Να σώσoυμε το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων

Μαζική ήταν η συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη στο χώρο του Γενικού Πατησίων από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, κατοίκους της περιοχής και άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

Η Μαρία Γιαταγάνα, εργαζόμενη από το τμήμα Διατροφής, μας μίλησε για τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων μαζί με τους κατοίκους της γειτονιάς. Καλέσαμε και τους Δημάρχους των όμορων Δήμων και έχουν συμμετοχή, της Νέας Ιωνίας, του Γαλατσίου, της Χαλκηδόνας. Μαζί μας είναι και δημοτικοί σύμβουλοι από το Δήμο της Αθήνας. Αγωνιζόμαστε να παραμείνει το Νοσοκομείο ανοιχτό, να πάρουν πίσω την απαράδεκτη υπουργική απόφαση που μειώνει τα κρεβάτια από 150 σε 80. Μεθοδεύουν να κλείσει το Νοσοκομείο.

Αγωνιζόμαστε οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους κατοίκους να είναι καλύτερες, παράλληλα δίνουμε μεγάλη σημασία στην σημερινή μας κινητοποίηση γιατί θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας όλους τους κατοίκους της γειτονιάς και μαζί με τους Δήμους να παλέψουμε να τους αποδείξουμε ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι για μας. Είμαστε εδώ και το Νοσοκομείο μας θα μείνει ανοιχτό! Αυτό που φωνάζουμε «Ούτε στα Πατήσια, ούτε πουθενά, τα Νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά», το εννοούμε, θα το κάνουμε πράξη. Και με καταλήψεις, και με απεργίες διαρκείας, και με ό,τι χρειαστεί θα κρατήσουμε το νοσοκομείο ανοιχτό!».

Πολλοί ήταν οι χαιρετισμοί που άνοιξαν τη συγκέντρωση. Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, γιατρός στο Νοσοκομείο και από το κίνημα «Δεν Πληρώνω», ο Παναγιώτης Τσάλας από το Σωματείο Εργαζόμενων, ο Ηρακλής Γκότσης, Δήμαχος Νέας Ιωνίας, ο Στέλιος Λάμπρου από τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) Δήμου Αθήνας, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Ιωάννα Καραγεωργίου από το ΠΑΜΕ Υγείας, η Ρούλα Σακκά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο 7ο Θεραπευτήριο, η Ελένη Γκαζολέα από την Επιτροπή Αγώνα του Αγλαΐα Κυριακού και το Νυστέρι, η Ντίνα Ρέππα από το Σύλλογο Δασκάλων «Αριστοτέλης», ο Δικαίος Ψυκάκος από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι.

Αναισθησία

Ακολούθησε διαδήλωση που κατευθύνθηκε προς τη Χαλκηδόνα με πολλά συνθήματα. Δυναμική παρουσία είχαν οι αγωνιστές του «Δεν Πληρώνω», η Εργατική Αλληλεγγύη με πανώ και πικέτες με την αφίσα συμπαράστασης, το ΠΑΜΕ. «Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό, δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό», «Λοβέρδο, Παπαδήμο και όλη τη συμμορία, θα σας χειρουργήσουμε χωρίς αναισθησία», ήταν κάποια από τα πιο πετυχημένα συνθήματα. Βίντεο από τη διαδήλωση μπορείτε να βρείτε στο sekonline.gr.

Πανιατρική απεργία από τις 2 έως τις 5 Γενάρη κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς σε όλη τη χώρα απαιτώντας να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 16/12/2011 που οδηγεί «νομοτελειακά τον Κλάδο των Αυτοαπασχολούμενων Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών σε πλήρη απαξίωση και τελικά σε κατάργησή τους», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του. Καλεί επίσης τους γιατρούς να μην υπογράψουν ατομική σύμβαση με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά να υπάρξει συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ταυτόχρονα, σε επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ η ΟΕΝΓΕ καλεί σε αποχή τους νοσοκομειακούς γιατρούς, επίσης από τις 2/1 έως τις 5/1, από τα εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Σε ανακοίνωση της εξηγεί ότι ο ΕΟΠΥΥ «ξεκίνησε ως έκτρωμα και καταλήγει ως τέρας που απειλεί να κατασπαράξει την περίθαλψη των πολιτών και να συνθλίψει μέχρι πολτοποίησης τους λειτουργούς της υγείας», ενώ τονίζει ότι θα υπάρξουν άμεσες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υπάρξουν νέες περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, πέραν του 35% που έχουν υποστεί ήδη οι μισθοί των γιατρών.

• Η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ Νυστέρι οργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη 4/1 στις 6μμ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αγ. Σάββα με θέμα “την συνέχιση της καμπάνιας για το Γενικό Πατησίων και την απεργία των Εργατικών Κέντρων στις 17/1”.

Διαβάστε επίσης

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

17 Γενάρη - Όλοι στην Παναττική απεργία

Ο αγώνας στην Ελευθεροτυπία και τον ALTER: Εφημερίδα και TV στα χέρια των εργαζόμενων

“Χρειάζεται μια άλλη ενημέρωση”

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ: “62 μέρες απεργία, Απόκριες θα κάνουμε στη Χαλυβουργία”

Εκδήλωση συμπαράστασης της ΕΠΑΣΣ στην Ξάνθη

Τα εργοστάσια στο Περιστέρι

Κατάληψη στο ΙΓΜΕ

ΔΟΥ: “Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός”

NOTOS COM: Η εκ περιτροπής εργασία δεν θα περάσει!

“Να ξεσηκώσουμε κάθε χώρο δουλειάς”