Κάτω τα χέρια από τον Ο.Ε.Κ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον ΟΕΚ, Μάριος Κρητικός δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Όταν πληροφορηθήκαμε ότι καταργούνται ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ προχωρήσαμε με ομόφωνη απόφαση των εργαζόμενων σε κατάληψη του κτιρίου μας και κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας. Καταφέραμε με τα πολλά να δούμε τον Κουτρουμάνη, ο οποίος το έπαιξε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Δεν έδωσε καμία εξασφάλιση για τους εργαζόμενους αλλά το κυριότερο είναι το εξής: Τα λεφτά με τα οποία κινείται ο Οργανισμός δεν είναι λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι οι εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών και ο οργανισμός επί πενήντα πέντε χρόνια κάνει σπίτι και δίνει δάνεια για τους εργαζόμενους, βοηθάει όλα τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας να επιβιώσουν. Αυτή τη στιγμή έχει μια τεράστια περιουσία, κινητή και ακίνητη, υποθήκες, σπίτια κ.α. Η περιουσία υπολογίζεται περίπου σε δέκα δισεκατομμύρια. Υπάρχει τεράστιο νομικό πρόβλημα. Ποιος θα διαχειριστεί αυτά τα λεφτά; Οι τράπεζες; Δεν έχουμε καμία απάντηση. Μέχρι να την πάρουμε, θα παλεύουμε και θα είμαστε στο δρόμο».

Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι των Οργανισμών και στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Τουρνάς μας έστειλε την παρακάτω ανταπόκριση.

«Με καταλήψεις των γραφείων του Ο.Ε.Κ και του Ο.Ε.Ε και στη Θεσσαλονίκη απάντησαν άμεσα οι εργαζόμενοι των δύο Οργανισμών στη ξαφνική εξαγγελία της κυβέρνησης Παπαδήμου την περασμένη Πέμπτη 9/2 ότι κλείνουν οι δυο Οργανισμοί. Η εξοργιστική αυτή απόφαση όχι μόνο οδηγεί στην απόλυση εκατοντάδες υπαλλήλους, αλλά παράλληλα χαρίζει τις εισφορές και περιουσίες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στους τραπεζίτες, κλείνοντας μάλιστα μια υπηρεσία για την οποία το κράτος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ από το 1954 που ιδρύθηκαν οι Οργανισμοί.

Στο συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης που τους επισκέφθηκε στο χώρο κατάληψης για να εκδηλώσει στήριξη και τη συμπαράσταση στον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως η απόφαση της κυβέρνησης πέρα από άδικη είναι και παράλογη καθώς οι ΟΕΚ και ΟΕΕ όχι μόνο είναι κερδοφόροι, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν καθοριστικά σε ολόκληρους τομείς της οικονομίας όπως η κατασκευή κατοικιών και ο τουρισμός, ενώ είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στη βάρβαρη επίθεση που αφορά άμεσα ολόκληρη την εργατική τάξη. Ήδη αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν με κατάληψη διαρκείας μέχρι την αλλαγή της απόφασης, συμμετείχαν με πανό τόσο στην απεργία στις 7/2 όσο και στη 48ωρη 10-11/2, ενώ η επόμενη κινητοποίηση τους θα ήταν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με γονείς της γειτονιάς στο βρεφονηπιακό σταθμό του Ο.Ε.Ε. στην Τούμπα την Τρίτη 14/2 στις 8.30πμ.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αγώνας των εργαζομένων στους δυο Οργανισμούς ξεκίνησε με κοινά βήματα των δυο Συλλόγων και έτσι χρειάζεται να συνεχίσει. Η ενότητα και ο συντονισμός μεταξύ τους και με την υπόλοιπη εργατική τάξη μπορεί να βάλει ταφόπλακα στο νέο Μνημόνιο και στην ίδια την κυβέρνηση συνολικά».