Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Πέμπτη 4/10 στον Άγιο Κήρυκο, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτικά σωματεία του νησιού (τα οποία είχαν κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας) μαζί με τους συλλόγους γονέων σχολείων της Ικαρίας.
Συγκεντρωθήκαμε περίπου 300 άτομα, εκπαιδευτικοί, γονείς και κυρίως μαθητές (οι διοργανωτές είχαν μισθώσει πούλμαν από τις Ράχες και τον Εύδηλο), μαζί με κόσμο από τον Άγιο Κήρυκο που συμπαραστάθηκε (παρόλο που το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξυμένο εκεί).
Μίλησαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του συλλόγου Π.Ε., των γονέων και χαιρέτισαν εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου (το οποίο στήριξε επίσης την κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας) και της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ακολούθησε δυναμική πορεία στο Δήμο Ικαρίας όπου ο Δήμαρχος μας μετέφερε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου την ερχόμενη Πέμπτη & Παρασκευή αν το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Η πορεία κατέληξε στην Περιφερειακή ενότητα Ικαρίας (πρώην Επαρχείο) όπου ο Περιφερειακός σύμβουλος (και αρμοδιότερος για την επίλυση του θέματος των μεταφορών) αντί να δεχθεί τις ευθύνες που αναλογούν στην Περιφέρεια, αντί να καταδικάσει αυτή την πολιτική που έχει κόψει ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών να βρίσκονται στο σχολείο προσπάθησε να μιλήσει για ευθύνες των μεταφορέων, των γονιών και των ίδιων των παιδιών!
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις ενώ σε πολλούς μεταφορείς χρωστούνται χρήματα από προηγούμενα έτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μιας εταιρίας που διαθέτει έξι πούλμαν και ενώ υπάρχει χρέος 280.000 ευρώ το υπουργείο δηλώνει ότι μπορεί να αποπληρώσει άμεσα μόνο 5.000!
Από ότι φαίνεται το πρόβλημα (παρόλο ότι έχουν περάσει 2μιση χρόνια) δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα. Τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα μεταφέρονται με μηχανάκια, ωτοστόπ, καρότσες, ενώ το ΕΠΑΛ υπολειτουργεί. Για όποιον γνωρίζει την Ικαρία, το οδικό δίκτυο και την γεωγραφία της θεωρείται αδιανόητο να μην υπάρχουν λεωφορεία ή ταξί για τους μαθητές.
Την σκυτάλη των κινητοποιήσεων έχουν πάρει τώρα οι μαθητές αφού 2 λύκεια του νησιού (ΓΕΛ Ευδήλου και ΕΠΑΛ) έχουν προχωρήσει σε κατάληψη. Είναι χρέος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας και να γίνει όσο το δυνατόν πιο μαζικός και πολύπλευρος.
Βασίλης Λουκάς

