Νέο τεύχος Anticapitalista

Παράλληλα κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας τους που είναι αφιερωμένο στα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι Anticapitalista καλούν σε μαζική συμμετοχή στη φετινή πορεία στις 17 Νοέμβρη και σε ανοιχτή εκδήλωση αφιερωμένη στην εξέγερση μια μέρα πριν, κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού στις 6μμ στο κτίριο Γκίνη.

Η Νεφέλη Πετρούτσου στο κεντρικό κείμενο του καινούργιου φύλλου κάνει μια αναδρομή στις μέρες της εξέγερσης. Γράφει συγκεκριμένα ότι ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Τονίζει ότι η "αναδρομή στην επαναστατική αριστερά του Πολυτεχνείου δεν είναι απλή επιχείρηση νοσταλγίας. Είναι πολύτιμη για το σημερινό κίνημα που έχει να βρει ξανά τα διλήμματα μεταρρύθμιση ή επανάσταση στο δρόμο του".

Ο Λούκας Χμιελέβσκι στο κείμενό του με τίτλο "Έξω οι φασίστες από τα σχολεία" θυμίζει πως οι ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων έστρωσαν το δρόμο στους φασίστες, αλλά συνεχώς μπροστά τους έβρισκαν το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα με πρωταγωνιστές τα σωματεία, όπως οι ΕΛΜΕ σε κάθε περιοχή.

Τη δράση των μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου παρουσιάζουν σε κείμενό τους η Ναταλία Λεχρή και η Μικέλα Λοΐζου. "Συμμετείχαμε σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές μας... Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπουμε τους πρώην αδιάφορους συμμαθητές μας να κατεβαίνουν στο πλάι μας σε πορείες".

"Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά" είναι το μήνυμα του κειμένου της Αγγελικής Ζούτη. Γράφει για τη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά που θέλει να εξαφανίσει το δικαίωμα των παιδιών που γεννιούνται ή ζουν εδώ να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια και τονίζει ότι "πρέπει να διεκδικούμε όλοι μαζί τα δικαιώματά μας και όχι να κάνουμε διακρίσεις".

Ο Γιάννης Βούλγαρης γράφει για τη "σημασία της επαναστατικής εφημερίδας". Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εφημερίδα μπορεί να ενώσει τους μαθητές "προσφέροντας κοινά θέματα συζήτησης-θεωρητικά και πρακτικά-, να τους συσπειρώσει με την ανταλλαγή χέρι με χέρι και να τους ενημερώσει ταυτόχρονα".

Στο οπισθόφυλλο φιλοξενούνται δύο κείμενα. Ο Δημήτρης Στρίγγλος επιχειρηματολογεί γιατί οι μαθητές πρέπει να πουν όχι στο "Νέο Λύκειο του Αρβανιτόπουλου". Περιγράφει πώς το σχολείο μεταμορφώνεται σε ένα εξετασιοκεντρικό σφαγείο με λιγότερους μαθητές και καθηγητές, ενώ τονίζει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να βρουν "φτηνά αποδοτικά χέρια”.

Η Εύα Καραβασίλη στο κείμενό της "Συντονίζουμε τις καταλήψεις" γράφει για την εμπειρία της από τις κινητοποιήσεις στα σχολεία του Κορυδάλλου και της Νίκαιας και τη σημασία της σύνδεσης των καταλήψεων με τον αντιφασιστικό αγώνα.