Η άποψή μας: Έρχεται η σειρά και του Σαμαρά

«Πιστεύουμε στο μέλλον της Ελλάδας» Μπιλ Κλίντον, πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ισπανική γρίπη χτύπησε τα Χρηματιστήρια» Newsroom ΔΟΛ

Παραμονή της νέας άφιξης της Τρόικα στην Αθήνα, ο Σαμαράς είχε φροντίσει να στήσει μια παράσταση «αισιοδοξίας» με πρωταγωνιστή τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον που βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα παρέα με το ελληνοαμερικάνικο λόμπι («Ντριμ τιμ της Ομογένειας» τη βάφτισαν ΤΑ ΝΕΑ).

Σε συνδυασμό με την επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς της Χαλυβουργίας, η κυβέρνηση νόμιζε ότι έχει στήσει το τέλειο σκηνικό: «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν, όχι μόνο δεν θα φύγει ο Μάνεσης αλλά θα υποδεχτούμε και τον Άντριου Λιβέρης της Dow Chemicals».

Δυστυχώς για τα επιτελεία του Σαμαρά, αμέσως μετά το show Clinton, χτύπησαν δυο άλλοι επισκέπτες: η κρίση στην Ισπανία και η επιστροφή της εργατικής αντίστασης στους δρόμους.

Τη Δευτέρα, ο πανικός στα Χρηματιστήρια επιβεβαίωσε ότι το «ισπανικό κεκτημένο» της ΕΕ αποδείχθηκε μια τρύπα στο νερό. Οι υποσχέσεις της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για 100 δις προς τις ισπανικές τράπεζες δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τις αγορές που βλέπουν το ισπανικό πακέτο να φτάνει τα … 300 δις.

Αυτή η «γρίπη» δεν είναι βέβαια ισπανική, είναι των «χοίρων». Όχι με την έννοια των PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain), αλλά με την έννοια των γουρουνιών που είναι οι καπιταλιστές παντού. Η κρίση είναι συστημική και κάθε κυβέρνηση που νομίζει ότι θα την αντιμετωπίσει επιβάλλοντας πιο σκληρά πακέτα λιτότητας, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων από την προκάτοχό της απλά σκάβει τον τάφο της.

Διαδηλωτές

Στην Ισπανία, ο Ραχόι έχει λίγους μήνες που βρέθηκε στην κυβέρνηση αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές που πλημμύρισαν όλες τις πόλεις να προβάλουν το σύνθημα «Ραχόι, δεν θα βγάλεις το καλοκαίρι».

Τώρα είναι η σειρά του Σαμαρά να το ακούσει. Η επίθεση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία γύρισε μπούμερανγκ. Οι απεργοί ανανέωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να λυγίσουν τον Μάνεση και το κάλεσμά τους για συμπαράσταση βρήκε φανταστική ανταπόκριση τη Δευτέρα. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, τη μέρα που ο Παπούλιας ακύρωσε τη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στο πλευρό των απεργών. Την Τρίτη έκαναν στάση εργασίας εργαζόμενοι στους δήμους, στα νοσοκομεία και άλλους χώρους της ΑΔΕΔΥ ενάντια στη νέα σφαγή συντάξεων και εφάπαξ. Και οι επόμενοι σταθμοί αυτής της επιστροφής του κινήματος φαίνονται ήδη: νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη που η Τρόικα συναντιέται με τον Στουρνάρα και πανεργατικός «σεισμός» στη Θεσσαλονίκη.

Στο δρόμο βρέθηκαν όλα τα συνδικάτα που επηρεάζονται από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Δυναμικά μαζί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη της Αριστεράς περιορίστηκε να ρίξει στη μάχη τους βουλευτές της: μαχητικές δηλώσεις του Λαφαζάνη, ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Εκεί φαίνεται να επικρατεί η λογική των συμβολικών κινήσεων. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακρατεί το 20% της βουλευτικής αμοιβής για να ενισχύει κοινωνικές πρωτοβουλίες (κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ). Δυστυχώς, ακόμα και με τη σημερινή μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αντιστοιχεί σε 5 λεπτά (0,05 ευρώ) το μήνα για καθένα και καθεμιά από τους 1 500 000 άνεργους.

Καλό είναι, λοιπόν, να μην περιοριζόμαστε σε συμβολικές κινήσεις. Θέλουμε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς στο δρόμο. Για να στείλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τον Σαμαρά να συναντήσει τον Παπαδήμο και τον Παπανδρέου.