Διεθνιστική αλληλεγγύη από Γαλλία και Γερμανία

Alain Pojolat

Σας φέρνω τον χαιρετισμό των γάλλων αντικαπιταλιστών και ειδικότερα του NPA. Σήμερα στη Γαλλία όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα, προφανώς των μίντια αλλά και των εργαζόμενων που βλέπουν με πολύ ανησυχία τα εκφοβιστικά ρεπορτάζ της τηλεόρασης. Ο στόχος των μίντια που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, είναι να τρομοκρατήσουν τον κόσμο στέλνοντας το μήνυμα ότι αν δεν μείνετε ήσυχοι και δε δεχτείτε τη λιτότητα που σας ετοιμάζουμε θα πάθετε τα ίδια που έπαθε ο ελληνικός λαός.

Ένας από τους λόγους που είμαστε αντικαπιταλιστές είναι γιατί θεωρούμε ότι είναι επείγον να αντικρούσουμε την θανατερή προπαγάνδα, με στόχο να αποθαρρύνουμε την εργατική τάξη να πληρώσει την κρίση του καπιταλισμού. Ο τρομαχτικός αυτός εκβιασμός είναι ίδιος στόχος του γαλλικού καπιταλισμού, του παγκόσμιου καπιταλισμού και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι αγωνιστές του NPA αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία για να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο κίνημα από συλλογικότητες ενάντια στο χρέος. Αυτές οι συλλογικότητες είναι ενιαίες και συμμετέχουν σύντροφοι από το ΑΤΤΑC, συνδικαλιστές, από το μέτωπο της αριστεράς του Μελανσόν, το NPA, αλλά και απλοί πολίτες που θέλουν να εμπλακούν σε αυτόν τον αγώνα. Σήμερα στη Γαλλία υπάρχουν κάπου 100 τέτοιες επιτροπές. Θέλω επίσης να αναφέρω την ύπαρξη μιας επιτροπής σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία για την υποστήριξη του ελληνικού λαού, η οποία ιδρύθηκε φέτος το χειμώνα με πρωτοβουλία ελλήνων συντρόφων στη Γαλλία αλλά και συντρόφων από το ΑΤΤΑC, συνδικαλιστές της Σολιντέρ, της CGT, το αριστερό μέτωπο, το NPA. Αυτή η επιτροπή οργάνωσε τρεις διαδηλώσεις στη Γαλλία, την πρώτη κυρίως την ξεκίνησε το NPA. Η πιο μεγάλη από αυτές ξεκίνησε από την Ελληνική Πρεσβεία, πέρασε μπροστά από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και κατέληξε στο κοινοβούλιο.

Μια από τις προτεραιότητες που έχουν οι επαναστάτες και οι αντικαπιταλιστές είναι ο αντιφασιστικός αγώνας. Οι εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία ανέδειξαν ότι εμείς οι επαναστάτες και οι αντικαπισταλιστές πρέπει να είμαστε πολύ επιθετικοί μπροστά στη νέα ανάδυση αυτού του άθλιου κτήνους όπως το ονόμαζε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, είτε λέγεται Χρυσή Αυγή, είτε BNP στην Αγγλία, είτε Μπλε-Μαρίν όπως ονομάστηκαν οι εκλογικές λίστες της Λεπέν. Πρόκειται για ρατσιστές, για φασίστες και ναζιστές. Αυτές οι ομάδες αναδύονται σχεδόν παντού στην Ευρώπη και οι ταχτικές τους μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές και να προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες. Μπορεί να βρεθούν σε μία βίαιη εξωθεσμική αντιπολίτευση, μπορεί να ενταχθούν μέσα στην κλασική δεξιά, όπως ο Φίνι στην Ιταλία ή να εμφανιστούν σαν η μόνη κύρια αντιπολίτευση στην σοσιαλδημοκρατία όπως παριστάνει η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Παντού είναι δηλωμένοι εχθροί της εργατικής τάξης και έχουν στόχο τη διάλυση του εργατικού κινήματος. Πρέπει να τους παλεύουμε συνεχώς, να τους καταγγέλλουμε όπου εμφανίζονται. Είναι το τελευταίο όπλο της αστικής τάξης σε περίπτωση που αποτύχει η εγκαθίδρυση άλλων σχεδίων, όπως τα σχέδια δημοκρατικής υποταγής της εργατικής τάξης και της κοινωνίας. Δεν πρέπει ποτέ να δεχτούμε όπως το κάνουν τα αστικά και τα ρεφορμιστικά κόμματα, να τους αφήσουμε να αναπτύσσουν δήθεν δημοκρατικά τις εγκληματικές τους ιδέες, με τη δικαιολογία ότι τα εκλογικά τους αποτελέσματα θα τους έδιναν μία κάποια δημοκρατική νομιμοποίηση.

Μετανάστες

Εμείς οι αντικαπιταλιστες πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη θέση του αντιρατσιστικού αγώνα. Όπως πρέπει να δώσουμε τη μάχη αποφασιστικά για την ισότητα των μισθών, έτσι πρέπει να πολεμήσουμε για τα ανθρώπινα δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους μετανάστες εργαζόμενους, για τη νομιμοποίηση όλων όσοι δεν έχουν χαρτιά, για το δικαίωμα της εγκατάστασης των οικογενειών τους. Στο NPA υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία των μεταναστών χωρίς χαρτιά η οποία θα γίνει από τις 2 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου, η οποία θα περάσει μέσα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να καταλήξει στις Βρυξέλες.

Η πάλη για τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά δε συμπυκνώνει από μόνη της τον αντιρατσιστικό αγώνα στη Γαλλία. Η σημερινή επανεμφάνιση του ρατσισμού έχει πάρει τη μορφή μίας σταυροφορίας ενάντια στο Ισλάμ. Στο όνομα της σύγκρουσης των πολιτισμών θέλουν να φέρουν την ιδέα στην γαλλική κοινωνία ότι ο εχθρός είναι οι γυναίκες με μαντήλα. Μάλιστα πέρσι ψηφίσανε ένα νόμο ο οποίος απαγόρευε στις γυναίκες να φοράνε μπούρκα. Στόχος ήταν να δημιουργήσει αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα κακά που υποφέρει η κοινωνία μας. Οδήγησε στην επανεμφάνιση ενός λόγου υπέρ του έθνους, ο οποίος υιοθετείται και από ένα κομμάτι της αριστεράς, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ήταν στην εξουσία δεν δίστασε και αυτή να υιοθετήσει αντιμεταναστευτικούς νόμους.

Εμείς στο NPA έχουμε σαν προτεραιότητα να αντιπαλέψουμε όλα αυτά τα εργαλεία που έχουν σαν μόνο στόχο να χτυπήσουν τα δικαιώματα ενός τμήματος του πληθυσμού. Οι ρατσιστικές αυτές θέσεις απλώς απαλλάσσουν την αστυνομία από αυτά που κάνει στις συνοικίες όπου ζει μία νεολαία μεταναστών. Γι’ αυτό το λόγο το NPA παίζει ενεργό ρόλο στις επιτροπές που παλεύουν ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία, οι οποίες προσπαθούν να ενιαιοποιήσουν τον αγώνα για την αναγνώριση των επιθέσεων της αστυνομίας σαν ρατσιστικά εγκλήματα.

Μετά από τέσσερις μέρες ζωντανών συζητήσεων μέσα από τις παρεμβάσεις των συντρόφων που ήρθαν από πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, μπορούμε πραγματικά να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για τους αντικαπιταλιστές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας τίθενται. Στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ και παντού αλλού, δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη για τις αστικές λύσεις ή για τις σοσιαλφιλελεύθερες λύσεις που απλώς θέλουν να ξαναφτιάξουνε λιγάκι το σύστημα για να απαντήσουνε στην συστημική κρίση του καπιταλισμού.

Διεκδικούμε πολύ δυνατά τον διεθνισμό μας σαν μία ουσιαστική αξία είτε είμαστε Έλληνες, είτε Πορτογάλοι, Ισπανοί, Γάλλοι, Κινέζοι πρέπει να βρούμε μαζί με τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες μία λύση μέσα από την πάλη, γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς το σύστημα δεν πρόκειται να το κάνει στη θέση μας. Το καθήκον αυτό μοιάζει τεράστιο αλλά η νέα παγκόσμια κατάσταση που άνοιξε με τις επαναστάσεις στις αραβικές χώρες μάς δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας. Η επανάσταση στην Τυνησία και η πτώση της δικτατορίας του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο συμβαίνουν τη στιγμή μιας αντεπίθεσης μιας νεολαίας που έχει φτάσει στην απογοήτευση από όλες αυτές τις δικτατορίες και την αποικιοκρατία. Αυτή η συνειδητοποίηση και η εξέγερση ενίσχυσε το κίνημα των αγανακτισμένων σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα.

Εμείς περιμένουμε από σας που είσαστε στην πρωτοπορία του κεντρικού αγώνα ενάντια στη λιτότητα. Περιμένουμε πολλά από σας αλλά πρέπει να βασιστείτε και σε μας. Είμαστε έτοιμοι για την αλληλεγγύη στους αγώνες σας και τους αγώνες που μας περιμένουν. Το προλεταριάτο δεν έχει πατρίδα. Διεθνισμός επανάσταση.


Christine Buchholz

Σας φέρνω τους χαιρετισμούς από πολύ κόσμο στη Γερμανία που στέκεται αλληλέγγυος στους αγώνες σας ενάντια στη λιτότητα. Έρχομαι από τη Φρανκφούρτη, που για δύο μέρες ήταν μία πολιορκημένη πόλη. Για δύο μέρες ήταν όλες οι συγκεντρώσεις απαγορευμένες και γίνονταν συλλήψεις χωρίς λόγο. Κάτι ανάλογο δεν είχε γίνει στη Γερμανία ούτε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλα αυτά μέσα σε αυτές τις δύο μέρες χιλιάδες άνθρωποι μπλοκάρανε τις τράπεζες της Φρανκφούρτης και χτες διαδηλώσανε 25.000 άνθρωποι ενάντια στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Μια μεγάλη συμμαχία από δυνάμεις που περιλαμβάνανε κομμάτια της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Die Linke οργανώσανε αυτή τη διαμαρτυρία για να εκφράσουνε αυτό το οποίο πολύς κόσμος αισθάνεται στη Γερμανία, την αντίθεσή του στην ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή πολιτική αλλά δεν το έχουν ακόμα μετατρέψει σε πράξη. Μία τεράστια εκστρατεία από τον Τύπο προσπάθησε να μας δυσφημίσει αλλά δεν υποχωρήσαμε. Αυτό που λέμε είναι ότι η βία δεν ξεκινάει από μας. Η βία ξεκινάει από την άλλη πλευρά, από την Άγκελα Μέρκελ από την ΕΕ, την ΕΚΤ και την Τρόικα. Η βία ξεκινάει από τους πρωτεργάτες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

«Είμαστε όλοι Έλληνες»

Ένα από τα βασικά συνθήματα ήταν «είμαστε όλοι Έλληνες» και αυτό έχει σημασία γιατί εδώ και πάρα πολλούς μήνες οι εφημερίδες έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια ενάντια στους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η Bild που είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα στη Γερμανία, κυκλοφόρησε με τίτλο που έλεγε «χρεωκοπημένοι Έλληνες: πουλήστε κάνα νησί». Γράφουν συνέχεια ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν να διαχειρίζονται λεφτά και γι’ αυτό βρίσκονται σε κρίση. Και τώρα που στην Ελλάδα πάνω από 30% ψήφισε Αριστερά λένε ότι οι Έλληνες είναι τελείως τρελοί. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ρατσιστική εκστρατεία που έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει από αυτό που πραγματικά γίνεται.

Ζούμε τη μεγαλύτερη επίθεση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη. Τα υποτιθέμενα προγράμματα διάσωσης δίνουνε δισεκατομμύρια στις τράπεζες χωρίς τον πραγματικό δημόσιο έλεγχο πάνω σε αυτούς τους μηχανισμούς. Από τότε που έγινε το ευρώ αυξάνουν τα εμπορικά ελλείμματα ανάμεσα στη Γερμανία και χώρες σαν την Ελλάδα συνεχώς. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ανέβει η υπερχρέωση χωρών σαν την Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα. Και η γερμανική οικονομία σπρώχνει τις οικονομίες άλλων χωρών στο γκρεμό.

Αλλά η εργατική τάξη στη Γερμανία δεν κερδίζει τίποτα όταν ξεζουμίζουν τους εργάτες στην Ελλάδα. Οι μόνοι οι οποίοι κερδίζουν είναι οι τράπεζες και το κεφάλαιο. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια το άθροισμα του εμπορικού ισοζυγίου που έχει κερδίσει η Γερμανία από τις εμπορικές συναλλαγές με τις άλλες χώρες είναι 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια περίοδο οι μισθοί στη Γερμανία μειωθήκανε κατά 4,5%. Σήμερα το 1/3 των εργαζόμενων στη Γερμανία εργάζεται σε δουλειές που είναι περιστασιακές και αβέβαιες. Η κρίση που χτυπάει τους εργάτες στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα θα χτυπήσει και τους Γερμανούς εργάτες.

Η απάντηση είναι η διεθνής αλληλεγγύη. Έχει τεράστια σημασία όλο αυτό το διάστημα να καταφέρουμε να χτίσουμε την αλληλεγγύη στα συνδικάτα, το εργατικό κίνημα και την Αριστερά ανάμεσα σε αυτές τις χώρες. Θέλουμε την ενότητα της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε την ενότητα των τραπεζών κάτω από τον έλεγχο της ΕΚΤ και κάτω από τις πιέσεις του γερμανικού και του γαλλικού κεφαλαίου. Χρειαζόμαστε την ενότητα από τα κάτω. Είμαστε όλοι Έλληνες.