Απλώνεται στα Υπουργεία

Τον τόνο τον δίνει η απόφαση των Ομοσπονδιών του υπουργείου Εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ομοσπονδίες των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 16 Σεπτέμβρη αντιδρώντας στην ένταξη 618 υπαλλήλων στο καθεστώς κινητικότητας.

Τις κινητοποιήσεις καλύπτουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Εργαζομένων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ), η Ομοσπονδία Υπάλληλων ΟΑΕΔ (ΟΥ-ΟΑΕΔ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ (ΠΟE – ΕΟΠΥΥ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΕ (ΠΣΕ-ΟΑΕΕ).

Την πρώτη μέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας στην Πειραιώς πριν βαδίσουν μαζικά στα Προπύλαια και ενωθούν με τους απεργούς καθηγητές στη διαδήλωση προς τη Βουλή. Ενώ τη δεύτερη μέρα της απεργίας συγκεντρώθηκαν στη Διοίκηση του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου και διαδήλωσαν στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου.

Εξοργισμένοι

Η άρνηση του Βρούτση να έχει συνάντηση μαζί τους εξόργισε τους απεργούς που προσπάθησαν να μπουν στο υπουργείο. Η καταστολή των ΜΑΤ δεν κατάφερε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, αναγκάζοντας τελικά τον υπουργό να δεχτεί αντιπροσωπεία τους. Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες που υπουργός της συγκυβέρνησης έκανε πίσω. Την προηγούμενη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων που είχαν εισβάλει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τις καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην Κάνιγγος συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της ΓΓ Καταναλωτή. Στις 12 και 13 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, ενώ από τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη στον αγώνα μαζί τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας που μεταφέρθηκαν εκεί από το κτίριο του υπουργείου στη Μεσογείων. “Προσπαθούμε να συντονιστούμε όλες οι γραμματείες και όλα τα υπουργεία”, μας είπε ο Κώστας Πίττας, εργαζόμενος στη ΓΓ Βιομηχανίας. “Την περασμένη Πέμπτη έγινε κοινή συγκέντρωση του Συλλόγου μας και του Συλλόγου ΥΠΕΚΑ στο κτίριο της Μεσογείων. Αμέσως μετά έγινε γενική συνέλευση στην οποία αποφασίσαμε συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο ΥΠΕΚΑ στην οδό Αμαλιάδος (Αμπελόκηποι) την επόμενη μέρα. Τη Δευτέρα 16/9 όλοι μαζί ξεκινήσαμε από τη Κάνιγγος για το συλλαλητήριο μαζί με τους εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια. Οι προτάσεις κλιμάκωσης με 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες κερδίζουν όλο και περισσότερους συναδέλφους”.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 17/9 οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ έχουν νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή 20/9. Σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού προχώρησαν τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17/9 οι εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας ενώ έχουν αποφασίσει περιφρούρηση στη 48ωρη της ΑΔΕΔΥ και νέα γενική συνέλευση στις 20/9. Με στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17/9 ξεκίνησαν τη μάχη και οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ. Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων του υπουργείου έχει επίσης προγραμματίσει νέα συνέλευση στις 20/9.