Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2026: Στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, τον ρατσισμό

Σε μια μεγάλη ενωτική πανεργατική, αντιρατσιστική, αντιπολεμική Πρωτομαγιά, σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα που θα απεργεί και θα διαδηλώνει την ίδια μέρα στις ΗΠΑ και όλο τον πλανήτη, καλούν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η ΚΕΕΡΦΑ και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Μια απεργία που θα αναδείξει όλες τις μάχες ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημά της και θα κλιμακώσει τη σύγκρουση για την ανατροπή τους.

Η οργάνωσή της, με κέντρο την απεργιακή διαδήλωση των συνδικάτων στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, συζητήθηκε αναλυτικά στην κοινή σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 20 Απρίλη στον πολυχώρο Ρομάντσο. Εργαζόμενοι/ες και συνδικαλιστές/ριες από μια σειρά χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μετανάστες/ριες από την Πακιστανική, την Μπαγκλαντεσιανή, τη Σουδανική και άλλες Κοινότητες, φοιτητές/ριες, μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας και της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος, αγωνιστές/ριες του αντιρατσιστικού και αντιπολεμικού κινήματος έδωσαν το παρών.

«Η φετινή Πρωτομαγιά είναι διεθνιστική, αντιπολεμική, αντιρατσιστική, πανεργατική και πάνω απ’όλα η πιο αντικυβερνητική που έγινε ποτέ», είπε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ που άνοιξε τη σύσκεψη εκ μέρους του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. «Γίνεται την ώρα που ΗΠΑ-Ισραήλ έχουν χάσει τον πόλεμο στο Ιράν και τον Λίβανο παρότι δεν το παραδέχονται και συνεχίζουν να σφάζουν αμάχους. Γίνεται την ώρα που η εκεχειρία στην Παλαιστίνη δεν ισχύει και συνεχίζεται η γενοκτονία. Αλλά γίνεται και τη στιγμή που το κίνημα στις ΗΠΑ μετά από 70 χρόνια ετοιμάζεται για πανεργατική απεργία ενάντια στον Τραμπ».

«Η κυβέρνηση εδώ πνέει τα λοίσθια, είναι άταφο πτώμα», συνέχισε. «Ο Μητσοτάκης και η συμμορία του που υποδύονται ότι είναι κυβέρνηση δέχονται το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Το μπάζωμα των Τεμπών, η δολοφονία των 600 αδελφών μας στην Πύλο, οι υποκλοπές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι Γεωργιάδηδες, οι Λαζαρίδιδες, όλα τα εγκλήματα και τα σκάνδαλα, έχουν ξεσηκώσει μαζική οργή και την έχουν φέρει σε αυτό το σημείο. Το ερώτημα είναι πώς θα βοηθήσουμε να πέσει μια ώρα αρχύτερα, τώρα, με πάταγο, με απεργίες και όχι να περιμένουμε τις εκλογές», τόνισε, θυμίζοντας τις μεγάλες αντιστάσεις που έχουν ξεδιπλωθεί τους τελευταίους μήνες και ανοίγουν τη δυνατότητα η ανατροπή να γίνει πραγματικότητα.

«Τα συνδικάτα μάς καλούν στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος», κατέληξε. «Θα είμαστε εκεί, ενωτικά, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενάντια στην απόπειρα απέλασης του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, μαζί με το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και όλο το αντιπολεμικό κίνημα. Και με σύνθημα “Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων τώρα”. Παλεύουμε για να την ρίξουμε και να συνεχίσουμε μέχρι να επιβάλουμε τον εργατικό έλεγχο παντού.

Είναι λάθος οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η εργατική τάξη έχει συνδικάτα, απεργεί, διαδηλώνει και χρειάζεται την ενότητα για να έχει νίκες. Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να είναι ένα τέτοιο ενωτικό πανεργατικό πανελλαδικό τσουνάμι. Με αυτό τον προσανατολισμό οργανώνουμε εμείς από αύριο σε όλους τους εργατικούς χώρους. Αλωνίζουμε με την αφίσα και την προκήρυξη κάθε χώρο δουλειάς, τμήμα το τμήμα και άτομο το άτομο, πυροδοτούμε γενικές συνελεύσεις, συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές, ώστε να κατεβούμε στην Πρωτομαγιά κατά χιλιάδες».


Για την ανατροπή της κυβέρνησης και του συστήματος που υπηρετεί

Η συζήτηση στη σύσκεψη ήταν έντονη. «Όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπήσουν μαζί στην Πρωτομαγιά και έτσι την οργανώνουμε, με αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, δίνοντας την εικόνα από τη μία της ήττας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των σιωνιστών συμμάχων του στη Μέση Ανατολή και από την άλλη της παγκόσμιας αντίστασης στον πόλεμο.

«Είναι μια μεγάλη εξέλιξη όσο και να προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, γιατί κλονίζει ολόκληρο το σύστημα και μέσα εκεί και την κυβέρνηση Μητσοτάκη», συνέχισε, υπογραμμίζοντας τη δύναμη του κινήματος από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα να τσακίσει όλους τους πολεμοκάπηλους και τα σχέδιά τους, με ώθηση και από την νέα αποστολή του March to Gaza και από τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην επέτειο της Νάκμπα.

Αντίστοιχα ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, θύμισε τις ρίζες της Πρωτομαγιάς στις ΗΠΑ που εμπνέει το κίνημα σήμερα εκεί και μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής των μεταναστών εργατών στην απεργία. «Να κατεβάσουμε μαζικά τους χώρους τους, με εξορμήσεις, με πολύγλωσσα κείμενα, στους ντελιβεράδες και παντού», είπε, «για να πλημμυρίσουμε τους δρόμους όλοι μαζί ενωτικά και να επιβάλλουμε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι θα συνεχίσουμε με απεργίες διαρκείας, για να μην περάσουν οι απολύσεις στους δήμους και όλες οι επιθέσεις, για να μην απελαθεί ο Τζαβέντ Ασλάμ και οι μετανάστες να δουλεύουν σε συνθήκες Μανωλάδας».

 

Γκίας Σέικ

 

«Είμαστε 25 με 30 χιλιάδες μετανάστες από το Μπαγκλαντές εδώ, που είμαστε εργάτες, που δουλεύουμε και βοηθάμε να ανεβαίνει η Ελλάδα. Δεν ήρθαμε για να κάνουμε κάτι παράνομο, ήρθαμε για να δουλεύουμε, να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας που δεν έχουν να φάνε στη χώρα μας», είπε ο Γκίας Σέικ, περιγράφοντας τους ρατσιστικούς νόμους της κυβέρνησης που δεν τους επιτρέπουν τη νομιμοποίηση παρότι ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στη χώρα.

«Σαν Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα ζητάμε να γίνουμε νόμιμοι και θα είμαστε στην Πρωτομαγιά να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Μια μέρα να σταματήσουμε εμείς να δουλεύουμε, θα γίνει χαμός στην Ελλάδα. Είμαστε παντού, στις κουζίνες, στα χωράφια. Θέλουμε να μην φοβόμαστε την αστυνομία που επειδή είμαστε μαύροι μας σταματά και μας πάει φυλακή χωρίς λόγο. Δεν είμαστε ζώα, είμαστε όλοι άνθρωποι, μαύροι ή λευκοί, στον ίδιο πλανήτη», κατέληξε μέσα σε δυνατό χειροκρότημα.

Στην πολιτική κρίση της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ της ΟΣΥΟ, προβάλλοντας ως κυρίαρχο ερώτημα μέσα στους εργατικούς χώρους το γιατί δεν έχει πέσει ακόμα. «Η κρίση τους είναι δεδομένη, όπως και το μίσος εναντίον τους. Άλλες κυβερνήσεις έκαναν λιγότερα αίσχη στο παρελθόν και έπεσαν. Γιατί δεν γίνεται το ίδιο τώρα; Προφανώς γιατί το σύστημα είναι γατζωμένο πάνω τους γιατί δεν έχει εναλλακτικές, αλλά και γιατί τελικά η μόνη πραγματική αντιπολίτευση είμαστε εμείς στο δρόμο. Αυτό θα κρίνει τη συνέχεια και με αυτό αναμετριώμαστε στη φετινή Πρωτομαγιά», τόνισε, ενημερώνοντας και για τις κινητοποιήσεις στο χώρο του.

 

Κατερίνα Πατρικίου

 

Την εικόνα από τα νοσοκομεία μετέφερε η Κατερίνα Πατρικίου από τον Σύλλογο Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα. Αφού μίλησε για τη νίκη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές του Συλλόγου της και το τσάκισμα της ΔΑΚΕ ως δείγμα των διαθέσεων της βάσης, τόνισε πως «μπορούμε αυτή τη στιγμή και να εμπνέουμε και να βγάζουμε τον κόσμο στο δρόμο δυναμικά ώστε να πατήσουμε κάτω την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Με αυτό το στόχο, ενημέρωσε ότι στον Άγιο Σάββα θα οργανωθεί γενική συνέλευση ενόψει της απεργίας της Πρωτομαγιάς για μαζική συμμετοχή του χώρου στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων.

Για την 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στους δήμους την Παρασκευή 24 Απρίλη, μίλησε ο Δημήτρης Αργυροκαστρίτης, συμβασιούχος στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ανέδειξε ότι πρόκειται για τον πιο κρίσιμο σταθμό μέχρι την Πρωτομαγιά και ενημέρωσε για τις προετοιμασίες οργάνωσης της απεργιακής συγκέντρωσης στις 11πμ στην πλατεία Μεταξουργείου (βλέπε σελ. 7).

Πρόταση για να κατευθυνθεί η απεργιακή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στην αμερικάνικη πρεσβεία, έκανε ο Χαλίλ από την Παλαιστινιακή Παροικίας Ελλάδας, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα έκανε και ο Νίκος Σμπαρούνης, μηχανικός στο ΜΕΤΡΟ.

«Κόντρα στη διάλυση»

Τις μάχες στα σχολεία έφερε η Σοφία Σισμάνη, ενάντια στην αξιολόγηση, τις διώξεις και τα πειθαρχικά. «Με κέντρο την Πρωτομαγιά που είναι απεργία για όλη την εργατική τάξη, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και πάμε κόντρα στη διάλυση της Παιδείας, της Υγείας και όλων των κοινωνικών αγαθών», είπε, καλώντας σε εξορμήσεις σε όλα τα σχολεία στις γειτονιές.

Από το χώρο της εκπαίδευσης και ο Στέλιος Γιαννούλης, μέλος του ΣΕΠΕ Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, μίλησε για τις επιθέσεις της κυβέρνησης που «όσο λαβωμένη είναι, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται». Ανέφερε τους σταθμούς του εκπαιδευτικού κινήματος που πλαισιώνουν την Πρωτομαγιά, όπως την κινητοποίηση ενάντια στην αργία της Χρύσας Χοτζόγλου στις 29 Απρίλη, την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 13 Μάη, τις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξετάσεις Pisa και την παρέμβαση στα συνέδρια των Ομοσπονδιών που ακολουθούν «στα οποία πρέπει να τσακίσουμε την κυβερνητική παράταξη και να εξασφαλίσουμε ότι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με απεργιακή κλιμάκωση έτσι ώστε να καθορίσουμε την ατζέντα, με την Πρωτομαγιά να είναι κρίσιμη για όλα αυτά».

«Η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα του ρατσισμού και των φασιστών», είπε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» Τζαβέντ Ασλάμ, που η κυβέρνηση διώκει με ανάκληση του ασύλου του και τον απειλεί με απέλαση. «Την Πρωτομαγιά θα δείξουμε ότι είμαστε η δύναμη που θα τους ρίξει για να μην κάνουν όσα κάνουν. Ο Πλεύρης μιλά με μίσος και επιτίθεται για να μην έχουμε δικαιώματα. Στις 15 Μάη θα συζητηθεί το άσυλό μου. Έχω συνηθίσει, από το 2005 μετά τις απαγωγές των Πακιστανών μέχρι σήμερα, ξανά και ξανά 25 χρόνια τώρα αντιμετωπίζω τα ίδια πράγματα. Με εσάς δίπλα, θα νικήσουμε, θα απελάσουμε αυτούς».

Ο Πάνος Λουκίσσας, προγραμματιστής, ενημέρωσε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του. «Το ένα είναι η αύξηση της εντατικοποίησης με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι σαν να μας κυνηγάει για να μας πάρει τη δουλειά με ένα κύμα μαζικών απολύσεων διεθνώς και εδώ. Το δεύτερο είναι η είσοδος της πολεμικής βιομηχανίας στο χώρο μας που μας βάζουν να παράγουμε τεχνολογία για τις ανάγκες των πολέμων τους», είπε και μίλησε για τις προσπάθειες των εργαζόμενων να οργανωθούν από τα κάτω «με σωματειακές επιτροπές υπό συγκρότηση, νέα επιχειρησιακά σωματεία».

«Ο εφοπλιστής Μαρτίνος, ο οποίος όπως αποκαλύφτηκε πρόσφατα από έρευνες στέλνει μυστικά καύσιμα και πολεμικό υλικό στο Ισραήλ, ρίχνει το τελευταίο διάστημα πολλά λεφτά στο ΕΚΠΑ», κατήγγειλε ο Άγγελος, εργαζόμενος στην πληροφορική και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τον έχουν ονοματίσει ως το μεγαλύτερο ευεργέτη του Πανεπιστημίου, τον έχουν κάνει επίτημο διδάκτορα και τώρα ετοιμάζεται να ρίξει χρήματα στο κτίριο του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου που για έναν αιώνα ανήκει στους φοιτητές ώστε να ανακαινιστεί, να ονομαστεί προς τιμήν του και να γίνει αίθουσα για επιδείξεις μόδας.

Κανένας δεν μιλά στο ΕΚΠΑ για αυτό το θέμα, καμία δημοσιογραφική κάλυψη δεν υπάρχει για το πώς έχει διαφθείρει το Πανεπιστήμιο και ξεπλένει το όνομά του. Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τους συμφοιτητές μου ώστε να μην περνά η λογική ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί με τη “δημιουργική αυτονομία” δηλαδή με το να στέλνει μηνύματα σε εφοπλιστές και να ζητιανεύει χρήματα για να μην επιβαρύνει το κράτος. Θέλουν να περάσει αυτή γραμμή, οι πρυτάνεις και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν στριμωχτεί και κανείς τους δεν μιλά γιατί θεωρούν ότι αλλιώς θα κλείσουν. Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την κατάσταση».

«Κάθε παρέμβαση μετράει»

Δέσποινα Ζούλια

 

Για την ομερτά που προσπαθούν η κυβέρνηση και οι μιντιάρχες να επιβάλουν στα ΜΜΕ, μίλησε η Δέσποινα Ζούλια, συμβασιούχος στην ΕΡΤ, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από το χώρο της. «Το θέμα είναι η πίεση που βάζουμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Κάθε παρέμβαση είναι πολύ σημαντική, μόνο έτσι σπάει η προπαγάνδα και γίνονται οι συνδέσεις όπως ότι η Πρωτομαγιά φέτος είναι αντιπολεμική, αντιρατσιστική, αντισεξιστική. Το Σωματείο μου έχει γενική συνέλευση την Τετάρτη 22 Απρίλη και πρέπει να αποφασίσουμε απεργία. Μετά τη Μαρφίν, δεν μας αφήνουν να απεργούμε την ίδια μέρα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τάχα για να καλύπτουμε τα γεγονότα. Κανένα γεγονός φυσικά δεν καλύπτουμε. Οπότε πάμε να σπάσουμε αυτή την εικόνα όλοι και όλες μαζί».

«Ο Μητσοτάκης δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό», είπε ο Ναΐμ Ελγαντούρ από την Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας. «Η ελληνική ναυτιλία και η κυβέρνηση όλος ο κόσμος το ξέρει ότι δουλεύουν για το Ισραήλ και την Αμερική. Αυτό μαζεύει μίσος εναντίον της χώρας. Εμείς είμαστε η ασπίδα για να μην περάσει το μίσος, με την ενότητά μας και με το να είμαστε συνέχεια στους δρόμους, για να ξέρουν όλοι ότι δεν είμαστε μαζί τους, δεν είμαστε υπέρ του πολέμου, δεν είμαστε δούλοι του Ισραήλ και της Αμερικής».

 

Σάντυ Γεωργουλέα

 

Από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Σάντυ Γεωργουλέα ανέδειξε τη σημασία της ενότητας του κινήματος και των δυνάμεών του, κόντρα στις διασπαστικές επιλογές σε χώρους και συνδικάτα. «Ο χώρος των μηχανικών θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ», είπε. «Ενδεικτικά πάρα πολλά γραφεία απασχολούντια στο real estate σε ισραηλινά funds, υπάρχουν διασυνδέσεις και μελέτες του ΕΜΠ σε πλήρη σύμπλευση με το ΝΑΤΟ, ακόμα και για τον αγωγό με το Ισραήλ μηχανικοί απασχολούνται. Για όλα αυτά τα ζητήματα εκτιμώ ότι αν στα σωματεία κυριαρχούσε μια λογική που θα τα έβαζε μπροστά, θα δημιουργούσε συμμαχίες και θα εμπλεκόταν παραπάνω κόσμος. Όποιος αναγνωρίζει την Πρωτομαγιά ως κόμβο, δεν μπορεί παρά να μιλά για ενιαία παρουσία συνδικάτων και σωματείων. Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέτοιο στίγμα στην Πρωτομαγιά».

«Το φοιτητικό κίνημα θα είναι δίπλα στους εργάτες», είπε ο Βασίλης Καλαμπόγιας, φοιτητής στη Φιλοσοφική Αθήνας. «Εμείς οργανώνουμε την κάθοδο των φοιτητικών συλλόγων στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τα συνδικάτα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει τα δημόσια πανεπιστήμια και στέλνει τους μπάτσους μέσα σε αυτά. Αλλά είναι αδύναμη και μπορούμε να την ανατρέψουμε. Εμείς θέλουμε λεφτά για τις ανάγκες μας και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και για τα κέρδη τους».

 

Τάσος Αναστασιάδης

 

Στην οργάνωση της απεργίας στάθηκε ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. «Έχουμε δέκα μέρες για να κατεβάσουμε όλο τον κόσμο που δίνει τις μάχες με την κυβέρνηση της ΝΔ στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και να τον συγκροτήσουμε σε μια μεγάλη δύναμη σύγκρουσης», τόνισε. «Αυτό σημαίνει ότι από αύριο με την προκήρυξη και την αφίσα του Συντονισμού οργανώνουμε εξορμήσεις σε όλους τους χώρους, κάνουμε συζητήσεις άτομο το άτομο, αξιοποιούμε και προκαλούμε γενικές συνελεύσεις, συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο. Έτσι αλλάζουν τα πράγματα στην κοινωνία. Μόνο ένα δυνατό εργατικό κίνημα που παίρνει πρωτοβουλίες μπορεί να γκρεμίσει τη ΝΔ και το σύστημά της».