Έξω η Τρόικα - Όλοι στη ΔΕΘ

Μπορεί η ντόπια Τρόικα Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη να έκανε στη συνάντηση των τριών αρχηγών «ασκήσεις ισορροπίας» για τα μέτρα 11,5 δις ευρώ που απαιτεί η Τρόικα εξωτερικού, στην ουσία, όμως, η νέα επίθεση της κυβέρνησης έχει προαναγγελθεί. Για την ακρίβεια, έχει ήδη ξεκινήσει με το ξεπούλημα της Αγροτικής τράπεζας στον Σάλλα της Πειραιώς και την ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο των θυγατρικών εργοστασίων Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ και Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς και με την «αξιολόγηση»-συγχώνευση εκατοντάδων δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου τελικά να γίνουν χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κατάλογος του νέου πακέτου μέτρων, που όλα τους είναι στο τραπέζι, είναι μακρύς: μεγάλη μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ, κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67, πλαφόν 1400 ευρώ στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, μέχρι και 40% μείωση του εφάπαξ, κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων και κλινικών στα νοσοκομεία, κατάργηση πάνω από 150 σχολών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίδακτρα για τους φοιτητές και τους μεταπτυχιακούς. Μέχρι και την προοπτική να μπει πλαφόν 1500 ευρώ ετησίως για ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε κάθε εργαζόμενο επινόησαν οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι των επιτελείων του Στουρνάρα και του Λυκουρέντζου.

Απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας και του Σαμαρά για άμεση επιβολή όλων των μέτρων, η «διαφοροποίηση» Βενιζέλου και Κουβέλη που ζητούν να εφαρμοστεί το πακέτο σε «δύο δόσεις», μπορεί να είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχονται μέσα στα ίδια τα δικά τους κόμματα και των αδυναμιών της συγκυβέρνησης, αλλά μοιάζει μάλλον με φάρσα.

Ο δρόμος για να απαντήσουμε στις νέες επιθέσεις είναι ο δρόμος των απεργιών διαρκείας της Αγροτικής και του Σκαραμαγκά. Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάρει ο Σαμαράς και η Τρόικα και αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε μαζικά και δυναμικά στη διαδήλωση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Στις 8 Σεπτέμβρη να γίνει ένας εργατικός «σεισμός».

Κάθε σωματείο, και πάνω απ’ όλα οι εργατικοί χώροι που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις, πρέπει να καλέσει στη Θεσσαλονίκη και να οργανώσει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Να μην ξεχνάμε ότι φέτος σαν τέτοιες μέρες κλείνουν 20 χρόνια από το ανέβασμα στη ΔΕΘ των ηρωικών απεργών των λεωφορείων της Αθήνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Μητσοτάκη το 1992, που έγινε σύμβολο και έκανε «θεσμό» του εργατικού κινήματος τα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια κάθε Σεπτέμβρη.

Η Πρωτοβουλία για την Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης στις 30 Σεπτέμβρη έχει βάλει από τώρα στο κέντρο της δράσης της την επιτυχία της διαδήλωσης στη ΔΕΘ. Έχει κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη που καλεί στο συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου στις 6μμ και κλείνει συμμετοχές για τα πούλμαν με αναχώρηση από την Αθήνα από το Μουσείο στις 8πμ.

«Το πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μεγάλη απάντηση ενάντια στην κυβέρνηση Σαμαρά και την Τρόικα, δίνοντας το σύνθημα για ένα απεργιακό κύμα που θα υπερασπίσει δουλειές, μισθούς, συντάξεις και ταμεία», αναφέρει η προκήρυξη.

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη, η Πρωτοβουλία οργανώνει ανοικτή εργατική Σύσκεψη στην ΕΔΟΘ, στις 10πμ, με στόχο να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή συνδικαλιστών, εργαζόμενων, σωματείων και κινήσεων βάσης από τη βόρεια Ελλάδα στη Συνάντηση της Αθήνας στις 30/9.


“Κάτω τα μέτρα τα τροϊκανά έρχεται η σειρά του Σαμαρά”

Με συμμετοχή και παλμό, παρά τον καύσωνα, έγινε την Πέμπτη 26 Ιούλη το απόγευμα συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος ενάντια στα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας που απεργάζονταν την ίδια μέρα από κοινού η μεγάλη και η μικρή ντόπια τρόικα. Ακολούθησε πορεία, κατά την οποία οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους που βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, βάδισαν προς τη Βουλή με συνθήματα “Κάτω τα μέτρα τα τροϊκανά έρχεται η σειρά του Σαμαρά”, “Στη Θεσσαλονίκη θα κάνουμε χαμό, έρχεται φθινόπωρο απεργιακό”.

Στην κορυφή της πορείας, υπό την κάλυψη αρκετών διεθνών τηλεοπτικών μέσων, βάδισαν εκατοντάδες απεργοί των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. “H σημερινή κινητοποίηση γίνεται για να δώσουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι έχουμε να πληρωθούμε τρεις μήνες. Ο Σαφά, ένας Λιβανέζος που έχει πάρει τα ναυπηγεία, μας έχει κάνει εκ περιτροπής εργασία και άνθρωποι που έχουμε όλοι οικογένειες βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού. Περιμένουμε από την κυβέρνηση την πολυκομματική να μας δείξει τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που έχουνε κάνει και τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι εργαζόμενοι που είναι μέσα, δουλεύουν χρόνια, έχουν μεγάλη εμπειρία, υλικοτεχνική υποδομή, μπορούμε να παράγουμε και να φέρουμε αποτελέσματα. Αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση, και αξιόπιστα άτομα και φερέγγυα, οι συμφωνίες που κλείνουν έχουν πάντα γνώμονα τα συμφέροντά τους. Τόσα χρόνια μάς στίψανε και τώρα μας πετάνε σαν λεμονόκουπες”, δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Κώστας, εργαζόμενος 31 χρόνια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Παρά το καλοκαίρι σε μια σειρά από χώρους οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα. “Στον ΟΕΚ ακούγεται η πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που εκεί θα ενσωματωθούν κάποιο κομμάτι του ΟΕΚ, της Εργατικής Εστίας και ο ΟΑΕΔ, είμαστε στην αναμονή” μας λέει η Αθανασία Μπαρακίτη, εργαζόμενη στο ΟΕΚ. “Θα είμαστε εδώ και το καλοκαίρι, την άλλη βδομάδα μετά την τρόικα μπορεί να έχουμε εξελίξεις.

Οι πρώτοι Οργανισμοί που άγγιξαν πανελλαδικά ήταν ο ΟΕΚ και η ΕΕ, επειδή ήθελαν άμεσα μετρητά. Επειδή ο ΟΕΚ δεν είναι ζημιογόνος οργανισμός - και περιουσία 10 δισ ευρώ έχει και μετρητά είχε, που το 70% τώρα τα έχουν κλέψει. Να δούμε τι άλλο παραπάνω τους παίρνει να κάνουνε. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα συνέχεια. Είναι καλοκαίρι, ο κόσμος παρουσίασε μια κούραση μετά τις εκλογές, μετά από αυτήν την ελπίδα που του φούντωσε, αλλά σήμερα ο Σύλλογος, εμείς σαν συνδικαλιστές, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται είμαστε εδώ.”.

Με συνθήματα “το δρόμο τον δείχνουν οι Χαλυβουργοί εμπρός για απεργία γενική”, “Χαλυβουργία και Ναυπηγεία όλοι μαζί στην απεργία”, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έδειξαν ότι βαδίζουν στο δρόμο του κοινού αγώνα: “Κατεβήκαμε σήμερα με το πανώ μας σαν Σωματείο για να διαδηλώσουμε ενάντια στην επίσκεψη της τρόικας με το σύνθημα δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση. Είμαστε εργαζόμενοι, δουλεύουμε σκληρά και οι μισθοί μας μειώνονται συνεχώς, δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτήν την κρίση, δεν γίνεται να μας κόβουν το μέλλον μας” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Νίκος Παραφέστας πρόεδρος του Συλλόγου εργαζόμενων στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

“Έχουμε ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να σταματήσει τις τρίωρες στάσεις και τις απογευματινές συγκεντρώσεις και να κλείσει όλα τα υπουργεία για τρεις ημέρες με κατάληψη και περιφρούρηση και με συμπαράσταση των κομμάτων των αντιμνημονιακών” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Γιάννης Λυκάκης, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων στο τέως ΥΠΑΝ. “Τον Οκτώβρη κάναμε συνεχόμενες καταλήψεις και παρά τρίχα βρεθήκαμε και μέσα στις φυλακές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να ξεσηκώνεται”.

Στη συγκέντρωση και την πορεία με πανό συμμετείχαν η Πρωτοβουλία για την Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, το Σωματείο Εργαζομένων Σκαραμαγκά η Τρίαινα, η ΕΠΑΣΣ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάτω από τα πανό του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Πατησίων και της Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΠΑΝ, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΤΕΟ, η Πρωτοβουλία Γένοβα Ιντρακόμ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με τα μπλοκ Σύρων αγωνιστών.“Ούτε χούντα, ούτε Αμερικάνοι” ήταν το μήνυμα στο ένα από τα δύο πανό των αγωνιστών από τη Συρία που συμμετείχαν μαζικά στη διαδήλωση.

“Είμαστε εδώ σήμερα, γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να αρχίσει να ξυπνάει γι' αυτά που γίνονται γύρω, η Συρία δεν είναι μακριά, είναι μόλις δύο ώρες από την Ελλάδα. Αυτή η αδράνεια, αυτή η σιωπή, για τους Σύρους που μένουμε εδώ τόσα χρόνια, για τη σφαγή που γίνεται, για μια χούντα που είναι 42 χρόνια στη εξουσία και κανείς δεν λέει τίποτα. Ο αγώνας μας είναι κοινός, η αλληλεγγύη είναι όπλο των λαών, σήμερα στη Συρία, αύριο στην Ελλάδα” μας είπε ο Δημήτρης από τη Συρία.

Πριν ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί. Ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον Ομιλο Ιντρακόμ τόνισε: “Αυτή η κυβέρνηση θα έχει την τύχη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο κόσμος δίνει μάχες, παλεύει, δεν θα αφήσει ούτε τη δημόσια περιουσία, ούτε τις δουλειές του, ούτε τους μισθούς του να γίνουν θύμα των μνημονίων. Θα παλέψουμε ενωμένοι, σήμερα έχουμε μια κινητοποίηση ενάντια στο Σαμαρά, την τρόικα εσωτερικού, την τρόικα και τον Μπαρόζο. Στις 8 Σεπτέμβρη, στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, θα τους πάρει και θα τους σηκώσει, η νίκη θα είναι των εργαζόμενων. Οι εργάτες στην Ισπανία, στην Ευρωπη, ξεσηκώνονται και αυτοί, θα νικήσουμε”.

“Αυτή είναι η αρχή γι' αυτό που έρχεται. Έχουν βάλει να μας διαλύσουν τις ζωές, δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε, όχι μόνο στα νοσοκομεία, πουθενά” τόνισε στον χαιρετισμό του και ο Παναγιώτης Τσάλλας γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Πατησίων. «Η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, δεν θα τους περάσει να το ξέρουν. Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Ούτε στα νοσοκομεία, ούτε πουθενά, τα νοσοκομεία να μείνουν ανοιχτά”.

Ανάλογες διαμαρτυρίες και μαζικές εξορμήσεις ενόψει της ΔΕΘ έγιναν την ίδια μέρα στο Ρέθυμνο και τη Θεσσαλονίκη. 


“Σήμερα, παρόλο που είναι περίοδος θερινής ραστώνης, ο κόσμος κατέβηκε κάτω στην Αθήνα - και είναι αρκετός για μια τέτοια περίοδο. Αυτό που θέλουμε να δώσουμε οι συνδικαλιστές σαν μήνυμα είναι να καταλάβει ο λαός ότι πρέπει να βγει στο πεζοδρόμιο και να πολεμήσει το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο και τα μνημονιακά κόμματα. Είναι τρομαγμένοι και πρέπει να βγούμε εμείς μπροστά να τους κυνηγήσουμε, να φύγουμε από αυτή τη λαίλαπα. Επόμενο ραντεβού η Έκθεση Θεσσαλονίκης, που πρέπει να γίνει ο χαμός από λαϊκή αγανάκτηση”.


Μανώλης Χατζόπουλος,πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων πρώην ΥΠΑΝ“Είμαστε σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Η σημερινή κινητοποίηση έχει συμμετοχή. Διεκδικούμε άρση της εκ περιτροπής εργασίας που λεηλατεί όχι μόνο τις δικές μας ζωές, αλλά και το ίδιο το Ναυπηγείο, καθώς από παραγωγικός οργανισμός έχει γίνει ένα πτώμα. Εμείς θέλουμε να μπούνε σε λειτουργία όλες οι δυνατότητες, στα Ναυπηγεία υπάρχουν ακόμα ξεχασμένα βαγόνια που κανένας δεν τους δίνει σημασία. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι η καταστροφή του Ναυπηγείου, και των τρένων και των επισκευών, και του εμπορικού κομματιού και των υποβρυχίων γίνεται από τη στιγμή που το ναυπηγείο είναι στα χέρια των ιδιωτών. Απαιτούμε κρατική λειτουργία με έλεγχο των εργαζομένων. Καλούμε όλα τα εργοστάσια σε κοινό αγώνα όχι μόνο τα Ναυπηγεία, όλα τα εργοστάσια, ώστε να οργανωθεί μια εργατική αντεπίθεση στην επίθεση του κεφαλαίου. Μέσα στο ΔΣ έχουμε προτείνει την κατάληψη του Ναυπηγείου, να πάρουμε στα χέρια μας το Ναυπηγείο και όλες οι εργασίες να γίνονται από τους εργαζόμενους”.


Δανάη Χουτζούμη,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Σκαραμαγκά“Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών από 420 άτομα συμβασιούχους, διώξανε τους 350 και έμειναν οι υπόλοιποι που κερδίσανε τα ασφαλιστικά μέτρα. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος πήρε έγκριση για 100 άτομα από το ΕΣΠΑ – μιλάμε για καθαρή ανταλλαγή ανέργων! Ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων σε σχέση με πέρσι θα είναι μειωμένος κατά τα δύο τρίτα. Σαν ένας εργαζόμενος που δουλεύω έντεκα χρόνια στο Βρεφοκομείο, υπολογίζω ότι θα κλείσουν τουλάχιστον 20 παιδικοί σταθμοί, το λιγότερο. Από το Σεπτέμβρη που θα ανοίξει η χρονιά θα έχουμε πρόβλημα, θα ξεκινήσουμε με αγώνες. Πρέπει να ενημερωθεί και ο κόσμος που πάει το παιδί του ότι δεν θα έχει παιδικό σταθμό για να επωφεληθούν οι τοκογλύφοι, οι τραπεζίτες και οι καπιταλιστές. Πρώτο βήμα, ανεβαίνουμε γερά με τσαμπουκά, Θεσσαλονίκη, εγώ ήδη έκλεισα θέση για μένα μαζί με μερικούς ακόμα, πάμε γερά όλοι απάνω”.


Δημήτρης, εργαζόμενος στο Δήμο Αθήνας