Η συζήτηση ανάβει! Πετυχημένες εκδηλώσεις σε Χανιά, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Πάνω από 70 αγωνιστές, πολλοί απ´ αυτούς νέοι εργαζόμενοι και φοιτητές, συμμετείχαν την Κυριακή 13 Δεκέμβρη στο μονοήμερο εκδηλώσεων του ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Σίγουρα, η πιο σημαντική επιτυχία του ήταν η πλούσια συζήτηση πάνω στη θεωρία αλλά και τις ζωντανές εμπειρίες από το κίνημα σήμερα.

Τα θέματα της οικονομικής κρίσης και της πάλης για το σοσιαλισμό απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες ερωτήσεις και παρεμβάσεις του κοινού. Ο Πάνος Γκαργκάνας (Εφ. Εργατική Αλληλεγγύη), ανοίγοντας τη συζήτηση για την «Οικονομική κρίση και την επικαιρότητα του Μαρξ» τόνισε ότι «η καλύτερη αφετηρία για την αριστερά και σήμερα είναι η ανάλυση του Μαρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ότι η ίδια η τυφλή ανταγωνιστική συσσώρευση εγκυμονεί την οικονομική κρίση, που φέρνει μαζί της την πολιτική και ιδεολογική κρίση. Η Αριστερά πρέπει να θέσει τη λύση του συνειδητού και δημοκρατικού προγραμματισμού της οικονομίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Ο Χρήστος Λάσκος (Π.Γ. του ΣΥΝ) και οικονομολόγος υπογράμμισε ότι «η ανάλυση του Μαρξ είναι βασικό εργαλείο όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πολιτικά γιατί δεν υπάρχει καμιά άλλη εναλλακτική θεωρία και εξήγηση για το πώς προκύπτουν οι κρίσεις. Η Αριστερά πρέπει να προβάλει λύσεις που να υπερασπίζονται τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων».

Η συζήτηση στάθηκε ιδιαίτερα στα διδάγματα από την κρίση του ´29 αλλά και τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για την Αριστερά να βρεθεί με ενωτική δράση στο κέντρο νικηφόρων αγώνων σήμερα. Στη συζήτηση «Η κρίση, το ΠΑΣΟΚ και η πάλη για το σοσιαλισμό», η Μαρία Στύλλου (περιοδ. Σοσιαλισμός από τα Κάτω) παρουσίασε την εικόνα αδιέξοδου και φόβου για την άρχουσα τάξη. Αδιέξοδο για το αν πρέπει να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση επιχειρήσεων και τραπεζών ή να τις αφήσουν να καταρρεύσουν. Και φόβος για το μέγεθος της κρίσης αλλά και τη δύναμη ενός κινήματος που στην Ελλάδα ανέτρεψε την κυβέρνηση της Ν.Δ., έχει την πρόσφατη την εμπειρία μεγάλων και σκληρών αγώνων και προκαλεί ήδη αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ».

Μια σειρά σύντροφοι και συντρόφισσες στάθηκαν στη συνέχεια στις εμπειρίες από τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν ήδη ενάντια στη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην οργάνωση από τα κάτω της πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη.

Οι συζητήσεις για τον Τρότσκι και τον Λένιν φώτισαν τη σημερινή περίοδο κρίσης, αστάθειας και μεγάλων συγκρούσεων μέσα από την αντικαπιταλιστική κληρονομιά των ιδεών και της δράσης των επαναστατών στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τρότσκι

Ο Γιάννης Κούτρας από τη μεριά του ΣΕΚ, άνοιξε τη συζήτηση «Τρότσκι-η στρατηγική της επανάστασης» παρουσιάζοντας το πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό του μεγάλου επαναστάτη.

«Από την εξορία και τις φυλακές βρέθηκε πρόεδρος του πρώτου εργατικού συμβουλίου στην Πετρούπολη το 1905 και μετά πάλι στην επανάσταση του 1917. Οργανωτής της νίκης της Οκτωβριανής επανάστασης και του κόκκινου στρατού. Θεωρητικός της διαρκούς επανάστασης και πιστός μαχητής, μέχρι τη δολοφονία του το 1940, των κατακτήσεων του Οκτώβρη ενάντια στη σταλινική αντεπανάσταση και της δυνατότητας των εργατών να παλέψουν ενωτικά και να νικήσουν το φασισμό και τον πόλεμο».

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος (περιοδ. ΕΝΕΚΕΝ) ανέφερε ότι «ο Τρότσκι συνδέθηκε με τα πιο συνταρακτικά γεγονότα του αιώνα και κινήθηκε μέσα συνειδητά και όχι στα τυφλά. Αντιμετωπίζουμε και σήμερα μια μεγάλη κρίση και η εργατική τάξη δεν έχει τα δικά της σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά έχει την κληρονομιά επαναστατών σαν τον Τρότσκι».

Ο Κώστας Τορπουζίδης (ΣΕΚ) στο θέμα «Ο Λένιν και η ανατροπή του καπιταλισμού» παρουσίασε «το πανηγύρι των καταπιεσμένων στην επανάσταση του 1917 και πώς οργάνωσαν μια διαφορετική κοινωνία με βάση τις αποφάσεις και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Οι αναλύσεις του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό και την αναγκαιότητα καταστροφής του αστικού κράτους ήταν καθοριστικές για το σωστό προσανατολισμό της πρώτης νικηφόρας εργατικής επανάστασης, αλλά η επιμονή του στο χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος έδωσε στους ρώσους εργάτες το καθοριστικό εργαλείο για την οργάνωση και τη νίκη τους».

Στο χώρο της Νομικής παρουσιάστηκε επίσης έκθεση φωτογραφίας από το αντιπολεμικό κίνημα και αφίσας από τους σταθμούς του αντικαπιταλιστικού κινήματος από το Σηάτλ και μετά. Στο τέλος των συζητήσεων προβλήθηκε η ταινία του Ποντεκόρβο «Γένοβα 2001: ένα άλλος κόσμος είναι εφικτός». Η συζήτηση πάνω στα θέματα του μονοήμερου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Κώστας Τορπουζίδης




Ζάκυνθος

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 12/12 στην αίθουσα του ΤΕΙ Ζακύνθου η ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Οικονομική κρίση και πως απαντάμε» που διοργάνωσαν από κοινού η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, ο Σύλλογος των Εργαζομένων στη Καθαριότητα, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων STAGE το ΣΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40 άτομα και για πρώτη φορά συμμετείχαν με άλλους εργαζόμενους οι συμβασιούχοι STAGE οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης να διακόψει τη σχέση εργασίας τους.

Στη διάρκεια τη συζήτησης ο Μωϋσής Λίτσης οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» υποστήριξε ότι στη σημερινή οικονομική κρίση το δίλημμα στο οποίο μας υποβάλλουν είναι η θα χρεοκοπήσετε όπως η Αργεντινή ή θα λάβετε σκληρά μέτρα όπως η Ιρλανδία.

Πριν όμως από μερικά χρόνια η Ιρλανδία ήταν μια χώρα πρότυπο όπως τη χαρακτήριζε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Σήμερα στην Ιρλανδία εφαρμόζονται μέτρα τα οποία περιθωριοποιούν το τομέα της υγείας και της παιδείας με μείωση των μισθών κλπ και αυτό που απαιτείται από τη κυβέρνηση είναι ακόμη σκληρότερα μέτρα. Τελικά η οικονομική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα απλά μιας πολιτικής κάποιας κυβέρνησης η κάποιων κυβερνήσεων είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας κρίσεων από τη δεκαετία του ´70 του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος.

Ο Ηλίας Μακρής που ήταν ο δεύτερος ομιλητής, εκ μέρους της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ , αναφέρθηκε στα διαφορετικά κριτήρια που προκάλεσαν τη κρίση του 1929 και την τωρινή κρίση η οποία όπως είπε προήλθε διότι το σύστημα δεν μπορεί να προστατευτεί από τον εαυτό του και από τα διάφορα καλοπληρωμένα στελέχη του και λόγω της αναδιάρθρωσης στη κορυφή της πυραμίδας.

Εγγενής κρίση του καπιταλιστικού συστήματος η περίοδος που διανύουμε , υποστήριξε ο Σωτήρης Κοντογιάννης από το ΣΕΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες καπιταλιστές είχαν χωθεί μέχρι το λαιμό σε όλα τα κόλπα, τα προηγούμενα χρόνια, ανάπτυξης του καπιταλισμού στη περιοχή των Βαλκανίων και ότι ήταν επιτυχία χθες, σήμερα μετατράπηκε σε αποτυχία και ελλείμματα. Καμιά θυσία δεν αποτελεί λύση, χρειάζεται να αντισταθούμε στα μέτρα που μας προτείνουν πρωτίστως και επιπλέον να αγωνιστούμε για ένα δικαιότερο σύστημα πέρα και εκτός του καπιταλισμού.

Το επίπεδο της συζήτησης ήταν ικανοποιητικό και όσοι έλαβαν το λόγο δεν παρέλειψαν να τονίσουν την ανάγκη διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων και στο μέλλον.

Πέτρος Πομώνης


Χανιά

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, το προηγούμενο Σάββατο, εκδήλωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο». Το θέατρο «Δημήτρη Βλησίδη», όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γέμισε, από δεκάδες (οι συμμετέχοντες έφτασαν περίπου τους 100) νεολαίους, φοιτητές και εργαζόμενους. Ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι η συζήτηση για τις μάχες που έχει δώσει στο παρελθόν η αριστερά όχι μόνο δεν αφήνουν αδιάφορη την καινούργια γενιά αγωνιστών αλλά αντίθετα προκαλούν πολύ έντονο ενδιαφέρον.

Ομιλητές ήταν ο Αλέξανδρος Νταλαπέρας μεταπτυχιακός φοιτητής και ο Λέανδρος Μπόλαρης δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης. Στη συζήτηση άνοιξαν πάρα πολλά ζητήματα. Η κατάσταση στη δεκαετία του ´40, το κύμα ριζοσπαστικοποίησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι αγώνες που οδήγησαν στην μαζικοποίηση της αριστεράς, αλλά και οι δυνατότητες καθώς και οι πολιτικές ανεπάρκειες της αριστεράς, αποτέλεσαν αιχμές γύρω από τις οποίες ξετυλίχθηκε η συζήτηση.

Ευθύνες

Όπως ήταν φυσικό ιδιαίτερα έντονη ήταν η προσοχή που δόθηκε στις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. και στα λάθη της, που οδήγησαν στην ήττα. Αυτό ήταν και το σημείο της συζήτησης, γύρω από το οποίο ακούστηκαν και οι περισσότερες αντιπαραθέσεις, τόσο από τους εισηγητές όσο και από το ακροατήριο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ο μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων και ερωτήσεων που ακούστηκαν.

Στο τέλος, θετική ήταν η γνώμη όλων μας, για το εγχείρημα να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια εκδήλωση. Ήταν μια συλλογική δημόσια απάντηση, σε όσους προσπαθούν σήμερα να αναθεωρήσουν την ιστορία, κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους νικητές και τους ηττημένους, ρίχνοντας τις ευθύνες για το αιματοκύλισμα στον κόσμο που αντιστάθηκε, βγάζοντας καθαρούς την άρχουσα τάξη και τους ιμπεριαλιστές. Ήταν, όμως, και μια ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε για την ιστορική εμπειρία της αριστεράς, αλλά και να ακουστούν και να δοκιμαστούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν τόσο μέσα στους κόλπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για το ζήτημα, όσο και σε ευρύτερο κόσμο.

Δώρα Κιντή


Εκδηλώσεις του ΣΕΚ: Η κρίση, το ΠΑΣΟΚ και η πάλη για το Σοσιαλισμό

Το 2009 κλείνει μέσα σε συνθήκες τεράστιας οικονομικής κρίσης με τους καπιταλιστές να φοβούνται τον κίνδυνο χρεωκοπίας και τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να περάσουν τα μέτρα που θα φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κλείνει τη χρονιά με τον κύκλο των εκδηλώσεων «Η κρίση, το ΠΑΣΟΚ και η πάλη για το Σοσιαλισμό», θέλοντας να συμβάλει στη συζήτηση για την προοπτική των αγώνων και τα καθήκοντα της αριστεράς.

Ο γύρος εκδηλώσεων ξεκίνησε από του Ζωγράφου στις 10 Δεκέμβρη με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα. «Μια πολύ ζωντανή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο στου Ζωγράφου», μας είπε ο Γιώργος Τσαμούρης. «Συμμετείχαν μαθήτες και φοιτητές που τις προηγούμενες μέρες είχαν δώσει δυναμικό παρόν στα συλλαλητήρια για τον ένα χρόνο από την εξέγερση του Δεκέμβρη, εργαζόμενοι καθώς και μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των κινημάτων πόλης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της κρίσης. Διαλυμένη παιδεία, νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, ιδιωτικοποιήσεις, κλεισίματα εργοστασίων και απολύσεις. Η ανάγκη να δοθούν μάχες εδώ και τώρα είναι η εικόνα που ήρθε από παντού, καθώς και η ανάγκη σε κάθε χώρο και σε κάθε μάχη να προτωστατήσουν τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια των εργατών τόσο στην οργάνωση τους όσο και για να κάνουν τη σύνδεση ότι ένας άλλος κόσμος είναι έφικτος».

Στο Ρέθυμνο η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 12 Δεκέμβρη με ομιλητές το Γιάννη Σηφακάκη απο το ΣΕΚ και τον Κώστα Κουτελιδάκη απο την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος. «Την συζήτηση παρακολούθησαν 17 άτομα,φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, ανάμεσα τους και δυο εργαζόμενες απο τα stage όπου τοποθετήθηκαν, ζητώντας την συμπαράσταση μας στην διήμερη απεργία τους και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο της Παρασκευής 18/12», μας είπε ο Νίκος Σκιαδάς. «Οι παρεμβάσεις στην συζήτηση κινηθήκαν γύρω απο τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, το αν και πώς μπορεί να δουλέψει καλύτερα μια σοσιαλιστική κοινωνία, η κεντρική σημασία της εργατικής τάξης αλλά και με ποιούς τρόπους μπορούμε να παλεύουμε στις μάχες του σήμερα».

Την Κυριακή 13/12 σειρά είχε το Ηράκλειο Κρήτης. «Είμασταν περίπου 40 άτομα, με πλειοψηφία ανένταχτο κόσμο» περιγράφει η Λυδία Παυλίδη από το Βιολογικό Ηρακλείου. «Άνοιξε το θέμα της οικονομικής κρίσης που τα αποτελέσματα της τα βιώνουμε ή θα τα βιώσουμε όπως οι απολύσεις των stage, των συμβασιούχων και των ωρομίσθιων, τον προϋπολογισμό που έρχεται «βελτιωμένος» για τις ανάγκες της οικονομίας και την οικονομική κατάρρευση του Ντουμπάι και ίσως και άλλων χωρών μέσα σε αυτές και η Ελλάδα. Ακόμα έγινε μεγάλη κουβέντα για το ΠΑΣΟΚ και τις προεκλογικές του υποσχέσεις που όχι μόνο δεν υλοποιεί, αλλά αντίθετα παίρνει σκληρά μέτρα και οι ευρωπαίοι φοβούνται ότι δε θα περάσουν γιατί το κίνημα θα σταθεί απέναντι του. Και φυσικά από εκεί άνοιξε και το θέμα του ποια πρέπει να είναι η στάση της αριστεράς της επίσημης και της αντικαπιταλιστικής και πως θα βγει το κίνημα δυναμικά στο δρόμο ώστε να μην περάσει ο Γ. Παπανδρέου αυτά τα μέτρα και να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους».

Την Κυριακή 13/12 έγινε εκδήλωση και στον Πειραιά. Συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι από τα ΜΜΕ, τους λιθογράφους, τους χώρους του δημοσίου. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου που ήταν ο βασικός ομιλητής τόνισε ότι μέσα σε αυτή την περίοδο όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση είναι ρεαλιστικό να κερδίσει τον κόσμο η Αριστερά αρκεί να έχει την πολιτική της σύγκρουσης με το σύστημα του καπιταλισμού. «Δεν περιμένουμε πότε θα έρθουν οι χρεωκοπίες οργανώνουμε τις αντιστάσεις με αφετηρία την πανεργατική απεργία στις 17 Δεκέμβρη», τόνισε. «Τα χρέη δημιουργήθηκαν όταν η κρίση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να βάλουν χέρι στις δικές μας τσέπες και να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες», τόνισε ο Κώστας, δημοσιογράφος «Δεν πρόκειται για εθνική κρίση αλλά για κρίση του καπιταλισμού».




Η κρίση, το ΠΑΣΟΚ και η πάλη για το Σοσιαλισμό

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/12 Εργατικό Κέντρο 6μμ

Ομιλητής: Πέτρος Κωνσταντίνου

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/12 Αίθουσα ΔΟΝΝΙΑ (απέναντι από το ΙΚΑ)) 7.30μμ

Ομιλητής: Τάσος Αναστασιάδης

ΚΥΨΕΛΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/12 Δημοτική Αγορά Κυψέλης 7.30μμ

Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17/12 Δημαρχείο Καλλιθέας 7μμ

Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/12 Στέκι (Αβέρωφ 7Α) 7μμ

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Βασίλης Συλαϊδής

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Ξυλοτεχνία) 6.30μμ

Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/12 αίθουσα ΟΝΑ - Δημοφώντος - Άνω Πετράλωνα 6μμ

Ομιλητές: Μωυσής Λίτσης, Μαρία Στύλλου

ΙΛΙΟΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/12 Δημαρχείο Ιλίου (Οδός Κάλχου) 6.30μμ

Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/1 Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» 6μμ