Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Πάμε ανυποχώρητα

24/4 Αθήνα. Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 12 Ιούνη κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με αιτήματα βασικά αιτήματα τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων και την κατάργηση της διάταξης Βορίδη. 

Την Παρασκευή 4 Ιούνη το ΓΣ της ΠΟΕ- ΟΤΑ στη συνάντηση του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών απέσπασε τη δέσμευση για προκήρυξη των θέσεων εργασίας στους παιδικούς σταθμούς με αυξημένη μοριοδότηση για το υφιστάμενο προσωπικό. Το Υπουργείο επίσης, δεσμεύτηκε εγγράφως για την “εξαίρεση” από τον Νόμο Βορίδη περί υποχρεωτικότητας άσκησης έφεσης επί του συνόλου των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές, στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός), στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στις Υπηρεσίες Πρασίνου, στις Υπηρεσίες Αθλητισού- Πολιτισμού. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στην ένταξη κι άλλων υπηρεσιών στην μη υποχρέωση εφέσεων.

 Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η μοριοδότηση των εργαζομένων δεν διασφαλίστηκε μέσα από τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών.«Αναμένοντας την παρουσίαση του συστήματος μοριοδότησης (την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026) το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προκηρύξει 24ώρη Πανελλαδική Απεργία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 που θα σημαίνει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που το σύστημα μοριοδότησης δεν θα διασφαλίζει την μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους Ε.Σ.Π.Α», γράφει η ΠΟΕ- ΟΤΑ στην ανακοίνωση της. 

«Η απεργία, της Παρασκευής είναι πάρα πολύ σημαντική», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, συμβασιούχος στον Δήμο Κερατσινίου. «Είναι αυτή τη στιγμή, σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο η ΠΟΕ- ΟΤΑ. Χρειάζεται να δείξουμε με την απεργιακή μας κινητοποίηση, ότι στηρίζουμε τα αιτήματα που έχουμε, μαζικά, οι εργαζόμενοι από τους δήμους όλης της  χώρας. Γιατί απέναντι το Υπουργείο, ενώ δείχνει σε ένα-δύο σημεία ότι κάνει πίσω και αφήνει μια ανοιχτή πόρτα για συμβασιούχους να μονιμοποιηθούν, ταυτόχρονα κατεβάζει Νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αναιρεί τις προθέσεις της ότι έχει σκοπό να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους.

Εμείς από την πλευρά μας προχωράμε σε απεργία για να διεκδικήσουμε τις μονιμοποιήσεις και την κατάργηση του νόμου Βορίδη. Αυτά χρειάζεται να έχουν τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, να γίνουν συνελεύσεις στους δήμους, να απλωθεί ο αγώνας των εργαζομένων στις γειτονιές με εξορμήσεις γιατί αυτά που κάνουν με το πετσόκομμα και το κλείσιμο των κοινωνικών δομών  έχουν αντίκτυπο στην κοινότητα. Το ότι η Ομοσπονδία προτάσσει απεργία είναι ευκαιρία για να γίνει μαζική και διεκδικητική για να δείξουμε ότι είμαστε ανυποχώρητοι στα αιτήματα μας».