Οι μάχες στο Δήμο Αθήνας

Δικαίωση για 260 συμβασιούχους

Κακή μέρα ήταν για το Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη η περασμένη Πέμπτη 26 Ιούλη. Νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος ενημερώθηκε πως η προσφυγή του εναντίον της προσωρινής δικαστικής διαταγής σύμφωνα με την οποία 164 συμβασιούχοι της ΔΑΕΜ (Επιχείρηση Μηχανογράφησης) και 78 συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου επιστρέφουν στη δουλειά τους μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, απορρίφτηκε.

“Οριστική δικαίωση των 260 συμβασιούχων ΔΑΕΜ και διοικητικών αφού απορρίφτηκε η ακυρωτική προσφυγή Καμίνη!”, αναφέρει η πανηγυρική ανακοίνωση των συμβασιούχων στις 26/7, “Οριστικά πλέον οι 260 συμβασιούχοι επιστρέφουν στον δήμο και σήμερα μετρούν ήδη την δεύτερη ημέρα επιστροφής στην εργασία τους!... Μέσα σε τρεις ημέρες πετύχαμε δύο πολύ σημαντικές νίκες που θα καθορίσουν το εργασιακό μας μέλλον και ο αγώνας μας θα συνεχιστεί αμείωτος!”.

Λίγες ώρες αργότερα, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι όταν θα ξεκινούσε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Καμίνης αναγκάστηκε να αναβάλει τη συζήτηση περί πλεονάζοντος προσωπικού στον ΟΠΑΝΔΑ - τον οργανισμό που έχει προκύψει μέσα από τη συγχώνευση του Πολιτισμικού Οργανισμού (ΠΟΔΑ), του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) και των Μουσικών Συνόλων του Δήμου (ΔΑΜΣ). Η επίθεση έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους στον οργανισμό οι οποίοι, παρά την αναβολή, συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Αθήνας και ετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση όποτε κι αν ξανατεθεί το θέμα προς συζήτηση.

“Για μια ακόμα φορά ο κύριος Καμίνης συνεχίζει να εξαπατά τους εργαζόμενους”, μας είπε ο Διονύσης Χριστόπουλος, πρόεδρος των μουσικών της Φιλαρμονικής του δήμου Αθήνας, “Το σχέδιό του είναι καθαρά η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, το έχει αποδείξει ότι είναι πιστό σκυλί αυτών των πολιτικών και των απολύσεων που αυτές επιτάσσουν. Όταν μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουν 15.000 απολύσεις γιατί να μην είναι μέσα και αυτές που έχει στο πρόγραμμα ο κύριος Καμίνης;”.


Απεργία σε Παιδικούς Σταθμούς και στο Βρεφοκομείο

Τα 2/3 των συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου μένουν χωρίς δουλειά μετά από δικαστική απόφαση που έγινε γνωστή στις 26/7. Το Σωματείο Εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθήνας και το Ενωτικό Σωματείο Εργαζόμενων του Δημοτικού Βρεφοκομείου κατήγγειλαν την απόφαση και κάλεσαν απεργία την Τρίτη 31 Ιουλίου με συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του Βρεφοκομείου στα Σεπόλια.

Από τις 7 το πρωί εργαζόμενες και εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, αλλά και στις άλλες υπηρεσίες του Βρεφοκομείου συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αντεργατική απόφαση των Δικαστηρίων και για να απαιτήσουν την άμεση επαναπρόσληψη τους.

Στις συζητήσεις των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κυριαρχούσε ο θυμός για την στάση της Διοίκησης του Βρεφοκομείου που από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε άποψη και δεν στηρίζει ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπήρχε ανησυχία για τα ίδια τα παιδιά καθώς είναι αντιπαιδαγωγικό να αλλάζουν κάθε χρόνο δασκάλα, ενώ εξηγούσαν ότι η επιλογή να τους αντικαταστήσουν άλλοι συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ είναι παράλογη. Γιατί πρέπει να υπάρχει ανακύκλωση συμβασιούχων και όχι μόνιμες θέσεις εργασίας ήταν το εύλογο ερώτημα όλων.

Επίσης, οι εργαζόμενοι παρατηρούσαν ότι η απόφαση πάρθηκε πάνω στις τελευταίες μέρες λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών για να μην υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Το Ενωτικό Σωματείο Εργαζόμενων στο Βρεφοκομείο καλεί όλους τους εργαζόμενους των οποίων οι αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν σε συνάντηση με το Νομικό Σύμβουλο του Σωματείου (Σόλωνος 51) την Τετάρτη 1/8 στη 1.30 το μεσημέρι.

H Ζωγραφιά Γκενόγλου, μέλος της Επιτροπής Συμβασιούχων που έχει εκλεγεί μετά από Γενική Συνέλευση μας μίλησε για την κατάσταση που δημιουργεί η Δικαστική Απόφαση. «270 άτομα με οικογένειες μένουν χωρίς δουλειά εν μέσω αυτής της κρίσης. Αν βάλουμε έστω δύο άτομα στην κάθε μία, καταλαβαίνετε τι πρόβλημα δημιουργείται. Έρχονται να προστεθούν στο ένα εκατομμύριο και παραπάνω άνεργους. Παλεύουμε να ξαναγυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους μαζί με τα παιδιά. Στις 3 Σεπτέμβρη που ανοίγουν ξανά οι Παιδικοί Σταθμοί με αυτή την κατάσταση θα βρεθούν δύο χιλιάδες παιδιά εκτός. Παιδιά από εργατικές οικογένειες που δεν θα έχουν πού να μείνουν. Θυμίζουμε ότι οι Παιδικοί δεν παρέχουν μόνο φύλαξη, αλλά και σίτιση. Κάτι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν όλες οι οικογένειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του».