Νέα επίθεση στα νοσοκομεία

Νέα δημοσιεύματα του Τύπου και δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου Υγείας προετοιμάζουν το έδαφος για την νέα επίθεση στα Νοσοκομεία. Οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου, αλλά και της Δευτέρας γέμισαν με ρεπορτάζ από τα «σχέδια» της κυβέρνησης όσον αφορά τη μείωση του κόστους για τη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του Έθνους τη Δευτέρα 23 Ιούλη με τίτλο «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για συγχωνεύσεις νοσοκομείων». Μέσα στην εφημερίδα αφιερώνεται άλλο ένα δισέλιδο όπου φιλοξενούνται οι απόψεις του επικεφαλής της επιτροπής συγχωνεύσεων και του πρώην γ.γ Γραμματέα Υγείας μαζί με πίνακες που «αποκαλύπτουν» τα νοσοκομεία που δεν είναι αποδοτικά, δηλαδή έχουν χαμηλή πληρότητα, ή έχουν χαμηλή αξιολόγηση. Επίσης, παρουσιάζεται έρευνα-«πιλότος» με παράδειγμα τη συγχώνευση των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου, ενώ τονίζεται ότι 30 νοσοκομεία είναι άμεσα στο στόχαστρο. Στην ουσία, η κυβέρνηση επανέρχεται στο σχέδιο του πρώην Υπουργού Υγείας, του μακελάρη Λοβέρδου.

Από το…καλοστημένο ρεπορτάζ λείπει βέβαια η άποψη όσων κρατάνε τα νοσοκομεία ανοιχτά με τις δικές τους θυσίες, των εργαζόμενων. Ακόμα και η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση-καταγγελία. «Οι πρώτες πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης με την μετακίνηση 30 υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Δυτικής Αττικής στο Αττικό Νοσοκομείο, η πρόσληψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού με μπλοκάκι στο Γ.Ν. Διδυμότειχου, καθώς και οι δηλώσεις για περιστολή της δαπάνης από συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων αναδεικνύουν τις κυβερνητικές προθέσεις για συρρίκνωση, απαξίωση, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και του Δημόσιου Συστήματος Πρόνοιας. Η δημοσίευση σαθρών στοιχείων που έντονα αμφισβητούνται για τα ποσοστά πληρότητας των μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων σε Ασθενείς προδίδει πολιτική σκοπιμότητα».

Καθόλου τυχαία

Απάντηση στα σαθρά στοιχεία του Υπουργείου έδωσαν με ανακοινώσεις τους τα Σωματεία δύο Νοσοκομείων που βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις τον τελευταίο χρόνο, του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων και του ΕΛΠΙΣ. Η ανακοίνωση των εργαζόμενων του ΕΛΠΙΣ αναφέρει ότι «Η δημοσίευση των ποσοστών πληρότητας των Νοσοκομείων δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για χαμηλά ποσοστά πληρότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν σαν στόχο χωρίς αντιστάσεις να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις του Υπ. Υγείας».

Αγωνιστική απάντηση ετοιμάζονται να δώσουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Καλούν σε κοινή διαδήλωση με τους κατοίκους της πόλης την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 10 το πρωί στο προαύλιο του Νοσοκομείου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας λόγω απλήρωτων εφημεριών των γιατρών στα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σερρών, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη 19/7 έγινε διαδήλωση στα Χανιά. Ανταπόκριση μπορείτε να διαβάσετε στο μπλογκ του πυρήνα του ΣΕΚ στην πόλη (sek-chania-online.blogspot.gr/).

Ένα κομμάτι της αναφέρει: «Πραγματοποιήθηκε στις 19/7 πετυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων των Χανίων στο Νοσοκομείο Χανίων. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε συμπαράσταση στην επίσχεση εργασίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Ήταν επίσης μια πρώτη συντονισμένη διαμαρτυρία του συνδικαλιστικού κινήματος για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο Χανίων λόγω των περικοπών, καθώς και τη διάλυση του συστήματος υγείας και την αμφισβήτηση του δικαιώματος στην υγεία ως κοινωνικό αγαθό από τις δυνάμεις της αγοράς.

Δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου συμμετείχαν συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου. Παρόντες ήταν και εργαζόμενοι από άλλους χώρους, την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπ/γων, το ΙΚΑ, κλπ. Μετείχαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Χανίων και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.(…) Η πρόταση που έγινε για να πραγματοποιηθεί μια παν-χανιώτικη ημέρα δράσης όλων των συνδικάτων, με εκδήλωση τοπικής απεργίας, το Σεπτέμβρη, για την υπεράσπιση του συστήματος υγείας όσο και ο συντονισμός με τις αντίστοιχες κινήσεις στο Ρέθυμνο και τις άλλες πόλεις της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα σε μια κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση για τη σωτηρία του δικαιώματος όλων μας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».