Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Εμπρός για κατάληψη

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωράνε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αφού η διοίκηση του εργοστασίου δεν δείχνει το παραμικρό σημάδι αλλαγής πλεύσης σχετικά με την εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβάλει στους εργαζόμενους για μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον το σωματείο καλεί την Τετάρτη 25/7 στις 9.30πμ σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εθν. Άμυνας θέλοντας να αναδείξει το θέμα των υποβρυχίων που ενώ έχουν πληρωθεί με 4 δις δεν παραδόθηκαν ποτέ. Η ιδιοκτήτρια Abu Dabhi Mar θέλει στην ουσία να διαλύσει κάθε εργασιακό δικαίωμα μέσα στα ναυπηγεία. Oι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τις 18 Απρίλη.

Στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Ναυπηγείο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23/7 στην πύλη του εργοστασίου η εκλεγμένη στο Δ.Σ. του σωματείου με το Νέο Κίνημα Αλλαγής Δανάη Χουτζούμη επισήμανε την ανακαιότητα να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ταυτόχρονη κατάληψη του Ναυπηγείου για να σταματήσουν την διάλυση της μονάδας και το τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων:

“Δεν υπάρχει καμία λύση με τα παρακάλια στους Υπουργούς. Η μόνη δυνατότητα λύσης και διασφάλισης του Ναυπηγείου είναι οι μαζικές μας κινητοποιήσεις. Από εμάς τους εργαζόμενους εξαρτάται. Το Ναυπηγείο πρέπει να το πάρουμε στα χέρια μας πριν μας το εκποιήσουν και πριν μας το καταστρέψουν”, τόνισε στην τοποθέτησή της η Δανάη η οποία συνέχισε προτείνοντας “κατάληψη του Ναυπηγείου με επιτροπή κατάληψης εκλεγμένη από την Γενική Συνέλευση και οργάνωση συνεχόμενων κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων μαζί με όλα τα Ναυπηγεία, την Ζώνη αλλά και τα υπόλοιπα εργοστάσια του μετάλλου”.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά με πραξικοπηματικούς όρους η διοίκηση του Σωματείου αρνήθηκε να βάλει τις προτάσεις της μειοψηφίας σε ψηφοφορία. “Δεν είναι δυνατόν να έχουμε στην ουσία φτάσει στο χείλος του γκρεμού απλήρωτοι για τόσους μήνες, χωρίς δουλειά και με τα Ναυπηγεία κλειστά και το ΔΣ του σωματείου να βγάζει ανακοίνωση πως το επίδομα αδείας είναι μια οικονομική ανάσα για το καλοκαίρι”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Δ. Χουτζούμη. “Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Όσο το Ναυπηγείο μένει στα χέρια ιδιωτών τόσο θα μαραζώνει και στο τέλος θα κλείσει. Είναι σίγουρο πως από Σεπτέμβρη τα προβλήματα για όλους μας θα οξυνθούν. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε κάτι από τις συναντήσεις με τους υπουργούς. Το παράδειγμα των χαλυβουργών μας δείχνει το δρόμο”.

Το Νέο Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του καταγγέλει την επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς του παρακείμενου εργοστάσιου της Ελληνικής Χαλυβουργίας.