Ο κόσμος “τραβάει”, οι ηγεσίες τι κάνουν;

Επεισοδιακή ήταν η σύσκεψη που κάλεσε η ΓΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του Ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη 3/10, η πρώτη μετά την μεγάλη πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη. Από τη σύσκεψη αναδείχθηκε για πρώτη φορά μέσα στις γραμμές της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, ένα κομμάτι συνδικαλιστών προερχόμενο από την ΠΑΣΚΕ, που διεκδικεί από τη ΓΣΕΕ κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πριν από την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση Σαμαρά.

Μπορεί η πλειοψηφία όσων προέδρων πήραν το λόγο να στήριξε την πρόταση Παναγόπουλου για συλλαλητήριο την Δευτέρα 8/10 στο Σύνταγμα, την ημέρα που συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ και 24ωρη απεργία όταν κατατεθούν τα μέτρα, όμως το πολεμικό κλίμα μέσα στη σύσκεψη μαρτυρά ότι η βάση των εργαζόμενων μέσα στους χώρους έχει αναγκάσει πια τις ηγεσίες να τοποθετούνται ανοιχτά πάνω στην προοπτική της απεργίας διαρκείας.

Την πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος πρότεινε συγκεκριμένα «Με ευθύνη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την Δευτέρα 8 Οκτώβρη και πριν καν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα μέτρα, κατάληψη όλων των βασικών Υπουργείων, όλων των οργανισμών, όλων των τραπεζών, όλων των εφοριών, του αεροδρομίου και των λιμανιών. Στόχος: Να νεκρώσουν τα πάντα. Να δείξουμε ποιος είναι ο δυνατός. Η Τρόικα να μην μπορεί να μπει σε κανένα Υπουργείο. Να μην προλαβαίνουν να μετρούν καταλήψεις και να στείλουμε το μήνυμα ότι κάτι σοβαρό ξεκάνει. Συντονισμός του αγώνα σε επίπεδο απεργιών συλλαλητηρίων. Μετά από μερικές ημέρες και αφού περάσει το μήνυμα ότι εδώ κάτι σοβαρό γίνεται, συντονισμένα έναρξη επαναλαμβανόμενων 48 ωρών απεργιών με καθημερινή συγκέντρωση στο σύνταγμα.

Οποίος πει ότι ο κόσμος δεν αντέχει ή δεν τραβά θα του απαντήσω ότι εκείνο που δεν αντέχει είναι να παίζουν με το μεροκάματο του. Όσο ζορισμένος και αν είναι ο κόσμος (και είναι) , εάν σε δει ότι δίνεις σοβαρή μάχη θα δώσει το παρών, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν περάσουν τα μέτρα θα τους κλέψουν εκατοντάδες μεροκάματα. Εάν δεν προηγηθούν αυτά οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα είναι αποτυχημένη. Κάντε συλλαλητήρια. Δεν θα έρθουν παρά ελάχιστοι. Για να έρθουν τα εκατομμύρια του κόσμου της εργασίας πρέπει να δουν εμάς πρώτους να βγαίνουμε στο ξέφωτο. Τότε είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα ακολουθήσει. Θα ακολουθήσει γιατί ο κόσμος ούτε βολεμένος είναι, ούτε ασυνείδητος. Εκείνο που χρειάζεται λοιπόν είναι αυτό που λείπει, τόλμη και πάλι τόλμη. Μόνο έτσι θα βγουν τα εκατομμύρια του κόσμου της εργασίας στο δρόμο , και έτσι θα νικήσουμε».

«Να φύγει»

Την απαίτησή τους για κλιμάκωση με πολιτική απεργία διαρκείας εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους και άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ. «Μία είναι η απόφαση που πρέπει να πάρουμε από εδώ σήμερα», είπε ο Ανδρέας Κολλάς, μέλος της Εκτελεστικής της ΓΣΕΕ προερχόμενος από το χώρο του ΟΑΣΑ. «Να ανατραπεί η κυβέρνηση. Και να καλέσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καλέσουν την κυβέρνηση να φύγει. Να το αποφασίσουμε αυτό στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να διαχειριστούμε την υπογραφή μίας συλλογικής σύμβασης, έχουμε να διαχειριστούμε την ίδια μας τη ζωή», είπε ο Νίκος Ορφανός, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΧΒ. «Είναι καιρός να ξεχάσει η ΓΣΕΕ τον συντεχνιακό της ρόλο και να προχωρήσει σε πολιτική απεργία και να πούμε στην κυβέρνηση ή παίρνετε πίσω τα μέτρα ή δεν ξαναλέμε στους εργαζόμενους να γυρίσουν πίσω στα εργοστάσια».

«Αν περάσουν αυτά τα μέτρα τα συνδικάτα θα έχουν απλά διακοσμητικό ρόλο», είπε ο Βασίλης Σταθούσης, πρόεδρος εργαζομένων ΗΣΑΠ. «Εμείς τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ κάναμε μία προειδοποιητική 24ωρη στις 20/9 με αίτημα να μην γίνει αύξηση του εισιτηρίου κατά 25% όπως προβλέπεται στο Β’ Μνημόνιο και πρέπει και η ΓΣΕΕ και όλα τα συνδικάτα να μπουν μπροστά. Έχουμε αποφασίσει όταν κατατεθούν τα μέτρα να βγούμε σε συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις».

«Εμείς κάναμε μία πανολομέλεια και η γενική ομόφωνη απόφασή μας ήταν ότι μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες υπάρχει αναντιστοιχία της δράσης της ΓΣΕΕ με αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία για να αντικρούσει τη λαίλαπα των μέτρων. Πρέπει να σκεφτούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παγκόσμια κέρδισε μόνο όταν πολιτικοποίησε τον αγώνα του» είπε ο Αντώνης Κατραμαδάκης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών στην τοποθέτησή του.

Το μοναδικό επιχείρημα που είχαν οι συνδικαλιστές που τάσσονται με την «γραμμή Παναγόπουλου» ήταν ότι ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα “δεν τραβάει”. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕΜ Στεφανόπουλου ο οποίος είπε: “Στις 20/9 είχαμε μία 24ωρη απεργία την οποία την στήριξαν μόνο τέσσερις χώροι. Αύριο έχουν συγκέντρωση στο υπουργειο Άμυνας οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά. Δεν θα έχει επιτυχία γιατί έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το εισητήριο”.

Η εισβολή των εργαζόμενων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά την επόμενη μέρα στο Πεντάγωνο έδωσε την καλύτερη απάντηση. Ότι αυτή που δεν τραβάει άλλο είναι η γραμμή της ηττοπάθειας και της αναμονής που καλλιεργεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ.