Γυναίκες ενάντια στα μνημόνια και τον σεξισμό

Η κινητοποίηση, που καλούσαν γυναικείες, ομοφυλοφιλικές και πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, ξεκίνησε στην Καπνικαρέα με ανακοινώσεις και μοίρασμα προκηρύξεων. “Σήμερα είμαστε ξανά στο δρόμο για την παγκόσμια ημέρα γυναικών”, μας είπε η Δέσποινα Κωστοπούλου, καθαρίστρια στο υπουργείο Οικονομικών, “Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι γιορτάζουν 365 μέρες το χρόνο. Εμείς σαν απολυμένες και σαν ένας κλάδος, αυτός της καθαριότητας έχουμε ένα λόγο παραπάνω γιατί είμαστε ο πιο χτυπημένος, με μαύρη εργασία και συνθήκες γαλέρας. Λέμε σήμερα ότι η ελευθερία, η δύναμη, η δικαιοσύνη είναι γένους θηλυκού και θα είμαστε κάθε μέρα στις επάλξεις για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας”.

“Οι γυναίκες πίσω δεν γυρνούν”

Με συνθήματα όπως “Ό,τι και να κάνει η αστυνομία, ο λαός θα διώξει αυτή τη συμμορία” και “Σιγά μην κλάψω σιγά μη φοβηθώ, δε φεύγω απ' το δρόμο αν δε δικαιωθώ” υποδέχτηκαν οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές τη διμοιρία που έκλεινε το δρόμο προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε όλη τη διάρκεια της πορείας δε σταμάτησαν να τραγουδούν “οι γυναίκες πίσω δε γυρνούν, τέρμα πια στις εκτονώσεις, απεργίες διαδηλώσεις, οι γυναίκες πίσω δε γυρνούν”.

“Η διαδήλωση σήμερα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για το πολιτικό της περιεχόμενο ενάντια στο σύστημα που γεννά το σεξισμό και την καταπίεση”, μας είπε η Μυρτώ Μαγγιώρου, “Εμείς σαν ομάδα γυναικών και Lgbtq της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είμαστε και θα είμαστε σε όλες τις απεργιακές, αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές και αντισεξιστικές κινητοποιήσεις για να βάζουμε την αντικαπιταλιστική προοπτική. Η συνέχεια είναι η απεργία των εργαζόμενων στο δημόσιο στις 12 Μάρτη και το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη”. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή όπου οι καθαρίστριες κρέμασαν τα πλακάτ και τα πανό τους στα κάγκελα της Βουλής φωνάζοντας “Εδώ είναι Βουλή, όλα πληρωμένα, πληρώνει ο λαός όλα τα σπασμένα” και “Λιτότητα, μνημόνια και ανεργία, εμείς θα την αλλάξουμε αυτή την κοινωνία”.