Νοσοκομεία: STOP στις περικοπές και τα κλεισίματα

Νέο «χατζάρι» στις δαπάνες για την Υγεία ετοιμάζουν κυβέρνηση και Τρόικα. Όλη την προηγούμενη βδομάδα έδιναν και έπαιρναν τα ρεπορτάζ για τα σχέδια του Υπουργού Υγείας, Λυκουρέτζου και τις απαιτήσεις των τροϊκανών με τους οποίους είχε συνάντηση την Παρασκευή 27/7.

Την ώρα που δεκάδες Νοσοκομεία κυριολεκτικά υπολειτουργούν λόγω των τραγικών ελλείψεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει κατά 300 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία για τα δύο επόμενα χρόνια. Επίσης, στα σχέδια τους είναι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, ενώ θα μπει λουκέτο σε 661 τμήματα και κλινικές.

Είναι φανερό ότι στο τέλος αυτού του δρόμου δεν θα υπάρχουν μόνο συγχωνεύσεις, αλλά κλεισίματα ολόκληρων νοσοκομείων. Η άλλη παράλογη πρόταση που ήδη έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών από ασθενείς και γιατρούς είναι η πρόταση που «έγινε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και προβλέπει ότι κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους. Και συμπληρώνει: «Αν ο λογαριασμός το ξεπεράσει, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 10 ευρώ για κάθε επιπλέον επίσκεψη σε γιατρό και το 15% των ημερήσιων νοσηλίων, αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας».

Ο Λυκουρέτζος αναγκάστηκε να κάνει δήλωση ότι «το μέτρο δεν συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο», αν και τις προηγούμενες μέρες δικοί του κύκλοι αναπαρήγαγαν αυτή την πρόταση.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία, συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών στην Κομοτηνή, στις Σέρρες, στην Καβάλα, ενώ κινητοποίηση έγινε την Τετάρτη 25/7 στο Ναύπλιο με τη συμμετοχή κατοίκων και εργαζόμενων στο Νοσοκομείο.

Την Δευτέρα 3 Ιούλη έγινε κοινή σύσκεψη ενάντια στο κλείσιμο του Αγία Όλγα στην Νέα Ιωνία μετά από κάλεσμα του Δημάρχου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αγωνιστές από το Σωματείο του Νοσοκομείου, εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων και άλλων φορέων. Ο Βασίλης Κυριάκης, μέλος στο ΔΣ του Σωματείου στο Αγία Όλγα από την Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι τόνισε ότι η μάχη αφορά όλα τα νοσοκομεία και ότι χρειάζεται συντονισμός ενάντια στα κλεισίματα. Πρότεινε να οργανωθεί μέρα δράσης για τα νοσοκομεία στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτέμβρη με συλλαλητήριο και συναυλία.