Νέα αφετηρία για το ΝΡΑ

Το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) οργάνωσε το πανεθνικό του συμβούλιο το περασμένο σαββατοκύριακο 7-8 Ιούλη. Το αναμενόμενο ήταν η αποχώρηση της πτέρυγας που αυτοαποκαλείται “Αντικαπιταλιστική Αριστερά”. Πρόκειται για το κομμάτι εκείνο που είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης στο “Μέτωπο της Αριστεράς”, τη συμμαχία δηλαδή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας με τον Ζαλ-Λυκ Μελανσόν που έχει αποχωρήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η “Αντικαπιταλιστική Αριστερά” ήταν με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός του NPA εδώ και καιρό, και αυτό το διαζύγιο είχε ήδη καθυστερήσει. Στις εσωκομματικές διαδικασίες πήραν περίπου το 20% των μελών, όμως δεν αποχώρησαν όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ τους.

Η εσωκομματική κόντρα με την “Αντικαπιταλιστική Αριστερά” και τα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα είχαν κουράσει το δυναμικό του NPA. Η άλλη όψη όμως ήταν ότι για πρώτη φορά άνοιξε από πιο προχωρημένο σημείο η συζήτηση για τις διαφορές ρεφορμιστών και επαναστατών, αλλά και για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το NPA για παρέμβαση στο κίνημα. Στο συμβούλιο επικράτησε η πλατφόρμα F η οποία προτείνει την κοινή δράση με το Μέτωπο της Αριστεράς και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς στο κίνημα, τονίζοντας όμως ότι η ανεξαρτησία των αντικαπιταλιστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Το πλαίσιο της πλατφόρμας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Λυπούμαστε για την απόφαση της πλειοψηφίας των συντρόφων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να προσχωρήσουν στο Μέτωπο της Αριστεράς. Συγκρουστήκαμε με αυτόν τον προσανατολισμό και λυπούμαστε για την απόφαση την οποία θεωρούμε καταστροφικό λάθος για τους αντικαπιταλιστές. Αυτοί οι σύντροφοι θα έχουν τις εμπειρίες τους, θα συνεχίσουμε το διάλογο και την κοινή δράση τους, θα κριθούμε από τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα.

Όμως ξέρουμε πως η πρόθεσή τους να επηρεάσουν το Μέτωπο της Αριστεράς από τα μέσα είναι μάταιη. Για να ρίξεις το βάρος σου στους πιο μαχητικούς αγωνιστές του Μετώπου της Αριστεράς, στα αντικαπιταλιστικά του ρεύματα, για να ασκήσουμε την πολιτική μας επιρροή, πρέπει να διαθέτουμε τα μέσα, διατηρώντας την πλήρη μας ανεξαρτησία.”

Και παρακάτω αναφέρεται στην “αναγκαιότητα ενός ανεξάρτητου αντικαπιταλιστικού κόμματος, ικανού να διαθέτει τα μέσα για να παίρνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των αγώνων, ενώ δουλεύει για τη μέγιστη δυνατή ενότητα και παλεύει για την οικοδόμηση μιας αριστερής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Ερό – Ολάντ.” Το NPA έχει μπροστά του το “Θερινό Πανεπιστήμιο” του κόμματος και το Συνέδριο που τοποθετείται το Δεκέμβρη.

Αυτό που θα κρίνει όμως τις εξελίξεις θα είναι η αυτοπεποίθηση με την οποία θα ριχτεί στους αγώνες. Οι οχτώ χιλιάδες απολύσεις που ανακοίνωσε η Πεζό-Σιτροέν είναι ένα σημάδι για τα καθήκοντα και τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους οι αντικαπιταλιστές της Γαλλίας. Η ενίσχυση του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν είναι επίσης σημαντικό καμπανάκι. Το κίνημα στη Γαλλία έχει ανάγκη την παρέμβαση των αντικαπιταλιστών. Το πολιτικό ξεκαθάρισμα μετά το περασμένο σαββατοκύριακο μπορεί να λειτουργήσει σαν νέα δυναμική αφετηρία.