Όλοι στο συλλαλητήριο των εργαζόμενων της Αγροτικής, Τετάρτη 1/8 (online)

Τις δύο πρώτες μέρες της απεργίας, όλα τα καταστήματα της ΑΤΕ πανελλαδικά έμειναν κλειστά με μεγάλα σημειώματα στις εισόδους να γράφουν “Απεργία”, ενώ σε πολλά έγιναν μαζικές περιφρουρήσεις και συγκεντρώσεις απεργών και συμπαραστατών. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων της ΑΤΕ (ΣΕΑΤΕ) έχει αποφασίσει να μην διαθέσει καν προσωπικό ασφαλείας και καλεί τους εργαζόμενους να μην μπει “κανείς μέσα, όπως και απ' όποιον ειδοποιηθεί!”. Κατεβασμένα ήταν τα ρολά στις 30/7 και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον επόμενο προς πώληση στόχο της συγκυβέρνησης.

Στην Αθήνα, παρά τον αφόρητο καύσωνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Αγροτική και άλλες τράπεζες μαζί με συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν στο κατάστημα της ΑΤΕ στις αρχές της Πανεπιστημίου και διαδήλωσαν έξω από το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για το ρόλο της διοίκησης της τελευταίας στο συντονισμό της όλης επιχείρησης του ξεπουλήματος. Ο αγώνας διαρκείας για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης ήταν στα στόματα όλων των συγκεντρωμένων, γεγονός που εκφράστηκε και στις έντονες αποδοκιμασίες προς τον πρόεδρο του ΣΕΑΤΕ αλλά και της ΟΤΟΕ όταν πήραν το λόγο για να απευθυνθούν στη συγκέντρωση.

Τόσο η προσπάθεια του πρώτου να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί χωρίς όμως να απαντά στο επίμονο ερώτημα που του απευθυνόταν αν θα γίνει γενική συνέλευση, όσο και η γενικόλογη τοποθέτηση συμπαράστασης του δεύτερου χωρίς καμία πρόθεση συνέχισης της απεργίας σε όλο τον κλάδο, ξεσήκωναν τους εργαζόμενους. “Η τράπεζα χαρίστηκε στο Σάλλα με τίμημα μόλις 95 εκατομμύρια με τους εργαζόμενους επί της ουσίας απολυμένους, δεδομένου ότι με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε δεν μεταφέρονται στην Πειραιώς οι συμβάσεις εργασίας ή τα δικαιώματα αποζημίωσης”, μας είπε ο Βασίλης Θεοφανόπουλος, εργαζόμενος στην ΑΤΕ.

Κλοπή

“Ετσι ο Σάλλας παίρνει μία τράπεζα καθαρή με τα καλά δάνεια, με εργαζόμενους που μπορεί να τους απολύσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να υπολογίζει την προϋπηρεσία τους και σε ένα εξεφτελιστικό τίμημα. Ο στόχος της απεργίας είναι να μην περάσει αυτό το τερατούργημα, αυτή η τεράστια κλοπή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει γενική συνέλευση. Αυτό παλεύουμε εμείς σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία και δεν γίνεται δεκτό από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Η έκτακτη γενική συνέλευση είναι απαραίτητη ώστε τον αγώνα που έχει εξαγγείλει το ΔΣ να τον πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με εκλεγμένη και ανακλητή επιτροπή αγώνα και κατάληψη κομβικών σημείων της τράπεζας που είναι το μηχανογραφικό κέντρο και οι διευθύνσεις οι κρίσιμες όπως του ανθρώπινου δυναμικού που αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τα χαρτιά των απολύσεών μας. Εχει μεγάλη συμμετοχή σήμερα η απεργία, η κρίσιμη μέρα όμως είναι αύριο”.

Η διάθεση της βάσης για απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της επίθεσης είχε φανεί και στην περιφερειακή συνέλευση που έγινε την περασμένη Πέμπτη 26/7 στα γραφεία του Συλλόγου, όταν δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το ξεπούλημα και το μόνο που ίσχυε από άποψη κινητοποποίησης ήταν η 24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ στις 30/7.

“Στην τελευταία συνέλευση βγήκε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας και προσπαθούσε να διασπάσει τη συνέλευση με κομματικές αντιπαραθέσεις και είπε να περιμένουμε τις εξελίξεις, ενώ όλοι -200 με 300 άτομα που ήμασταν εκεί- ήθελαν απεργία από την Παρασκευή”, μας περιέγραψε η Βιργινία Χριστοπάνου, ταμίας στην ΑΤΕ, “Ενώ ήξεραν ότι θα υπήρχαν εξελίξεις στο θέμα, αρνήθηκαν να τις προλάβουν. Πρέπει να συνεχίσουμε με απεργία διαρκείας στην Αγροτική και σε όλες τις τράπεζες, και με απεύθυνση προς τα έξω, στους αγρότες, στους συναιτερισμούς, να ξεσηκωθεί όλη η κοινωνία, αυτό που έγινε είναι τραγικό”.

Σε όλη τη χώρα φαίνεται η διάθεση της κλιμάκωσης. Στα Γιάννενα τη Δευτέρα 30/7 έγινε κοινή κινητοποίηση εργαζόμενων της ΑΤΕ και κτηνοτρόφων της Δωδώνης, ενώ στην Καβάλα η γενική συνέλευση των απεργών έβγαλε μια εντυπωσιακή απόφαση για την συνέχεια του αγώνα (βλέπε σελ. 3). Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ έχουν τη δύναμη να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση.