Καταλήψεις σε όλα τα δημαρχεία από τη Δευτέρα 28/4, είχε ανακοινώσει η ΠΟΕ ΟΤΑ αντιδρώντας στην αξιολόγηση και με τον φόβο ενός νέου ξεσηκωμού από τη μεριά των εργαζομένων στους δήμους – και μάλιστα προεκλογικά – η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει τη διαδικασία, με όριο τις 18/7 για τα υπουργεία και την 1/9 για τους ΟΤΑ.
Παρά το βήμα πίσω του Μητσοτάκη, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετούς δήμους, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν έτοιμοι να μπλοκάρουν οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης που θα σημαίνει απολύσεις, όποτε κι αν πάει να εφαρμοστεί.
“Ομόφωνα αποφασίστηκε πως με κάθε μέσο και την χρήση όλων των μορφών θα εμποδίσουμε την εφαρμογή του και θα εντείνουμε τον συλλογικό και συντονισμένο αγώνα μας για την απόσυρση – κατάργηση του. Η δίμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων των τριπλών εκλογών δεν μας εφησυχάζει” λένε οι εργαζόμενοι του δήμου Ν. Ιωνίας σε απόφασή τους και συνεχίζουν: “Καλούμε την ομοσπονδία να εντείνει την αγωνιστική κλιμάκωση, να συντονίσει τους αγώνες και να πάρει γενικότερες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα καλούμε τα σωματεία της ευρύτερης περιοχής μας σε ΟΤΑ, δημόσια νοσοκομεία, οργανισμούς και εκπαίδευση α΄ και β΄ βαθμού σε κοινό συντονισμένο αγώνα το άμεσο επόμενο διάστημα”.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε μια σειρά χώρους του δημοσίου. Όπως μας λέει η Τιάνα Ανδρέου, εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς “μαζέψαμε υπογραφές και πραγματοποιήσαμε συνέλευση της Δευτέρα 28/4, με βασικό θέμα συζήτησης το να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση. Αποφασίσαμε προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Μάη”.
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΣΤΑΤ σε συνέλευσή τους την ίδια μέρα αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης. “Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι παραδίδουμε τα φύλλα αξιολόγησης που θα μας διαβιβαστούν ασυμπλήρωτα στο Δ Σ του σωματείου. Οι προϊστάμενοι τμημάτων, δεδομένου ότι είναι μέλη του σωματείου δε συντάσσουν εισηγήσεις και οι διευθυντές δε βαθμολογούν. Όποιοι πράξουν αντίθετα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα αναλάβουν τις ευθύνες τους” εξηγούν.
Οι εργαζόμενοι στην Υγεία βάζουν την Πρωτομαγιά σαν επόμενο σταθμό στη μάχη αυτή, παλεύοντας για κλιμάκωση αμέσως μετά. Στο Αττικό Νοσοκομείο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ κι αρκετές ημέρες, και η συνέλευση της Δευτέρας αποφάσισε “να καταδικάσει τον αντεργατικό νόμο 4250/2014 για την λεγόμενη αξιολόγηση που αποφάσισε η κυβέρνηση και η τρόικα.
Ψευδεπίγραφη
Να μη συμπληρωθούν τα φύλλα αξιολόγησης από τους εργαζόμενους αλλά αυτά να κατατεθούν ενυπόγραφα στο σωματείο με την προσθήκη ότι «αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια ψευδεπίγραφη, άδικη και εκδικητική διαδικασία δήθεν αξιολόγησης. Αρνούμαστε να συνυπογράψουμε την εργασιακή μας εξόντωση. Αρνούμαστε να διαχωριστούμε από τους συναδέλφους μας και να ανταγωνίζεται ο καθένας το διπλανό του”
Όπως εξηγεί ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός στο Γεννηματά, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, και υποψήφιος στις ευρωεκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “θεσπίζεται σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης με τον εκ των προτέρων ορισμό ανώτατων ποσοστών υπαλλήλων που μπορούν να αξιολογηθούν ανά βαθμολογική κλίμακα. Δηλαδή, με βαθμό 9 έως 10 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με βαθμό 7.1 έως 8.9 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με βαθμό κάτω του 6.9 θα αξιολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά για τους κάθε βαθμίδας προϊσταμένους, το ποσοστό των «αρίστων» εκτινάσσεται από 25% σε 70%... Επίσης η αξιολόγηση συνδέεται με την μισθολογική εξέλιξη με βάση τους ισχύοντες νόμους.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο παραπάνω νόμος είναι εκ των προτέρων "στημένος" και ότι ουδεμία σχέση έχει με αυτά που παπαγαλίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί αξιοκρατίας και δίκαιης αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο στόχος της "αξιολόγησης" τους είναι αφενός η χειραγώγηση και η τρομοκρατία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και η μετατροπή τους σε πειθήνια όργανα που δεν θα πρέπει να αντιδρούν, να απεργούν, να κάνουν γενικές συνελεύσεις και να συγκρούονται με το σφαγείο των μέτρων κυβέρνησης -Ε.Ε -ΔΝΤ κι αφετέρου η δημιουργία καινούριας δεξαμενής απολύσεων με τη βαθμολογική κλίμακα του 15%.
Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτό το νόμο πρέπει να τον παλέψουμε συλλογικά και με το μεγαλύτερο μας όπλο, δηλαδή την απεργία και τη κλιμάκωση της και στα νοσοκομεία, γιατί παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις του Μητσοτάκη ένα προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα συμπεριληφθούν οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί, τώρα μαθαίνουμε ότι εντός διμήνου από την ψήφισή της η "αξιολόγηση" θα ισχύσει για όλους”.