Απόλυτα πετυχημένη ήταν η πανελλαδική απεργία του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη. Η απεργία είχε καθολική συμμετοχή, ενώ το συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το κεντρικό κτίριο του ΤΤ ήταν τόσο μαζικό που θύμιζε συντονισμένη κινητοποίηση πολλών εργατικών χώρων.
Στη μία το μεσημέρι, ώρα που είχε καλεστει η συγκέντρωση, η Πεσμαζόγλου και η Σοφοκλέους είχαν κυριολεκτικά πλημμυρίσει από εργαζόμενες και εργαζόμενους του ΤΤ από όλη τη χώρα, από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα και την Κρήτη.
Νέες κοπέλες, εργαζόμενες μητέρες με παιδιά στα καροτσάκια, παλιοί εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, μικρομέτοχοι του ΤΤ ήταν εκεί με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. «Σήμερα έχουμε κανονίσει το συλλαλητήριο και την απεργία για να αντιμετωπίσουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για μας τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Θέλουμε στο πλευρό μας και τις άλλες ευπαθείς ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μας. Θεωρούμε ότι αν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι συντονιστούμε και γίνουμε ένα, θα μπορέσουμε να παλέψουμε την κατάσταση που επικρατεί» μας είπε ο Δημήτρης Κιάμος, εργαζόμενος στο Ταμιευτήριο.
Συμπαράσταση
Την κινητοποίηση στήριξε όλη η αριστερά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης. Επίσης, χαιρέτισε ο πρόεδρος του σωματείου στα ΕΛΤΑ, Γιώργος Βασιλόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΟΤΟΕ.
Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή μας μίλησε η Τζίνα Καπατσόλου, εργαζόμενη στο κατάστημα του ΤΤ στα Πετράλωνα. «Ο στόχος της σημερινής κινητοποίησης είναι να συντονίσει τους εργαζόμενους με τους μικρομετόχους, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα που μάλλον ευοδώνεται. Μαζί με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων θα δημιουργηθεί έτσι μια σοβαρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για να τους φρενάρουμε. Τα αιτήματα όλων των κινητοποιήσεων μας είναι να παραμείνει το Ταμιευτήριο αυτόνομο, να ακολουθήσει την αυτόνομη πορεία του έτσι ώστε να αποτελέσει ένα κρατικό πυλώνα της λαϊκής αποταμίευσης, να παίξει το ρόλο που έπαιζε ιστορικά. Θέλουμε να σταματήσει η συντεχνιακή αντιμετώπιση των πραγμάτων και να γίνει κάτι παλλαϊκό. Eμείς θα συμμετέχουμε στην απεργία στις 19 Δεκέμβρη, το έχουμε ήδη αποφασίσει».
Η πορεία ήταν εντυπωσιακή, με πολλά πανό, τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί σημαίες του ΤΤ και ευφάνταστα πολιτικά συνθήματα. «Το ΤΤ ανήκει στο λαό και όχι στο σινάφι το τραπεζικό», «Αγώνας ρήξη ανατροπή, το Ταμιευτήριο δεν θα πουληθεί», «Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό, Στουρνάρας και Προβόπουλος στον Κορυδαλλό».
Στα πηγαδάκια κατά τη διάρκεια της πορείας και έξω από το Υπουργείο Οικονομικών η βασική συζήτηση ήταν για το ποια θα είναι η συνέχεια μετά από αυτή την μεγάλη κινητοποίηση. Αποφάσεις για τις επόμενες κινητοποιήσεις θα παρθούν άμεσα με συνεδρίαση του ΔΣ και συνέλευσεις.


