Γράμματα αγάπης στον Στάλιν

Γνωστός στην Ελλάδα από προηγούμενες μεταφορές θεατρικών έργων του (Himmelweg, Νυκτόβια Ζώα, η Χελώνα του Δαρβίνου, κ.ά.) ο Χουάν Μαγιόργκα, ένας από τους πιο δραστήριους σύγχρονους Ισπανούς θεατρικούς συγγραφείς, χρησιμοποιεί ένα πραγματικό περιστατικό, μια τηλεφωνική επικοινωνία του Στάλιν με τον Ρώσο σατιρικό συγγραφέα Μ. Α. Μπουλγκάκοφ, για να εξωθήσει τους χαρακτήρες του στα άκρα και να γενικεύσει τις αντιφάσεις τους. Όπως κάνει και σε άλλα κείμενά του ο Μαγιόργκα χρησιμοποιεί τις ατομικές εξάρσεις ως αποτελέσματα της κοινωνικής σύγκρουσης σπάζοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ατομικού και του κοινωνικού.

Και στα “Γράμματα αγάπης στον Στάλιν”, χρησιμοποιώντας ως βασικό χαρακτήρα τον Μιχαήλ Αφανασίεβιτς Μπουλγκάκοφ, έναν αστό συγγραφέα που έφτασε να πολεμάει ακόμα και στο πλευρό της Λευκής Φρουράς στην Νότια Ρωσία πριν εγκατασταθεί στην Μόσχα το 1921, προσπαθεί να ανοίξει μια συνολικότερη αναζήτηση σχετικά με την τέχνη και την πολιτική της υπόσταση.

Ο Μαγιόργκα αναζητάει την λεπτή γραμμή μεταξύ προσωπικής ελευθερίας και συλλογικής αναγκαιότητας στην τέχνη αλλά και συνολικότερα.

Eλευθερία έκφρασης

Ο “αντισοβιετικός” Μπουλγκάκοφ που "φτύνει δηλητήριο στα μούτρα της εργατικής τάξης" όπως τον κατηγορούν οι κριτικοί της “εταιρίας συγγραφέων”, από τη μία περιφέρει το αίτημά του για ελευθερία έκφρασης ως αδιαπραγμάτευτο, από την άλλη ενθουσιάζεται αυτάρεσκα με την προσοχή που του δείχνει ο Στάλιν που του τηλεφωνεί υποσχόμενος βοήθεια.

Η ματαιοδοξία του διανοούμενου θέλει την κοινωνική επιβεβαίωση κρατώντας όμως “κυνική ουδετερότητα”, όπως τον κατηγορεί ο Στάλιν, που σαν “καλός σύντροφος” τον επισκέπτεται στο σπίτι του για να του συμπαρασταθεί στα προσωπικά του αδιέξοδα. “Ή θα γράψεις όπως θέλω εγώ ή δεν θα γράψεις καθόλου”, είναι η σχηματική απάντηση του “πατερούλη”.

Λιτή αλλά ευφυής η σκηνοθεσία του Δ. Μυλωνά καταφέρνει από την αρχή να βάλει τον θεατή στην εύθραυστη απομόνωση του Μπουλγκάκοφ. Η παράσταση στηρίζεται στις πολύ καλές ερμηνείες τόσο από τον Μελέτη Ηλία που εντυπωσιάζει ερμηνεύοντας σωματικά τις αυξομειώσεις του νευρικά κλονισμένου Μπουλγκάκοφ, όσο και της Άννας Ελεφάντη, της πεισμωμένης Μπουλγκάκοβα που στηρίζει και ενθαρρύνει το σύζυγό της ακόμα και σε κόντρα με τον Στάλιν που τον ενσαρκώνει στιβαρά ο Στάθης Σταμουλακάτος.

Info

Οι αναγνώστες της Εργατικής Αλληλεγγύης μπορούν να δουν τα “Γράμματα αγάπης στο Στάλιν” με μειωμένο εισιτήριο των 8 ευρώ οποιαδήποτε από τις επόμενες 6 παραστάσεις (12-13-14 και 19-20-21 Μάρτη) παρουσιάζοντας το παρακάτω κουπόνι στο ταμείο του Θεάτρου (Μαυρομιχάλη 134), τηλ. 210.6453.330.

Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.15.