ΤΑ ΝΕΑ, η Συρία και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μιχάλης Μητσός στα ΝΕΑ από καιρό έχει αναλάβει να γράφει χυδαιότητες σε βάρος της Αριστεράς. Συνήθως γράφει εξυπνάδες. Κάποιες φορές απλώς βλακείες. Την Πέμπτη 12 Ιούλη σχολίασε φωτογραφία δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της Ρένας Δούρου και του Κώστα Ήσυχου, στο πλευρό του Ούγκο Τσάβες. Ο Μητσός ανακάλυψε ότι ο Τσάβες δίνει πετρέλαιο στη Συρία, το οποίο χρησιμοποιούν “τα τανκς και τα άλλα οχήματα του Άσαντ, που σφάζουν τους διαδηλωτές”. Με λίγα λόγια, η Αριστερά στηρίζει τον Τσάβες, ο Τσάβες στηρίζει τον Άσαντ, άρα η Αριστερά υποστηρίζει τη σφαγή των αμάχων.

Η υποκρισία σπάει κόκαλα. Το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις που στηρίζει ο Μητσός συνεργάζονται με κάθε είδους καταπιεστικό καθεστώς. Αν το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία τούς φαίνονται μπανάλ παραδείγματα, ας κοιτάξουν την Κίνα. Οι “φιλελεύθεροι” θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων και της COSCO, δεν βγάζουν λέξη για τις εκτελέσεις και τις φυλακίσεις που οργανώνουν οι κινέζοι γραφειοκράτες.

Όμως η αναφορά στον Άσαντ είναι ακόμα πιο σαθρή. Η σημαντικότερη δύναμη που υποστηρίζει (μέχρι αυτή τη στιγμή) το συριακό καθεστώς είναι η Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στο εμπάργκο κατά του Ιράν και έτσι έχει αυξήσει την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ανακοινώσει ότι θα καλύψουν τις απώλειες του Ιράν μέσα από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Δηλαδή, με τη λογική του Μητσού, τα λεφτά θα πάνε στον Πούτιν που εκτός από το να δέρνει διαδηλωτές στη Ρωσία, θα λαδώνει και τη δολοφονική μηχανή του Άσαντ. Βέβαια θα πάνε και στους Σαουδάραβες που είναι οι “αντίπαλοι” του καθεστώτος του Άσαντ, αλλά σφάζουν κόσμο στο Κατίφ και στο Μπαχρέιν.

Τα ΝΕΑ έχουν τη φωλιά τους λερωμένη σε όλα τα επίπεδα. Πριν ξεσπάσει η επανάσταση στη Λιβύη, τον Ιούνη του 2010, έπαιζαν τις αγκαλιές του Καντάφι με τον Γιώργο Παπανδρέου ως “λύση απέναντι στην κρίση”.

Ας θυμίσουμε τι έγραφαν: “Χθες ο Γιώργος Παπανδρέου άκουσε εντυπωσιασμένος τον Μουαμάρ Καντάφι να εμφανίζεται πρόθυμος για συνεργασία σε όλους τους τομείς, αλλά και τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Μαχμούντι που επισκέφθηκε προσφάτως την Ελλάδα να μιλάει για «πραγματικά εταιρική συνεργασία» των δύο χωρών. Η κυβέρνηση της Λιβύης διαθέτει 200 δισ. δολάρια για επενδύσεις και ο κ. Μαχμούντι κάλεσε την Ελλάδα να πάρει μερίδιο από αυτά, με την επισήμανση ότι θα έχουν προτεραιότητα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι έλληνες εργαζόμενοι.” Και έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά.