Σκαραμαγκάς: Συνεχίζεται η απεργία

Νέα συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Αυγούστου στην Ομόνοια στις 9πμ και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκα που συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες, μπλοκάροντας κάθε δραστηριότητα του εργοστασίου, περιλαμβανομένης και της συντήρησης των 3 υποβρυχίων που βρίσκονται ημιτελή στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων.

Η κινητοποίηση της Τετάρτης έρχεται σαν συνέχεια των δυο σημαντικών κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι την προηγούμενη βδομάδα. Η πρώτη την Πέμπτη 26/7 με την μαζική παρουσία εκατοντάδων εργαζόμενων με τις οικογένειές τους στην διαδήλωση ενάντια στην Τρόϊκα, και η επόμενη την Δευτέρα 30/7 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος με πορεία στην Βουλή.

Εξοργιστική ήταν η στάση της κυβέρνησης την Δευτέρα αφού, παρά την ανακοίνωση της κινητοποίησης και το κάλεσμα για πορεία προς το μέγαρο Μαξίμου, πρώτα έβαλαν δεκάδες άντρες των ΜΑΤ να φράξουν την πορεία προς το πρωθυπουργικό μέγαρο και στην συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνάντηση με το σωματείο. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου, στέλνοντας μάλιστα στην αρχή έναν μπάτσο, εν είδη κλητήρα, να παραλάβει το ψήφισμα των εργαζόμενων, ενώ στην συνέχεια επέτρεψαν σε μια μικρή αντιπροσωπεία να επιδώσει το ψήφισμα στα κόμματα της Βουλής.

“Καυτή πατάτα”

Η στάση της κυβέρνησης έρχεται να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρονται στα Ναυπηγεία ως “καυτή πατάτα” αφού από την μία αναζητείται τρόπος για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, που όμως σκαλώνει στα 70 εκατομμύρια επιπλέον ευρώ που ζητάει η Abu Dabhi Mar και ο εκπρόσωπός της Iσκάνταρ Σάφα, ενώ από την άλλη κυβέρνηση και ιδιοκτήτες θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους 1.000 και πλέον εργαζόμενους των Ναυπηγείων και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε από το προεδρείο του ΔΣ των εργαζόμενων στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/7 μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία θα συζητηθεί όχι μόνο το θέμα του Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, αλλά ολόκληρου του Ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου ο οποίος βρίσκεται στα όρια της κατάρευσης στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚΕ που ήδη έχει αρχίσει να εκδίδει ανακοινώσεις προαναγγέλοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας όλων των Ναυπηγείων που στο όνομα της ανάπτυξης θα ξεπουληθεί όλος μαζί σε ιδιώτες, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν καμιά υποχώρηση και να δεχτούν οποιαδήποτε συμμετοχή στα νέα πειράματα που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιχειρήσει θάβοντας εργασιακά δικαιώματα, κλείνοντας θέσεις εργασίας και απολύοντας κόσμο, διαλύοντας έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς της χώρας. Αυτή είναι η ώρα για να ενταθεί ο αγώνας των εργαζόμενων στον Σκαραμαγκά και σε όλα τα Ναυπηγεία της χώρας.