Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης στις 3 Νοέμβρη - Πανεργατική 6 Νοέμβρη: Συντονισμένη δράση από τα κάτω

Ταυτόχρονα, καλεί όλες τις απεργιακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, τα σωματεία, αγωνιστές από όλους τους κλάδους στην πανελλαδική της συνέλευση τρεις μέρες πριν από την απεργία, στις 3 Νοέμβρη, στο χώρο της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, πίσω από το Δημαρχείο στην Αθηνάς).

Στις διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε τα καλέσματα για συμμετοχή από συντρόφους που οργανώνουν για τα δύο ραντεβού, ενώ στη διεύθυνση ergatikiantistasi.blogspot.gr μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΣΕΑ.

Ένα κομμάτι της αναφέρει «η πανεργατική στις 6 Νοέμβρη είναι μια μεγάλη μάχη. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει αποτύχει στους στόχους του και τώρα ετοιμάζουν μαζί με την τρόικα νέα μέτρα ενάντια στους μισθούς, τις συντάξεις και τα δικαιώματά μας. Όσες κοκορομαχίες και να παρουσιάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα οι υπουργοί του Σαμαρά, όσες “σκληρές διαπραγματεύσεις” και να υπόσχονται, η αλήθεια είναι ότι συνεχίζουν και κλιμακώνουν μια βάρβαρη πολιτική που διαλύει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά μας. Οι χιλιάδες απολύσεις- διαθεσιμότητες έχουν ρημάξει σχολεία, νοσοκομεία και δημοτικές υπηρεσίες και ετοιμάζονται για νέο γύρο απολύσεων το επόμενο διάστημα».

Επιτροπές παντού

Αυτό που τονίζει η ΣΕΑ είναι ότι την «επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε στους γραφειοκράτες των συνδικάτων. Η ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να απομονώσουν την απεργία των καθηγητών, για να μην αφήσουν να ξεσπάσει το απεργιακό κύμα τον Σεπτέμβρη που θα μπορούσε να σαρώσει την κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε την απεργία από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με απεργιακές επιτροπές παντού που θα πάρουν στα χέρια τους την ενημέρωση, την οργάνωση της συμμετοχής, την περιφρούρηση. Που θα οργανώσουν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους για να επιβάλουν ότι οι κλάδοι και τα σωματεία θα ξαναβγούν στην απεργία και μετά την πανεργατική, και στις μάχες αυτές δεν θα επιτρέψουμε να μας σταματήσουν οι τρικλοποδιές των γραφειοκρατικών ηγεσιών. Να αξιοποιήσουμε την μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που ανάγκασε τον Σαμαρά να στείλει στα δικαστήρια τους δολοφόνους χρυσαυγίτες, για να ξηλώσουμε από όλους τους χώρους δουλειάς τα υπολείμματα των ναζί.

Για να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για την κοινωνία. Τον δρόμο για την διαγραφή του χρέους, την σύγκρουση και την ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ. Για την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο. Για να έχουν το έλεγχο στην κοινωνία οι ίδιοι οι εργάτες και όχι τα παράσιτα που μας οδηγούν στην καταστροφή και στην φτώχεια».


Ισχυρίζονται ότι η φετινή χρονιά ήταν μια «χρυσή» χρονιά για τον τουρισμό με 11,5 δις κέρδη των ξενοδόχων. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους; Στις καλύτερες περιπτώσεις οι μειώσεις των αποδοχών μας ήταν κατά 15% όπως προβλέπει η σύμβασή μας. Aλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι επιθέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, με ατομικές συμβάσεις, χαμηλότερους μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες και εξοντωτικά ωράρια.

Αν δεν μπούμε εμείς φραγμός στα σχέδιά τους δεν θα σταματήσουν μέχρι να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους. Η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να δώσουμε τις κόντρες με τα αφεντικά και με την συνδικαλιστική γραφειοκρατεία που στέκεται εμπόδιο και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην εκφραστεί η αγανάκτηση του κόσμου.

Τον Δεκέμβρη το καινούριο ΔΣ του σωματείου θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ξενοδόχους για την σύμβασή μας (εκλογές σωματείου  24-25 Οκτώβρη). Θεωρήσαμε απαραίτητο να κυκλοφορούμε ένα έντυπο ενημέρωσης και οργάνωσης με τίτλο «η Καμαριέρα». Η Καμαριέρα δίνει όλη την ιδεολογική κόντρα με τους εκβιασμούς που δεχόμαστε αλλά βάζει και τα βήματα πώς να οικοδομήσουμε ένα σωματείο μαζικό με απεργιακές επιτροπές, που θα οργανώσει τις επόμενες μάχες με αφετηρία την πανεργατική στις 6 του Νοέμβρη. Η ανταπόκριση του κόσμου στο έντυπο μάς έδωσε και την αυτοπεποίθηση να δημιουργήσουμε την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση για να δώσουμε και εκλογική έκφραση στον κόσμο που θέλει να παλέψει αλλά και για να συσπειρώσει τα πιο μαχητικά κομμάτια του κλάδου.

Η συνέλευση της ΣΕΑ είναι η καλύτερη ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να πάρουμε πρωτοβουλίες για το πώς συνεχίζουμε συντονισμένα με απεργίες για να σώσουμε τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος αλλά και να αποτελειώσουμε την κυβέρνηση που σπέρνει την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μαρία Καλιτσουνάκη, ξενοδοχοϋπάλληλος, Χανιά


Κλιμάκιο συντρόφων της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης από τον Πειραιά επισκέφθηκε τους εργαζόμενους των τοπικών Sprider Stores την Τετάρτη 16/10 για να τους εκδηλώσει την συμπαράστασή μας στον αγώνα τους, να τους επιδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης από Σωματεία και να συζητήσει μαζί τους για την πορεία του αγώνα τους.

Η εργοδοσία των Sprider Stores έκλεισε αιφνιδιαστικά την λειτουργία της επιχείρησης πετώντας στον δρόμο 800 εργαζόμενους πανελλαδικά, χωρίς την νόμιμη αποζημίωσή τους. Οι εργαζόμενοι έχουν αιτηθεί ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρίας, ζητώντας την επίσχεση του εμπορεύματος, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Έτσι περιφρουρούν με βάρδιες το κατάστημα καθημερινά, ώστε να αποτρέψουν πιθανή επιχείρηση αρπαγής του εμπορεύματος από την μεριά των αφεντικών.

Ένας από τους στόχους της ΣΕΑ είναι να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζόμενων που παλεύουν. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έγινε η επίσκεψη στα Sprider, όπως και η ενίσχυση της περιφρούρησης των απεργιών σε Wind και Vodafone την προηγούμενη εβδομάδα. Οι απεργίες που είναι σε εξέλιξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χρειάζονται την αμέριστη συμπαράστασή μας και με την φυσική μας παρουσία για να μπορέσουν να νικήσουν.

Η ΣΕΑ δραστηριοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση όπως και στην σύνδεση των αγώνων διαφορετικών κλάδων μεταξύ τους, την ενότητα της εργατικής τάξης πέρα από πλαστούς διαχωρισμούς, την οργάνωση και ενδυνάμωση των αγώνων και απεργιών από τα κάτω με την δημιουργία επιτροπών βάσης, για την νικηφόρα αντιμετώπιση των επιθέσεων κυβέρνησης και αφεντικών.

Σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά περίοδο με μια κυβέρνηση που τρεκλίζει, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και εν όψει της πανεργατικής της 6ης Νοέμβρη, η Πανελλαδική Συνέλευση της ΣΕΑ την Κυριακή 3/11 είναι μια μεγάλη ευκαιρία, για όλους τους εργαζόμενους, να αποτιμήσουμε την δράση μας τον τελευταίο χρόνο και να οργανώσουμε τις μάχες που έρχονται.

Αντώνης Σκαρπέλης, ιδ. υπάλληλος - μέλος ΣΕΑ


Αυτό που έλειψε στον αγώνα μας στο Νοσοκομείο Παναγία ήταν ο συντονισμός. Τα κάστρα ως γνωστόν πέφτουν από μέσα. Είχαμε κενά στο συντονισμό μας, μια κλινική απεργούσε, μία όχι. Χρειαζόταν να έχουμε ενιαίο σωματείο που να συντονίζει τον αγώνα μας. Είχαμε στήριξη, όπως από την Εργατική Αλληλεγγύη. Τα παιδιά ήταν στο πλευρό μας κάθε μέρα.

Πρέπει να οργανώσουμε όσο πιο καλά γίνεται για τις 3 Νοέμβρη. Είναι μια καλή ευκαιρία για συντονισμό. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε βάλει αφίσες στο χώρο παρόλο που πλέον δεν είμαστε πολλοί αφού έχουμε μείνει οι τεχνικοί, αυτοί που κρατάμε το κτίριο. Οι επαναστάσεις οργανώνονται από τα κάτω. Αν συντονιστούμε όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον καπιταλισμό.

Παύλος Θεοδωρόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος Euromedica-Νοσοκομείο Παναγία