινητοποιήσεις. Μπορούμε να τσακίσουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της με απεργιακή κλιμάκωση εδώ και τώρα. Η επίθεση στην δημόσια Παιδεία είναι συνεχής και σε όλες τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Δεν είναι ώρα για αναμονή αλλά για κλιμάκωση και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Διεκδικούμε άμεσα 24ώρη απεργία από την ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και προτείνουμε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη.

Με απεργίες και καταλήψεις να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού και του πολέμου.

Οι Εκπαιδευτικοί του Δικτύου “η ΤΑΞΗ μας” θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτόν τον προσανατολισμό. Ελάτε να παλέψουμε μαζί.

Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”