8ο Λύκειο Καλλιθέας

Φέτος, το Δεκέμβρη, οι μαθητές κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους με κυρίαρχα τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα που διαγνώσκουν την αδυναμία του καπιταλισμού σαν σύστημα και προτάσσουν ένα νέο κοινωνικοοικονομικό σύστημα με κέντρο του τις ανθρώπινες ανάγκες, τους εργάτες και τους μαθητές. Με αφορμή, λοιπόν, τον περσινό Δεκέμβρη οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους αποδεικνύοντας πως το κίνημα του Δεκέμβρη δεν κοιμήθηκε και υπάρχει ακόμη στις συνειδήσεις των χιλιάδων μαθητών που διαδήλωναν κατά της τρομοκρατίας των μπάτσων του Μαρκογιαννάκη που φάνηκε και φέτος πως υπάρχει σε μεγαλύτερη ένταση, με την καταπάτηση του ασύλου, με την δολοφονική επίθεση σε συντρόφισσα απο το ΕΕΚ και με τις εκατοντάδες προσαγωγές μαθητών σε αστυνομικά τμήματα.


Στο σχολείο μου, το 8ο λύκειο Kαλλιθέας, έχουμε κατάληψη από την Παρασκευή 4/12 με βασικά αιτήματα την κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων που αφήνουν τους μισούς μαθητές έξω από τις σχολές, κατάργηση της βάσης του 10 και κατά της αστυνομοκρατίας του Χρυσοχοΐδη. Με γενικές συνελεύσεις συζητήσαμε πάνω στο ποιός φταίει για την κατάσταση στην παιδεία, στο γιατί κάνουμε καταλήψεις και οργανώσαμε το μαζικό κατέβασμα στα Προπύλαια στις 6 και 7 Δεκέμβρη. Και πραγματικά οργανώθηκε πολύ καλά. Στις 6/12 κατεβήκαμε με το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, με το πανό του σχολείου μου. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό στις μαθητικές μάζες, με αγωνιστική διάθεση και αυτό φάνηκε και την Δευτέρα 7/12 όταν πάνω από το 1/3 του σχολείου μου κατέβηκε στο πανεκπαιδευτικό. Επίσης, υπήρξε εξίσου σημαντική συμμετοχή και από άλλα σχολεία της Καλλιθέας που ήταν μαζί μας στο Συντονιστικό Αντίστασης.

Επίσης, τη Δευτέρα στις 10 π.μ οι μαθητές στην Καλλιθέα πραγματοποίησαν μαθητική πορεία με οργανωμένο μπλοκ που πέρασε από το δημαρχείο και από το Α.Τ. Καλλιθέας. Σκοπός μας ήταν να πάμε στο σταθμό του Ταύρου για να διαδηλώσουμε στα Προπύλαια. Η αλήθεια είναι ότι φάνηκε η βία της αστυνομίας που προσπάθησε να εμποδίσει τους μαθητές να διαδηλώσουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Έγιναν προσαγωγές μαθητών στο τμήμα χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο. Φυσικά, η τρομοκρατία δεν πέρασε. Το μπλοκ των μαθητών Καλλιθέας έφτασε στα Προπύλαια με περίπου 50 μαθητές στις γραμμές του. Επίσης, είχαμε συμμετοχή και την Πέμπτη στην πορεία που καλούσαν οι φοιτητές κατά της καταστολής και της καταπάτησης του ασύλου.

Όλο και περισσότερα σχολεία κάνουν καταλήψεις στην περιοχή, μεγαλώνοντας το δίκτυό μας και σε άλλα σχολεία. Στο διπλανό μας σχολείο ο διευθυντής προσπάθησε να καταστείλει τους μαθητές που έκαναν κατάληψη για μόλις δεύτερη μέρα, καλώντας κλειδαρά, αστυνομία και τραμπουκίζοντας έναν μαθητή. Μετά, απείλησε και ένα γονέα. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγει έτσι όπως ήρθε γιατί η απάντηση των μαθητών ήταν άμεση. Συνεχίζουμε και αυτήν την εβδομάδα τις καταλήψεις και τις απλώνουμε, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας ενάντια στην καταπίεση για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Κώστας Αυγέρος, 8ο Λύκειο Καλλιθέας