O Σαμαράς περνάει από “Στρες-τεστ”

Μάταια όμως. Ακόμα και από τη συνεδρίαση του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο (όπου πήγε για να στηρίξει υποτίθεται την υποψηφιότητα του Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν) ο Σαμαράς γύρισε πρακτικά με άδεια χέρια. Με άδεια χέρια έφυγε το βράδυ της Δευτέρας και ο Στουρνάρας από την συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Η Τρόικα ζητάει γη και ύδωρ από τον Σαμαρά. Το βασικό αγκάθι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το στρες τεστ της Τράπεζας της Ελλάδας υπολόγισε ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί περίπου 6 δις για την "εξυγίανσή" του. Η Τρόικα επιμένει ότι θα χρειαστούν 9 -όσα είχε υπολογίσει η ίδια η ΕΚΤ με το δικό της στρες τεστ πριν από ενάμιση χρόνο. Η διαφορά, 3 δισεκατομμύρια, μπορεί να μοιάζουν λίγα μπροστά στα 320 δις του δημοσίου χρέους. Αλλά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κυβέρνηση.

Νέο Μνημόνιο

Τα 3 αυτά δισεκατομμύρια θα εξαντλήσουν, πρακτικά, τα αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -το μαξιλαράκι δηλαδή που ο Στουρνάρας θέλει να αξιοποιήσει για να καλύψει το διαβόητο χρηματοδοτικό κενό. Με απλά λόγια αν αποδεχτεί τα 9 δις η κυβέρνηση είναι σαν να έχει κιόλας υπογράψει ένα νέο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά ένα νέο μνημόνιο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι Ευρωεκλογές. H άρχουσα τάξη κινδυνεύει να φτάσει στις εκλογές μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα κοινωνικής αναταραχής -με τις απεργίες να διαδέχονται η μια την άλλη και τους δρόμους πλημμυρισμένους από διαδηλωτές. Η αποτυχία, διδάσκει η ιστορία, ήταν πάντα ένας από τους βασικούς πυροδότες των πολιτικών εξελίξεων: των άγριων πολιτικών εξελίξεων, για να είμαστε ακριβείς. Ώρα να επιβεβαιώσουμε αυτόν τον κανόνα.