Μαρτυρικός θάνατος για τους πρόσφυγες

54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δίψα πάνω στο σκάφος που τους μετέφερε προς τις ευρωπαϊκές ακτές την περασμένη βδομάδα. Η είδηση επιβεβαιώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που μίλησε με τον μοναδικό επιζώντα, τον Ζεράι, που βρέθηκε να επιπλέει πάνω σε ένα μεταλλικό δοχείο και σε άλλα συντρίμια.

Ο Ζεράι, όπως και οι περισσότεροι πάνω στο σκάφος προέρχονταν από την Ερυθραία και προσπαθούσαν να περάσουν από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Στη διαδρομή χάλασε το δορυφορικό σύστημα, έμειναν για δεκαπέντε μέρες στο έλεος του καιρού και τελικά το σκάφος άρχισε να καταστρέφεται. Είχαν φτάσει εντός ιταλικών υδάτων, αλλά δεν είχαν τρόπο να ζητήσουν βοήθεια και ο άερας τους έσπρωξε ξανά στα ανοιχτά. Στις δεκαπέντε μέρες άρχισαν να πεθαίνουν από δίψα και από πείνα.

Ο Ζεράι που είδε την οικογένεια και τους φίλους του να πεθαίνουν και κατάφερε να επιβιώσει οριακά χωρίς νερό και τροφή μέσα στη θάλασσα, θα μεταφερθεί σε στρατόπεδο προσφύγων.

Ο Αλεξάντερ Αλέινικοφ, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας λέει “Πρόκειται για τραγωδία. Καλώ όλα τα σκάφη να βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για μετανάστες και πρόσφυγες που χρειάζονται διάσωση στη Μεσόγειο”.

Αντίθετα με τις εκκλήσεις του ΟΗΕ όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στο συγκεκριμένο πέρασμα από τη Λιβύη 170 άνθρωποι. Συνολικά, η Μεσόγειος το 2011 “αναδείχθηκε” στο θαλάσσιο πέρασμα με τους περισσότερους νεκρούς πρόσφυγες στον κόσμο. Περισσότεροι από 1300 έχασαν τη ζωή τους την περασμένη χρονιά. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο τους επιβεβαιωμένους νεκρούς. Είναι προφανές ότι και άλλοι πρόσφυγες πνίγονται και μένουν στα αζήτητα.

Από τον Μάη ως το Σεπτέμβρη είναι οι μήνες που γίνονται οι περισσότερες προσπάθειες για πέρασμα στην Ευρώπη, λόγω του καλύτερου καιρού. Η ΕΕ, η Φρόντεξ και η ελληνική κυβέρνηση οργανώνονται να στείλουν κι άλλους μετανάστες και πρόσφυγες στον πάτο της θάλασσας και να διασφαλίσουν ότι όσοι τα καταφέρουν θα περάσουν συνθήκες κόλασης στη φυλακή, στην παρανομία ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.