Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Η ΟΛΜΕ συνεδριάζει την Τετάρτη 4 Γενάρη και θα συζητήσει την πρόταση της Πρωτοβουλίας για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οργανώνει συγκέντρωση τη Δευτέρα 9 Γενάρη στην Πάτρα στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα», ανήμερα της δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή που δολοφονήθηκε από τους τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ υπερασπιζόμενος τους μαθητές του που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου τους ενάντια στο νόμο Κοντογιαννόπουλου.

Στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, φοιτητών, εργαζόμενων σε σχολές και εκπαιδευτικών συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με τον οικονομικό μαρασμό των σχολών αφού η χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού βρίσκεται μόλις στο 30% του 2008. Επίσης, κεντρικό θέμα ήταν «οι απολύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με διαφαινόμενη επέκταση στο σύνολο των συμβασιούχων. Η μείωση ιδιαίτερα του διδακτικού προσωπικού είναι δραματική με το μη διορισμό εκατοντάδων εκλεγμένων διδασκόντων και την κατάργηση νέων θέσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά το Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας.

Ακόμα, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις «ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια  Διοίκησης… Σε κάθε Ίδρυμα που πάνε να οργανωθούν εκλογές  για τα Συμβούλια Διοίκησης προχωρούμε σε συγκεντρώσεις και καταλήψεις των χώρων διεξαγωγής των εκλογών, δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και τον αγωνιστικό μας συντονισμό: στις 23/01 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στις 26/01 στο Πάντειο, στις 31/01 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και όπου αλλού προκηρυχθούν εκλογές».

Τέλος, έγινε συζήτηση για τους αγώνες που διεξάγονται εκτός της εκπαίδευσης, όπως η Χαλυβουργία, η Ελευθεροτυπία και το Alter. Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να συμβάλλει στη συντονισμένη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και να απλώσει τη συμπαράσταση στους εργατικούς αγώνες σε σχολές και σχολεία.