Βήμα - βήμα για να βγει η απόφαση της ΟΛΜΕ

Η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας στις εξετάσεις με 24ωρη την Παρασκευή 17 Μάη και πενθήμερη από την Δευτέρα 20 Μάη με νέες Γενικές Συνελεύσεις για τη συνέχεια του αγώνα είναι αποκρυστάλλωση των διαθέσεων της πλειοψηφίας της βάσης των καθηγητών σε όλη τη χώρα.

Αυτή η πρόταση όμως δεν θα γινόταν ποτέ προς τις Γενικές Συνελεύσεις (που ήταν σε εξέλιξη την Τρίτη 14 Μάη) αν οι δυνάμεις της αριστεράς, με θλιβερή εξαίρεση το ΠΑΜΕ, δεν έδιναν μάχη απέναντι στην ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ που με κάθε τρόπο κωλυσιεργούσαν την κατάληξη της πρότασης.

Οι σύντροφοι των Παρεμβάσεων τόσο από τη θέση του εκπροσώπου στο ΔΣ της ΟΛΜΕ όσο και με την παρουσία πολλών αγωνιστών από τις ΕΛΜΕ σε κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου έδωσαν μάχη από την πρώτη στιγμή να περάσει η πρόταση για την απεργία διαρκείας. Την ίδια στάση κράτησαν και οι καθηγητές που συσπειρώνονται στις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ).

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ την Μεγάλη Τρίτη (30 Απρίλη) που κράτησε 7 ώρες παρά την κοινή πρόταση Παρεμβάσεων και ΣΥΝΕΚ για απεργία, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ προέβαλαν διάφορα εμπόδια για να μην βγει απόφαση. Η ΔΑΚΕ έβαζε προαπαιτούμενο να παρθεί η απόφαση με κάλπες υπονομεύοντας έτσι τον θεσμό των Γενικών Συνελεύσεων, προσπαθώντας να βάλει από το παράθυρο τα αντιδραστικά σχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα συνδικάτα. Η ΠΑΣΚΕ προσχηματικά μιλούσε για «μεγάλη πλειοψηφία» για να συναινέσει στην απεργία.

Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε ανοιχτά την πρόταση για απεργία διαρκείας στις εξετάσεις ως «τυχοδιωκτική» και «επικίνδυνη». Η δική του πρόταση ήταν για 48ωρη απεργία στις 14 και 15 Μάη και νέα Γενική Συνέλευση Προέδρων στις 18 Μάη για επανεκτίμηση της κατάστασης, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση για τη συνέχεια.

Η συνεδρίαση διακόπηκε με ευθύνη της ΔΑΚΕ και συνεχίστηκε την Πέμπτη 9 Mάη, μια μέρα μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Αρβανιτόπουλο που δεν δέχτηκε να πάρει τίποτα πίσω. Μέσα στην συνεδρίαση το ΠΑΜΕ αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την πρόταση του. Πλέον, πρότεινε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη, βάζοντας επιτέλους στο πλαίσιο του απεργία την πρώτη μέρα των εξετάσεων.

Όσο περνούσε η ώρα, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ πιέζονταν ακόμα περισσότερο. Σίγουρα βοήθησε η κίνηση των Παρεμβάσεων και των ΣΥΝΕΚ να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΜΕ σε ενδεικτική ψηφοφορία. Τελικά, η ΔΑΚΕ υποχώρησε στο ζήτημα των καλπών, ακολούθησε και η ΠΑΣΚΕ και έτσι εξασφαλίστηκε μια ευρεία πλειοψηφία για την απεργία διαρκείας, την πρόταση που είχαν οι Παρεμβάσεις από την αρχή.

H απόφαση πάρθηκε επίσημα την επόμενη μέρα, Παρασκευή 10/5. Το ΠΑΜΕ καταψήφισε την πρόταση, εμμένοντας στην πρόταση για 48ωρη απεργία. Αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης ήταν το αίτημα της ΟΛΜΕ για πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 17/5, τη μέρα έναρξης των εξετάσεων και της απεργίας.

Τη Δευτέρα 13/5, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δεν έκανε δεκτό το αίτημα. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν μαζί με το ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία την Τρίτη 14 Μάη (σε μέρα που οι καθηγητές δεν μπορούσαν να συμμετέχουν αφού διεξάγονταν οι κρίσιμες Γενικές τους Συνελεύσεις) και έβγαλαν στάση εργασίας (την οποία υιοθέτησε και η ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη 16/5.

Η μάχη για πανεργατικές απεργίες συμπαράστασης είναι μπροστά μας.