Συνέντευξη με τον Οζάν Τεκίν: Η Ταξίμ εμπνέει την πλειοψηφία, ο Ερντογάν σε πανικό

Ο Οζάν Τεκίν, είναι ηγετικό μέλος του DSIP - Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Τουρκία). Παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη στην αιγυπτιακή εφημερίδα αλ-Αχράμ. Το πρωί της Τρίτης 11/6 ενώ είχε ήδη γραφτεί αυτό το κείμενο, η αστυνομία του Ερντογάν έκανε επίθεση για ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ.


- Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις σχετικά με την οικοδόμηση του εμπορικού κέντρου. Ο Ερντογάν λέει πως είναι ανοιχτός στα “δημοκρατικά αιτήματα”. Έχει ξεκινήσει ο οποιοσδήποτε διάλογος μέχρι τώρα; Ποια είναι τα νεώτερα σε σχέση με τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης και μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών σε σχέση με αυτό το ζήτημα;

Ενώ ο Ερντογάν βρισκόταν στο ήδη προγραμματισμένο επίσημο ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρέντς συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία της οργάνωσης Αλληλεγγύη της Ταξίμ - μια οργάνωση-ομπρέλα των διαδηλωτών- για να συζητήσει τα αιτήματά τους. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι του (κυβερνητικού κόμματος) AKP ως τώρα έλεγαν πως οι διαδηλώσεις την πρώτη μέρα ήταν νόμιμες και δίκαιες, αλλά αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι τα γεγονότα πήραν διαστάσεις, απειλώντας την κυβέρνηση ύστερα από “παρότρυνση εξτρεμιστών”. Ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ ισχυρίστηκε πως θα ήθελε να βρίσκεται στο πάρκο Γκεζί μαζί με τους διαδηλωτές -πριν από 10 μόλις μέρες έλεγε πως οι κινητοποιήσεις είναι παράνομες!

Η κυβέρνηση λέει τώρα πως θα προχωρήσει τα σχέδιά της για ανοικοδόμηση του παλιού οθωμανικού στρατοπέδου, αλλά δεν θα υπάρξουν ούτε εμπορικά κέντρα ούτε πολυτελείς κατοικίες. Η Αλληλεγγύη της Ταξίμ και συνολικότερα οι διαδηλωτές επιμένουν ότι δεν κάνουν πίσω χωρίς μια διακήρυξη ότι το πάρκο δεν θα καταστραφεί. Συνεπώς, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε ένα μέρος από τα σχέδιά της, αλλά δεν φαίνεται πιθανή μια συμφωνία στο άμεσο μέλλον, εκτός εάν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει περισσότερο. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης δημοσκόπησης λένε πως 75% των κατοίκων της Ιστανμπούλ και 64% του πληθυσμού είναι αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια αναμόρφωσης του πάρκου.

- Η καταστολή των διαδηλώσεων στην Άγκυρα μέσα στο σαββατοκύριακο ήταν βάναυση, ενώ χιλιάδες κόσμος συγκεντρώνεται στις γειτονιές της Ιστανμπούλ και της Άγκυρας εν μέσω φόβου για μεγαλύτερη χρήση βίας. Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτή την ολοφάνερη κλιμάκωση και από πλευράς αστυνομικής βίας αλλά και διαδηλώσεων;

Στο πάρκο Γκεζί δεν έχουν πατήσει δυνάμεις ασφαλείας εδώ και πάνω από μια βδομάδα. Υπάρχουν οδοφράγματα σε ολόκληρη την πλατεία Ταξίμ και η αστυνομία έχει υποχωρήσει εντελώς. Αυτό συνέβη μετά τη γενναία αντίσταση δεκάδων χιλιάδων ενάντια στην αστυνομική βία το περασμένο σαββατοκύριακο, με όλο και περισσότερο κόσμο να βγαίνουν στους δρόμους καθώς οι επιθέσεις της αστυνομίας γίνονταν αγριότερες. Τώρα ο χώρος του πάρκου μοιάζει με χώρο φεστιβάλ, με χιλιάδες να μένουν εκεί κάθε βράδυ και δεκάδες χιλιάδες να περνάνε κάθε μέρα μετά τη δουλειά τους. Ωστόσο, η αστυνομική τρομοκρατία παραμένει καθημερινότητα σε άλλες πόλεις όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε αλληλεγγύη με την πλατεία Ταξίμ.

- Υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές που ζητάνε οι εκλογές του 2014 να γίνουν πρόωρα. Πρόκειται για ένα δημοφιλές σύνθημα και ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης;

Δεν πρόκειται για ένα αίτημα που έχει τεθεί από τους ίδιους τους διαδηλωτές, αλλά αναδεικνύεται από ορισμένους σχολιαστές και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ένας προεξάρχων βουλευτής του AKP αρνήθηκε την προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, έχουμε εκλογικές δοκιμασίες μέσα στο 2013-14: τοπικές εκλογές, προεδρικές εκλογές και, πιθανά, ένα δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα.

Το σημερινό κίνημα δεν έχει ακόμη κερδίσει πλειοψηφική υποστήριξη σε ολόκληρη τη χώρα. Η σημασία του προκύπτει από το πλήθος του κόσμου που μπορεί να κινητοποιεί στους δρόμους. Το κίνημα χρειάζεται να κερδίσει στη μεριά του τμήματα της εκλογικής βάσης της κυβέρνησης - μια βάση που αποτελεί το 50% το εκλογικού σώματος - ώστε να αποτελέσει σοβαρή απειλή απέναντι στον Ερντογάν. Για να το καταφέρουμε, χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στις ιδέες που χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη για να μας διαιρεί, όπως είναι ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η ισλαμοφοβία κλπ. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 16% των υποστηρικτών του AKP βλέπουν θετικά το κίνημα αντίστασης -αυτό είναι καλό σημείο αφετηρίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν έτρεξε αμέσως να καλέσει συλλαλητήρια υπέρ του σε πολλές πόλεις και σχεδιάζει να το κάνει σε περισσότερες, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη βάση του ενάντια στο κίνημα.

- Τι συμβαίνει με αυτές τις συγκεντρώσεις; Ποια είναι η επιρροή τους; Αυξάνεται το μέγεθός τους όσο κλιμακώνεται το κίνημα;

Τα πλήθη που συγκεντρώνονται δεν είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της υποστήριξης που έχει η κυβέρνηση. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ο θυμός που έχει προκαλέσει το κίνημα στους υποστηρικτές του AKP. Λένε πως το κίνημα είναι μια συνωμοσία των Κεμαλιστών ενάντια στις συντηρητικές – ισλαμιστικές δυνάμεις. Τα συνθήματα στις συγκεντρώσεις του Ερντογάν είναι αρκετά θυμωμένα: “Μείνε όρθιος, μη λυγίζεις, ο λαός είναι μαζί σου” “δώσ'μας το σύνθημα και θα τσακίσουμε την Ταξίμ”.

Ο Ερντογάν δεν δίνει αυτό το σύνθημα, αλλά παίζει αυτό το στοίχημα λέγοντας μια σειρά ψέματα -όπως ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα τζαμί για να πιουν εκεί μέσα αλοκόλ (κάτι που αρνήθηκε ο ίδιος ο ιμάμης του εν λόγω τζαμιού), ότι οι γυναίκες με μαντίλα δέχονται παρενόχληση από τους διαδηλωτές (η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο κόσμος της Ταξίμ οργάνωσε μια πορεία γυναικών ενάντια σε κάθε μορφής παρενόχληση κατά των γυναικών). Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί επίσης εθνικιστική ρητορική, ισχυριζόμενος πως πρόκειται για διεθνή συνωμοσία ενάντια στην “οικονομική αναπτυξη της Τουρκίας”.

- Ποια είναι η στάση των Κούρδων σχετικά με τα γεγονότα;

Κούρδοι παίρνουν μέρος στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, ενώ ορισμένες από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν σε κουρδικές πόλεις. Όμως, η συμμετοχή δεν είναι στο ανώτατο σημείο. Λόγω της εξελισσόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας με την οποία η κυβέρνηση υπόσχεται να σταματήσει τις διακρίσεις κατά των Κούρδων, υπάρχουν Κούρδοι που ανησυχούν ότι μια συμμαχία CHP – MHP (συμμαχία κεμαλικών με φασίστες που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία) μπορεί να έρθει στην εξουσία αν πέσει η κυβέρνηση.

Οι Κούρδοι στο πάρκο έχουν αντιμετωπίσει κάποιες επιθέσεις επειδή προβάλλουν αφίσες με το πρόσωπο του ηγέτη του PKK, Οτσαλάν. Οι σοσιαλιστές και όλοι οι αντιρατσιστές στο κίνημα παλεύουμε σκληρά για να εκμηδενίσουμε την εθνικιστική επιρροή μέσα στο πάρκο και να υπερασπίσουμε την τουρκο-κουρδική φιλία. Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χτίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό.

- Ποια είναι η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ; Επίσης, μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα στην κατασκήνωση του πάρκου Γκεζί;

Επικρατεί μια απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος έρχονται και παίρνουν μέρος κάθε μέρα μετά τη δουλειά, μετατρέποντας το πάρκο σε καρναβάλι. Μερικές χιλιάδες μένουν και διανυκτερεύουν στο χώρο. Οι ακτιβιστές ξεπερνούν το οποιοδήποτε πρόβλημα με πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Παντού στο πάρκο, ο κόσμος κουβεντιάζει για το τι έχουμε μπροστά μας και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε. Πολλές πολιτικές δυνάμεις έχουν τα δικά τους τραπεζάκια. Ο κόσμος στο πάρκο είναι πολύ ανοιχτός σε νέες, ακόμη και ριζοσπαστικές ιδέες. Πουλάμε εκατοντάδες αντίτυπα της εφημερίδας μας “Σοσιαλιστής Εργάτης”, κάθε μέρα.




Διαβάστε επίσης

Εκδηλώσεις: Αλληλεγγύη στην εξέγερση στην Τουρκία 

Ταξίμ, όπως Ταχρίρ, όπως Σύνταγμα 

Ναζίμ Χικμέτ - η καρδιά μας πάντα μαζί του βρίσκεται