Νοσοκομεία: Ώρα να φουντώσει το απεργιακό κύμα

Την ίδια στιγμή, με δεκάδες κατά τόπους κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, συντονισμούς, συσκέψεις και εξορμήσεις συνεχίζονται οι προσπάθειες να απλωθεί το απεργιακό κύμα στα νοσοκομεία παρόλο που οι ηγεσίες στην ΠΟΕΔΗΝ -αλλά και την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ- δεν θέλουν να προχωρήσουν σε γενικευμένη σύγκρουση με την κυβέρνηση ενάντια στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Στον Άγιο Σάββα οι εργαζόμενοι σε κατεύθυνση κλιμάκωσης μετέτρεψαν την 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σε τριήμερη. Στην Ικαρία, μετά από μαζική συνέλευση αποφασίστηκε και σε συμπαράσταση με τους καθηγητές να μετατρέψουν την εβδομάδα σε απεργιακή. Κάθε μέρα, ολόκληρη την εβδομάδα εκτός από την 48ωρη της Τετάρτης-Πέμπτης έχουν βάλει 4ωρες στάσεις με συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και συμπαράσταση σε απεργιακές φρουρές μαζί με τους καθηγητές. Ήδη συνελεύσεις για την συνέχεια έχουν αποφασίσει το Αττικό, το ΚΑΤ, το Αγλ. Κυριακού, το Λοιμωδών, ο Αγ. Σάββας ενώ για την Δευτέρα το Γεννηματάς, το Θριάσιο, το Λαϊκό (αναλυτικά οι ημερομηνίες στη σελίδα 14).

“Εμείς στο Παίδων Πεντέλης στην συνέλευση της Δευτέρας (16/9) πήραμε απόφαση να κάνουμε στάση εργασίας την Τρίτη με κλείσιμο των ταμείων από τις 11 μέχρι τις 3. Την Τρίτη αφού κλείσαμε τα ταμεία και αφήναμε τον κόσμο να περνάει τσάμπα να εξεταστεί, βγήκαμε στο δρόμο κλείσαμε την λεωφόρο Πεντέλης και φτάσαμε μέχρι το Δημαρχείο όπου και παραδώσαμε ψήφισμα στον αντιδήμαρχο για την κατάντια του νοσοκομείου”, τόνισε στην Ε.Α. ο Πάνος Λιαπόπουλος, εργαζόμενος στο νοσοκομείο. Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ κλείνοντας ταμεία και κάνοντας κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου.

Κατάληψη

Στην συνέλευση του Θεαγένειου στην Θεσσαλονίκη το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Από την μεριά εργαζόμενων μπήκε ακόμα και η πρόταση για λειτουργική κατάληψη του νοσοκομείου, όμως το σωματείο που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ την απέρριψε”. Καθηγητές από την τοπική ΕΛΜΕ βρέθηκαν με εξόρμηση στο νοσοκομείο καλώντας τους εργαζόμενους σε συντονισμό με την απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών.

Στον Πειραιά οι απεργιακές επιτροπές της τοπικής ΕΛΜΕ επισκέφτηκαν νοσοκομεία και μίλησαν σε συνελεύσεις και συγκεντρώσεις. Δυο φορές την Δευτέρα 16/9 και την Τρίτη 17/9 στο Τζάνειο καθηγητές βρέθηκαν και συνομίλησαν με νοσοκομειακούς, ενώ και στο Κρατικό Νίκαιας εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το νοσοκομείο καλώντας τους υγειονομικούς να βγουν στην απεργία.“Μετά την περιφρούρηση στο 1ο ΕΠΑΛ Ζωγράφου καθηγήτρια ήρθε σε εξόρμηση στο Αγλ. Κυριακού”, είπε ο Μηνάς Χρονόπουλος στην Ε.Α.. Παρόμοιες εξορμήσεις με εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία, τον Αγ. Σάββα, το Γεννηματάς, το Θριάσιο, το ΚΑΤ.

Την Τετάρτη 18/9, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ οι υγειονομικοί έχουν προσυγκέντρωση στις 10.30πμ στο υπουργείο Υγείας.

Με συνελεύσεις και προσανατολισμό της απεργιακή δράση με διάρκεια απαντάνε οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρεία στην ανακοίνωση πως από 1/1/15 και τα ΨΝ σε όλη την χώρα θα αποτελούν παρελθόν, ενώ και ο Σύλλογος των Υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση την δεύτερη μέρα της 48ωρης της ΑΔΕΔΥ, στις 11.30πμ έξω από το Υπ. Υγείας.


ΟΕΝΓΕ

Σε τριήμερη απεργία προχώρησε η ΟΕΝΓΕ επεκτείνοντας την 48ωρη της ΑΔΕΔΥ. “Στην εξόρμηση της Τρίτης το πρωί, (πρώτη μέρα της απεργίας) η αίσθηση πως η συγκέντρωση της Τετάρτης 18/9 στις 11πμ στην Κλαυθμώνος θα είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ο δημόσιος τομέας ερχόταν από παντού.

Ακόμα και εργαζόμενοι γιατροί που δεν έχουν απεργήσει ποτέ δήλωναν πως είναι μια από τις σημαντικότερες απεργίες και πως είναι ένα ραντεβού που κανένας εργαζόμενος στα νοσοκομεία δεν πρέπει να χάσει”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γ.Ν. Γεννηματάς.


Αμαλία Φλέμινγκ

“Το Υπουργείο Υγείας, παρότι αρχικώς είχε προκρίνει την μεταφορά του συνόλου των οργανικών θέσεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ στον οργανισμό της νέας Νοσοκομειακής μονάδας Σισμανόγλειο, αιφνιδιαστικά, και χωρίς να έχει μεσολαβήσει διαφορετική εκτίμηση των αναγκών λειτουργίας της Μονάδας και των ασθενών, τροποποίησε την απόφασή του προκρίνοντας την μεταφορά μέρους μόνο του προσωπικού, ενώ στην συνέχεια, εν μια νυκτί, κατάργησε τις δέκα από τις δεκατρείς θέσεις του προσωπικού στην Μονάδα και έθεσε δέκα εργαζομένους σε διαθεσιμότητα χωρίς να προβλέπει τις επιπτώσεις στην λειτουργία της Μ.Τ.Ν.”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων Αμαλία Φλέμογκ.

Αυτή ακριβώς είναι η μοίρα που περιμένει τους εργαζόμενους που μετατάσσονται δήθεν σε άλλα νοσοκομεία, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα ψέματα αποκαλύπτονται, με υπουργικές αποφάσεις θα καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις, θα ονομάζονται υπεράριθμοι και θα πετιούνται στην ανεργία.


“Μαζί με τους καθηγητές”

Στον Αγ. Σάββα την Τρίτη 10/9 έγινε μια μαζικότατη Γενική Συνέλευση όπου συζητήθηκε διεξοδικά η επίθεση του Άδωνη με τα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις. Στη Γενική Συνέλευση είχαμε χαιρετισμούς από την Κατερίνα Κρητικού από το Λοιμωδών-Αγ. Βαρβάρα και την Βάντα Τσέλιου από την Β' ΕΛΜΕ στην περιοχή μας που καταχειροκροτήθηκαν και έδωσαν το έναυσμα για την συνέχεια.

Στη συνέχεια υπήρχαν πολλές τοποθετήσεις που έλεγαν πως ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε σε αυτό που συμβαίνει είναι ένας αγώνας διαρκείας. Την στιγμή που βγαίνουν οι καθηγητές και πάρα πολλοί κλάδοι πρέπει να συντονίσουμε τα βήματά μας και να καλέσουμε και τα άλλα νοσοκομεία για να πάμε για απεργία διαρκείας.

Ένα πρώτο βήμα για εμάς είναι η πρόταση που κάναμε για τριήμερη απεργία Τρίτη, Τετάρτη Πέμπτη (17-18-19 Σεπτέμβρη) ώστε να μετατρέψουμε την απεργία της ΑΔΕΔΥ σε τριήμερη μαζί με την ΟΕΝΓΕ και πολύ περισσότερο να δείξουμε πως είμαστε με την κλιμάκωση και τον συντονισμό με την απεργία των καθηγητών. Το ΠΑΜΕ διαφώνησε με αυτή την πρόταση και έβαλε σε πλήρη σύμπλευση με την ΠΟΕΔΗΝ την πρόταση μόνο για τη συμμετοχή στην 48ωρη της ΑΔΕΔΥ, που ήταν, ούτως ή άλλως δεδομένη. Έγινε ψηφοφορία και υπερίσχυσε η πρότασή μας για την επέκταση της απεργίας σε τριήμερη και νέα γενική συνέλευση με σκοπό την κλιμάκωση.

Επιτροπές

Απαιτούμε και καλούμε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ να κινηθούν με βηματισμό απεργίας διαρκείας από την επόμενη εβδομάδα με 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες. Η απεργιακή επιτροπή ήταν η κινητήρια δύναμη για την καλύτερη οργάνωση όλων των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα. Έχουμε τρέξει αυτές τις μέρες για να ενημερώσουμε τον κόσμο για την απεργία και την επιτυχία της. Βρεθήκαμε σε απεργιακή φρουρά σχολείων της περιοχής και αποφασίσαμε τις μέρες της απεργίας κάθε μέρα στις 6 το πρωί να κάνουμε περιφρούρηση και συγκεντρώσεις στο προαύλιο. Την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη προετοιμάζουμε τη συμμετοχή και το κατέβασμα στην πορεία.

Την Δευτέρα κάποιοι εργαζόμενοι κατεβήκαμε σε αυτή τη συγκλονιστική πορεία των εκπαιδευτικών με το πανό του Συντονιστικού μαζί με εργαζόμενους από το Γεννηματά, το Θριάσιο τον Ευαγγελισμό. Νομίζω πως αυτή η συντριπτική επιτυχία της απεργίας των καθηγητών την πρώτη μέρα μάς δίνει το θάρρος για να απλώσουμε την απεργία διαρκείας και στα νοσοκομεία.

Δυστυχώς στην ΕΙΝΑΠ η πρόταση που έβαλε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και το ΝΥΣΤΕΡΙ για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες, όπως οι καθηγητές, την επόμενη εβδομάδα και συνελεύσεις την Παρασκευή στα νοσοκομεία για να την οργανώσουμε, ώστε να μπλοκάρουμε τα σχέδια του Αδωνη για τα κλεισίματα των νοσοκομείων, καταψηφίστηκε από το ΠΑΜΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με τη ΔΑΚΕ ψήφισαν 24ωρη απεργία της ΕΙΝΑΠ την ερχόμενη Τετάρτη 25/9 με συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας.

Ξέρουμε καλά πως το άπλωμα της απεργίας δεν θα γίνει από τις ηγεσίες αλλά θα παιχτεί σε πολλές γενικές συνελεύσεις τις αμέσως επόμενες μέρες. Το Συντονιστικό, του οποίου ο Αγ. Σάββας είναι βασικό κομμάτι, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να απλωθεί η απεργία.

Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα