Μαρξισμός στο Τορόντο

Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα στο Τορόντο, καλεσμένη στο τριήμερο Μαρξισμός 2013 «Η επανάσταση στην εποχή μας» που διοργάνωσαν οι Διεθνείς Σοσιαλιστές, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στον Καναδά.

Πέρυσι οι φοιτητές του Κεμπέκ ξεσηκώθηκαν με πολιτικά και οικονομικά αιτήματα και όχι μόνο νίκησαν, αλλά ουσιαστικά έριξαν την κυβέρνηση των φιλελεύθερων, ανέβασαν την αριστερά και σήμερα παλεύουν από πολύ καλύτερες θέσεις. Η Μονίκ Μουαζάν και ο Μπενουά Ρενό από το Κεμπέκ Σολιντέρ, καθώς και εκπρόσωπος από τη φοιτητική ένωση του Κεμπέκ (CLASSE) συμμετείχαν και έδωσαν το στίγμα των αγώνων και της αλληλεγγύης Γαλλόφωνων και Αγγλόφωνων εργατών.

Η εργατική τάξη του Καναδά βρίσκεται αντιμέτωπη με τα μέτρα της συντηρητικής κυβέρνησης Χάρπερ κι αυτό σημαίνει λιτότητα και απολύσεις. Οι μεταλλεργάτες του Τορόντο πάλεψαν ενάντια στα χτυπήματα και μάλιστα συμπαραστάθηκαν ενεργά όταν πέρυσι οι Γαλλόφωνοι εργάτες της βιομηχανίας Άλμα στο Ριο Τίντο του Κεμπέκ αντιμετώπισαν το λοκάουτ. Οι εργάτες του Ρίο Τίντο νίκησαν, ο αγώνας στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Οντάριο συνεχίζεται. Στην εναρκτήρια εκδήλωση του τριημέρου, μίλησε η Άντρια Μπάμπινγκτον, μετανάστρια συνδικαλίστρια από το σωματείο ξενοδοχοϋπάλληλων αναφέρθηκε στους αγώνες για υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, και η Κάρολιν Ίγκαν, ηγετικό στέλεχος των Διεθνών Σοσιαλιστών και του συνδικάτου μετάλλου Τορόντο.

Οι κοινότητες των αυτόχθονων φυλών του Καναδά αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας από το καναδικό κράτος και ζουν στη φτώχεια και την απομόνωση, στα γκέτο των πόλεων ή σε εγκαταλελημμένους οικισμούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσηκωθεί και δίνουν σκληρές πολιτικές μάχες ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους, συσπειρώνονται στην οργάνωση «Idle no more» (Όχι πια αδρανείς). Ο Ρον Πλέιν και η Κριστάλ Σινκλέρ που συμμετέχουν στο κίνημα μίλησαν στο τριημερο.

Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη απασχολεί όλο τον κόσμο που παλεύει. Η συμμετοχή στις 3 συζητήσεις που παρευρέθηκα ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον έκδηλο. Το Σάββατο το βράδυ στην εκδήλωση «Γυναίκες, αντίσταση και επανάσταση» αναφέρθηκα στην κατάσταση στην Ελλάδα και στους αγώνες που έδωσαν και δίνουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης για να μην περάσουν τα μνημόνια και για να μην μας πάρουν πίσω κατακτήσεις για τις οποίες παλέψαμε για πάνω από 40 χρόνια. Το εντυπωσιακό ήταν ότι η τοποθέτηση «έδενε» με τα μηνύματα που έφερναν οι άλλες τρεις ομιλήτριες, η Κριστάλ Σινκλέρ από το κίνημα των αυτόχθονων, η Μονίκ Μουαζάν από το Κεμπέκ Σολιτέρ και η Σαντάλ Σουνταράμ από τους Διεθνείς Σοσιαλιστές του Καναδά ενώ το πανό πίσω από τις ομιλήτριες έγραφε: «Learn Greek - Μάθετε Ελληνικά, Αντισταθείτε στη λιτότητα, σταματήστε τους G20»

Την Κυριακή, στη συζήτηση για το πώς παλεύουμε τους φασίστες και τη Χρυσή Αυγή οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή, κι ας μην μπαίνει ζήτημα φασιστών στον Καναδά σήμερα. Η ανησυχία για τη διεθνή διάσταση του φασισμού και η αλληλεγγύη στο κίνημα στην Ελλάδα ήταν εμφανείς.

Οι σύντροφοι ήταν ικανοποιημένοι και για την πολιτική συζήτηση και για τα 13 νέα μέλη που οργανώθηκαν στους Διεθνείς Σοσιαλιστές. Είναι μια καλή μαγιά για την επαναστατική οργάνωση που χρειάζεται για να νικήσουν οι εργάτες στην καρδιά του ιμπεριαλισμού.