Κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία(online)

Τόσο ο Υπουργός, αλλά και όλη η συγκυβέρνηση δείχνουν να είναι τυφλοί απέναντι στην κατάσταση του ΕΣΥ που καθημερινά χειροτερεύει. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των Νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα.

Στις Σέρρες οι ειδικευόμενοι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου είχαν φτάσει σε τέτοια κατάσταση λόγω των απλήρωτων εφημεριών και του φοβερού φόρτου εργασίας που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ομαδικά για να ταρακουνηθεί το Υπουργείο. Διεκδικούν τα αυτονόητα. Δηλαδή, να γίνει επαναφορά της ισχύς της πληρωμής των εφημεριών ως είχε μέχρι και τις 31-12-2011, αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες, παύση του καθιερωμένου πλαφόν για τις επιπρόσθετες εφημερίες και την άμεση πρόσληψη ειδικών ιατρών μαζί με νέες θέσεις επικουρικών.

Επίσης, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής οι ειδικευόμενοι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση για τους ίδιους λόγους. Απέναντι τους εκτός από το Υπουργείο, έχουν και τον Διοικητή του Νοσοκομείου που έστειλε εντολές εφημέρευσης(!), όπως είχε ήδη κάνει για τους ειδικούς γιατρούς, συνοδευόμενες με απειλές για προσφυγή της Διοίκησης σε «κάθε νόμιμο μέσο».

Με ανακοίνωσή της η Πενταμελής Νοσοκομειακή Επιτροπή Κομοτηνής τονίζει: «Η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου δεν εξασφαλίζεται με «επιστρατεύσεις», απειλές και διοικητικά μέτρα και μάλιστα εναντίον αυτών που υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοιχτό και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ε ρ γ α ζ ό μ ε ν ο ι ε π ί 6 μ ή ν ε ς α π λ ή ρ ω τ ο ι.

Το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται όταν εξαναγκάζονται οι οικονομικά και ψυχικά εξαθλιωμένοι και καταπονημένοι γιατροί σε παράνομη απλήρωτη εργασία.

Τα διλήμματα περί δημοσίου συμφέροντος, ασφάλειας των ασθενών και ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου, θα πρέπει να τίθενται σε αυτούς που τα δημιούργησαν και είναι οι μοναδικοί που έχουν τη δυνατότητα άμεσης επίλυσής τους».

Ακόμα, από την Τετάρτη 25 Ιούλη έχουν παραμείνει κλειστά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Καβάλας μετά από απόφαση των γιατρών να κινητοποιηθούν δυναμικότερα ενάντια στις απλήρωτες εφημερίες. Οι γιατροί του Νοσοκομείου βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές Μαΐου.

Παρόμοιες μάχες δίνουν γιατροί και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία πανελλαδικά. Την Τετάρτη 25/7 έγινε συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ναυπλίου με συμμετοχή και των κατοίκων της περιοχής ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου ή την συγχώνευση του με αυτό του Άργους.