Λαθρεπιβάτης είναι ο Σαμαράς

Η πρόκληση είναι διπλή. Το σύνθημα “Αγόρασε και επικύρωσε το εισιτήριο σου, μην ακυρώνεις τις μετακινήσεις σου” στην ουσία καταγγέλλει για την κατάσταση των συγκοινωνιών τον κόσμο που δεν έχει να πληρώσει. Ενώ αυτός που ακυρώνει στην πράξη τη δημόσια μετακίνηση και την ασφάλειά που προσφέρει είναι οι περικοπές της κυβέρνησης και της τρόικας στις συγκοινωνίες, οι απολύσεις και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στην υπόλοιπη κοινωνία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος, φθηνότερος και καθαρότερος τρόπος μετακίνησης, αν σκεφτεί κανείς τις εκατόμβες των νεκρών που κοστίζει κάθε χρόνο η μετακίνηση με ιδιωτικά μέσα, αλλά και το συνολικό οικονομικό, περιβαλλοντικό κόστος για χάρη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αυτό σημαίνει μια συγκοινωνία χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και χωρίς τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια της αγοράς. Αυτά μαζί με τα μνημόνια είναι υπεύθυνα για την αύξηση του κόστους των αστικών συγκοινωνιών, την ίδια στιγμή που πάνε να κάνουν τις συνοικιακές γραμμές της Αθήνας πιο “άγονες” ακόμα και από τις ακτοπολοϊκές γραμμές που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στα νησιά και τα ΚΤΕΛ στην ελληνική επαρχία.

Αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν εισιτήριο δεν είναι λαθρεπιβάτες. Οπως λαθρεπιβάτες δεν ήταν ο απλός κόσμος, οι εργαζόμενοι και οι μαθητές που στα μέσα της δεκαετίας του '80 δεν πλήρωναν -και με το νόμο- καθόλου εισιτήριο μέχρι τις 8 το πρωί. Λαθρεπιβάτες στο πλοίο που λέγεται κοινωνία είναι η τρόικα, η κυβέρνηση και ο Σαμαράς. Και αργά ή γρήγορα θα τους φουντάρουμε στη θάλασσα.