Ιταλία: “Σώστε τα σχολεία, όχι τις τράπεζες”

Οι μαθητές και οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στη λιτότητα σε όλη την Ιταλία την Παρασκευη 5 Οκτώβρη. Χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη, το Τορίνο, το Παλέρμο και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις επιτέθηκε κατά της νεολαίας, χτυπώντας ακόμη και μικρούς μαθητές.


Οι τράπεζες είχαν την τιμητική τους στις διαδηλώσεις με τους μαθητές να πετάνε αβγά στις βιτρίνες και να φωνάζουν “Σώστε τα σχολεία μας, όχι τις τράπεζες”, ενώ στα πανό τους έγραφαν: “Οι μαθητές ενάντια στις θυσίες”. Η εκπαίδευση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πόδι, καθώς τα συνδικάτα έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 12 Οκτώβρη σε δημόσια σχολεία, Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Ακολουθούν οι χαλυβουργοί που συγκεντρώνονται στη Ρώμη για διαδήλωση στις 15 Οκτώβρη, ενώ στις 27 Οκτώβρη οι επιτροπές ενάντια στο χρέος προχωράνε κι αυτοί σε διαδήλωση στη Ρώμη σε μία “Μέρα για Όχι στον Μόντι”.

Ένα Σάββατο νωρίτερα, στις 20 Οκτώβρη, τα συνδικάτα καλούν κι αυτά καινούργια διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα. Η συγκέντρωση προγραμματίζεται να κρατήσει από τις 10.30 το πρωί ως τις 5.30 το απόγευμα. Η επικεφαλής της CGIL, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, αναγκάζεται για πρώτη φορά να πει ότι η σαββατιάτικη κινητοποιήση θα είναι η αρχή: “Είναι η αρχή μιας διαδρομής. Θέλουμε να αλλάξουμε ρυθμό για να πιέσουμε αυτή την τυχάρπαστη κυβέρνηση. Η CGIL ξέρει πολύ καλά ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βγει από τη θέση άμυνας(...) Αν είμαστε ενωμένοι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα”. Εντωμεταξύ, τα μέσα μεταφοράς ετοιμάζονται για μια 24ωρη απεργία που θα παραλύσει τη χώρα στις 16 Νοέμβρη.

Ο Μόντι κάνει τις τελευταίες μέρες αντιφατικές δηλώσεις για το αν σκοπεύει να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Αφενός δηλώνει ότι θα φύγει, από την άλλη λέει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός και μετά από εκλογές αν του το ζητήσουν τα κόμματα (και η... πατρίδα).