Μια πρώτη νίκη για τους Ρομά στο Χαλάνδρι

Μία πρώτη νίκη για τους Ρομά και το κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε ήταν η αναβολή της κατεδάφισης του καταυλισμού στην περιοχή του Νομισματοκοπείου που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη 14 Μάη, μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Την προσωρινή αναβολή της κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασής τους είχε ζητήσει τις προηγούμενες μέρες ο Συνήγορος του Πολίτη.

“Η πραγματικότητα είναι ότι θέλουν να τους πετάξουν έξω από τον οικισμό τους για να παραχωρήσουν το οικόπεδο, που πλέον είναι «φιλέτο» γιατί είναι πολύ κοντά στο μετρό «Νομισματοκοπείο», στον ιδιώτη για «αξιοποίηση», δηλαδή για γιγάντια Mall, πάρκινγκ και λοιπά εξαμβλώματα, χωρίς να τους νοιάζει ούτε στο ελάχιστο το τι θα απογίνουν στη συνέχεια. Το πολύ-πολύ να καταλήξουν και αυτοί, μετά τους μετανάστες, τους ναρκομανείς, τους άστεγους, σε κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, μιας που αποτελούν «πρόβλημα» και «απειλή» για την «κοινωνική συνοχή»” αναφέρει η ανακοίνωση της Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.  Αγ. Παρασκευής – Χολαργού – Παπάγου, που απαιτεί “απόσυρση κάθε σχεδίου κατεδάφισης του οικισμού των Ρομά και παραχώρησης της έκτασης στον ιδιώτη και ουσιαστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Ρομά με ανθρώπινες κατοικίες (και όχι παράγκες και τσαντίρια) και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής (ρεύμα, ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο κλπ)”.

“Μία μέρα πριν την εξαγγελία για «ξήλωμα» του καταυλισμού των Ρομά πίσω από το Νομισματοκοπείο αυτό δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολο για την κυβέρνηση”, μας είπε ο Νίκος Γεωργίου από το Χαλάνδρι. “Οι ίδιοι οι Ρομά δηλώνουν ότι θα υπερασπίσουν τα σπίτια τους από τις μπουλντόζες.

Συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης σε αλλεπάλληλες επισκέψεις και συζητήσεις με τους ίδιους τους Ρομά προσπαθούν να τους βοηθήσουν στην οργάνωσή του αγώνα τους, βάζοντας το ζήτημα ότι πρώτα και κύρια θα πρέπει ν’ απευθυνθούν στους εργαζόμενους της περιοχής (Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή κλπ.)

Έτσι οργανώθηκαν κοινές εξορμήσεις. Η παρουσία των Ρομά στις συνελεύσεις των τοπικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αγ. Παρασκευή και Χαλάνδρι) έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και δηλώθηκε η συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Επίσης, έγιναν κοινές εξορμήσεις και μοίρασμα προκηρύξεων στη συναυλία των σχολείων στο κέντρο του Χαλανδρίου, έξω από τον Σκλαβενίτη το Σάββατο 11/5 και στην πλατεία του Χαλανδρίου με ντουντούκα όπου διαβάζονταν η προκήρυξη του Συλλόγου και φωνάζονταν συνθήματα καλέσματα για τις 14/5”.