ΔΟΥ: “Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός”

Η στοχοποίηση του κλάδου μας, για ακόμη μία φορά, μέσα από τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις «Σπινέλη», σε συνδυασμό με την επίθεση που δεχτήκαμε, τις ίδιες ημέρες, από την Μπακογιάννη στη Βουλή και την απάντηση Βενιζέλου ότι θα ιδιωτικοποιηθούν οι εφορίες, δεν είναι καθόλου τυχαίες και εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό διάλυσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Η «αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού», πολύ απλά σημαίνει το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ., την υποκατάσταση των ελεγκτικών διαδικασιών με «φορολογικά πιστοποιητικά» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που ήδη χορηγούν ιδιωτικές εταιρείες, απαλλάσσοντάς τους από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ελέγχου, μείωση φορολόγησης των ΑΕ-ΕΠΕ κάτω και από το 20%, απαλλαγή των offshore εταιρειών από φόρο ακινήτων, ξέπλυμα χρήματος για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ για τον απλό λαό σημαίνει χαράτσια, έκτακτες εισφορές, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση των άδικων έμμεσων φόρων, μείωση του αφορολόγητου κάτω και από τις 5.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι σε Δ.Ο.Υ. έχουν ήδη τα τελευταία 2 χρόνια μειωθεί περίπου σε 9.000 από 14.000 και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό σε συνδυασμό με την ληψή μηχανοργάνωση έχουν κάνει τις συνθήκες εργασίας αφόρητες. Η δημιουργία νέου σώματος ελεγκτών βεβαίωσης – είσπραξης από 2.300 άτομα που έχει ξεκινήσει, σε συνδυασμό με την εξαγγελία για κλείσιμο 200 Δ.Ο.Υ. με στόχο να μείνει μία Δ.Ο.Υ. ανά νομό, ουσιαστικά είναι ομολογία διάλυσης του κλάδου μας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για απολύσεις σε όσους δεν μπουν στο νέο σώμα, και απλά σημαίνει φορολογική ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο και ταλαιπωρία για τον απλό κόσμο. Αλλά και για όσους μπουν στο νέο σώμα ελεγκτών, τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη αφού η παραμονή τους στο σώμα θα εξαρτάται από την επίτευξη άπιαστων στόχων, μέσα από 8μηνα συμβόλαια που θα υπογράφουν. Πολύ απλά, είναι έτσι σχεδιασμένος ο μηχανισμός, ώστε να αποτύχει και να δοθεί ο έλεγχος σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

Η εφαρμογή της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών που ξεκίνησε αυτό το μήνα με το κλείσιμο 21 Δ.Ο.Υ. σε όλη την Ελλάδα είχε αντίκτυπο και στο νομό μας με το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Σκύδρας και τη συγχώνευσή της με τη Δ.Ο.Υ. Έδεσσας. Σήμερα επίσημα πλέον δεν υφίσταται Δ.Ο.Υ. Σκύδρας και πολύ σύντομα, μόλις βρεθεί χώρος, θα μεταφερθούν όλα τα αρχεία και οι υπάλληλοι στην Έδεσσα. Προς το παρόν αναγκάζονται υπάλληλοι από την Έδεσσα αλλά και η Διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. Έδεσσας να μετακινούνται καθημερινά πολλές φορές, Σκύδρα – Έδεσσα προκειμένου να βοηθούν λόγω της υποστελέχωσης και η διευθύντρια να ελέγχει και να υπογράφει. Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή όχι μόνο είναι αφόρητη για τους υπαλλήλους αλλά ουσιαστικά είναι ελλιπής ο έλεγχος της κατάστασης και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες λάθους με ό,τι αυτό σημαίνει για οικονομικές υπηρεσίες. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημαίνει και για τους πολίτες των υπόλοιπων περιοχών του νομού, η υλοποίηση των σχεδίων για μία Δ.Ο.Υ. ανά νομό.

Η κυβέρνηση και η τρόικα, μας μιλάνε για «διαρθρωτικές αλλαγές» και για «μεταρρυθμίσεις» που είναι απαραίτητο να γίνουν για να υλοποιηθούν οι όροι της δανειακής σύμβασης. Όταν λένε μεταρρυθμίσεις, εννοούν ξεπούλημα και ιδιωτικοποιήσεις. Όταν λένε ανταγωνισμό εννοούν, μείωση φορολογικών συντελεστών για τις εταιρίες, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και αμοιβές των πεντακοσίων Ευρώ για τους εργαζόμενους. Όταν λένε χρέος εννοούν τις ζημιές των τραπεζών που τις φορτώνουν στο κρατικό προϋπολογισμό. Όταν λένε φοροδιαφυγή εννοούν το μισθωτό, το συνταξιούχο, τον άνεργο και τον μετανάστη που πουλάει μικροπράγματα για να εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί. Όταν μιλάνε για «αναδιάρθρωση υπηρεσιών» εννοούν διάλυση, απολύσεις και εφεδρεία.

Οι εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που χτυπιέται από τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας. Γνωρίζουμε πολύ καλά την προπαγάνδα που έχει στόχο, μέσα από γενικεύσεις, να ενεργοποιήσει για ακόμη μία φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι πλέον όλοι οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει αυτό το βρώμικο παιχνίδι της εκάστοτε εξουσίας του «διαίρει και βασίλευε». Ζητάμε την κατανόηση και συμπαράσταση του κόσμου, γιατί ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, αλλά είναι αγώνας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων».

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

17 Γενάρη - Όλοι στην Παναττική απεργία

Ο αγώνας στην Ελευθεροτυπία και τον ALTER: Εφημερίδα και TV στα χέρια των εργαζόμενων

“Χρειάζεται μια άλλη ενημέρωση”

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ: “62 μέρες απεργία, Απόκριες θα κάνουμε στη Χαλυβουργία”

Εκδήλωση συμπαράστασης της ΕΠΑΣΣ στην Ξάνθη

Τα εργοστάσια στο Περιστέρι

Να σώσoυμε το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων

Κατάληψη στο ΙΓΜΕ

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα

NOTOS COM: Η εκ περιτροπής εργασία δεν θα περάσει!

“Να ξεσηκώσουμε κάθε χώρο δουλειάς”